Musical Fidelity V90-LPS Phonoversterker
Musical Fidelity heeft met de V-reeks al jaren een aantal opvallend goed klinkende in huis. De V-DAC’s overtuigden al vanaf de eerste uitvoering. Alle V’s hebben inmiddels een optische upgrade gekregen en en het wordt nu de de V90 serie genoemd. de Musical Fidelity V90-DAC hebben we al besproken, nu gaan we volledig analoog met de V90-LPS, een MC en MM (Moving Coil en Moving Magnet) voorversterker.
Musical Fidelity V90-LPS
De behuizing is geen onbekende. Nagenoeg identiek aan die van V90-DAC. Een kastje van 17 