RecensieVersterker

Musical Fidelity V90-LPS Phonoversterker

Aansluiten en luisteren

Benz Micro MC-SilverIk heb de Musical Fidelity V90-LPS op meerdere draaitafels hier in huis gebruikt, zoals een Thorens TD160 met Benz high output MC, een bijna in mint conditie verkerende Dual 701 met Ortofon 2M Blue en een Michell Gyro met Orbe plateau en SME 3009 arm.

 

Het leeuwendeel van het luisteren is gedaan op mijn PTP Lenco met een solide behuizing van Marco waarop een GrooveMaster 12“ arm is gemonteerLenco with GrooveMaster tonearm and Lucianissimo coppermat (3)d en Denon 103 in een custom behuizing is ingebouwd.

 

Vanaf de eerste noten valt het absoluut niet tegen, integendeel, ik ben meteen blij verrast met wat ik hoor. Niks budget geluid, gewoon een lekker geluid waar alles op en aan lijkt te zitten. Lang en veel luisteren is met deze voorversterker tussen platenspeler en voorversterker geen probleem. Zeker, ik kenbetere nog meer verfijnde phonovoorversterkers, maar die vallen in een heel andere prijsklasse.

 

Een onverwacht avontuurtje…

Toevallig kreeg ik tijdens de logeerpartij van de Musical Fidelity V90-LPS het advies van een Berlijnse audiovriend om eens een 12 volt Li-ion accupakket als voeding aan mijn DAC te gebruiken.

 

Potjandorie Dick, dat zal wel weer zo’n over de top gedreven vreselijk prijzige audio modificatie zijn?…

YSD-12650 Lion accu voeding

 

Nou,…nee…, een voor zijn afmetingenerg krachtige 12 volt/ 6,4 aH Li-ion accupack, in een nette behuizing, compleet met lader is voor enkele tientjes te koop! Li-ion accu’s zijn de moderne accu’s die je bijvoorbeeld ook in je smartphone vindt, die ondanks de kleine afmetingen enorm lang stroom levert voor de acculader weer moet worden aangesloten. Klein en krachtig. En zonder de vervelende geheugeneigenschappen die de nicad accu’s vroeger hadden waardoor je binnen de kortste keren niet meer de maximale capaciteit kon benutten.

 

Even op Ebay zoeken, een klik op de koopbutton bij een Engelse aanbieder, en een week later had ik de spullen in huis. Totaal ben ik  50 euro kwijt.

De accu wordt meteen geladen, want ik ben toch wel nieuwsgierig naar de zegenende eigenschappen van een dergelijk schone voeding die ook nog eens complete scheiding van het ‘vieze’ stopcontact geeft.

 

YSD-12650 Lion accu voeding schuinvoorDe V90-LPS kwam eigenlijk pas in gedachte toen ik de ruisvloer niet laag genoeg kon krijgen op de meetbank. Op één of ander manier vond ik de 50 Hz aandeel in het FFT spectrum te hoog. Het was niet eens primair hoorbaar als brom uit de speakers, maar toch… “Mmm, hoe zou dit met deze accu als voeding gaan…”.  De vloer zakte meteen iets van 20 dB. Oei, dat is toch niet gering.

 

Nu weten we dat de vaak bijgeleverde stekkervoedingen niet de best mogelijke voedingen op deze aardkloot zijn. Er is dus op een vrij gemakkelijke manier wel de nodige (meettechnische) winst te halen. We zitten natuurlijk wel met gevoelige elektronica die van een een heel klein muzieksignaaltje uit een platenspelerelementje een werkbare spanning moet maken.

 

Maar is dat alles ook hoorbaar? Geeft de Musical Fidelity V90-LPS óók een beter luisterresultaat met de Li-ion accu als voeding? Ja, en nog wel meer dan ik dacht, het hele geluidsbeeld wordt er mee gelift. De grootste winst zit ‘m in het hoog, dat echt schoon wordt. Maar de accu heeft effect op het totale weergavespectrum.

 

Mooi allemaal hoor, maar die accu zal nog wel een keer leeg zijn, kan ik een half dagje luisteren en moet ‘ie weer aan de lader…

Voorbeeldje: deze Li-ion accu heeft een capaciteit van 6400 milliampère. De V90-LPS trekt 33 milliampère. Trekken we de accu tot de helft leeg voor we de stekker van de lader er in drukken, dan ben je wel bijna 100 uur continu spelen verder. Dat is vier dagen zonder de versterker uit te schakelen! Wat dat betreft hebben we hier dus een zeer volwaardig alternatief en een werkelijk serieuze upgrade… niet?

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

20 thoughts on “Musical Fidelity V90-LPS Phonoversterker

 • Lijkt mij interessant om als phonoversterker voor de M-Audio Firewire interface te zetten, zit qua prijs ook op hetzelfde niveau als de Cambridge Audio 651P.

  Zit eraan te denken om nog een phonoversterker te kopen, dat deze Musical Fidelity V90-LPS door een gelijkspanning stekkervoeding wordt gevoed lijkt me wel een pré want de Cambridge Audio 651P heeft een 12 volt wisselspanning stekkervoeding, en de accuvoeding lijkt me wel een mooie optie.

  Dick waar zou jouw voorkeur naar uitgaan?

  Beantwoorden
 • Nou Dick ik heb er een gekocht, dat is wel even andere koek dan de Cambridge Audio 651P.

  De bassen zijn strakker, een mooi diep en gedetailleerd geluidsbeeld, instrumenten en stemmen klinken veel ruimtelijker en komen los van de speakers en dan is hij nog niet eens ingespeeld, klinkt al bijzonder goed met de bijgeleverde voeding maar een 12v accupack is inmiddels in bestelling.

  Goede recensie waar ik veel aan gehad heb, die mogelijkheid voor een accupack sprak me erg aan, bedankt daarvoor.

  Beantwoorden
 • Hebben jullie de luidsprekerkabel van Canare uit Japan al geprobeerd? Je weet niet wat je hoort super een kabel met lucht in het geluid adem halen en de kleinste details hoor je. Het is een 4 aderige kabel wit, blank, rose, rood.Voor Rechts Rood en Rose bij elkaar en voor Links Blank en Wit bij elkaar. Verkrijgbaar bij http://www.hifisuply.nl a 3,99 de meter Type 4S8.

  Succes ermee maar ik wil nooit geen andere kabel meer dan deze. SUPER.

  Beantwoorden
 • Mijn set bestaat uit Unico Research Unico Secondo versterker Tuner en Cd speler. met Xanadu Ds 17 E speakers.

  Beantwoorden
 • mooie review, duidelijk en compleet. Ik zit zelf ook naar deze te kijken, maar wat me opviel bij de li-ion battery pack is het verschil in maatvoering voor de power aansluiting. MF gebruikt 1,3 mm en de battery packs 2,1mm. Nu dacht ik aan een verloopje, maar die zijn in Nederland 2,5mm naar 1,3 of 1,35 mm. Waar heb je een verloop vandaan of zijn het eigenlijk dezelfde? alvast bedankt.

  Beantwoorden
 • Wat is eigenlijk de “gain” van de MF V90 LPS voor zowel MM als MC?

  Beantwoorden
 • Weten jullie wat de plus en min is van deze kabel. Ik vermoed dat de draad met tekst erop de plus is.
  Vriendelijke groet Ton

  Beantwoorden
 • Ok maar wat is de plus de buitenste of binnenste van de connector. Sorry ben geen techneut.
  Waarschijnlijk liggen jullie dubbel nu:)

  Beantwoorden
 • Zou u deze gestabiliseerde voeding van 12v 2amp willen aanraden?

  Beantwoorden
 • Hallo,
  Is iemand bekend met de iFi iPower ? zal deze hetzelfde effect kunnen hebben op het geluid van de MF als het bovengenoemde accupack ?
  (excuus als ik 2x gepost heb, er lijkt iets niet te werken bij het plaatsen van een reactie)

  Beantwoorden
  • Reacties gaan eerst door de ballotage (Marco en mezelf) voor reacties daadwerkelijk op de site te lezen zijn. Audio Creative is immers geen forum. We houden zo scheldpartijen en ander minder aardige reacties op reacties buiten de deur.Meestal loop ik om de paar dagen even door de reacties heen. Dus geen paniek als je zorgvuldig ingetypte bericht niet meteen zichtbaar wordt…

   Beantwoorden
 • Ondanks de productie- en leverinsgstop voor de Musical Fidelity V9-LPS heb ik mij een demotoestelletje aangekocht. Was door de leveringsproblemen voor de Cambridge CP2 gegaan, maar heb deze na 3 testdagen terug ingeruild. Hij kon mij niet bekoren kwa finesse en dynamiek. Daarentegen is de Musical Fidelity een ware revelatie voor de prijs! Ik win hier ook +/-12 dB t.o.v. de ingebouwde phonoversterker bij mijn versterker . Dus: de MS aansluiten en genieten! Spijtig dat de onderdelen in Engeland ontbreken om hem te assembleren (info door Musical Fidelity gegeven )

  Beantwoorden
 • Ik ben nog wel benieuwd hoe de nieuwere en duurdere Musical Fidelity LX2 LPS zich verhoudt tot de Musical Fidelity V90-LPS. Ik ben zelf uitermate tevreden over de Musical Fidelity V90-LPS maar ben ook benieuwd naar deze upgrade. De technische specificaties zijn identiek dus is de upgrade het prijsverschil van 120 euro waard. Ik ben wel benieuwd naar jouw mening over de Musical Fidelity LX2 LPS en een test zou tof zijn Dick!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.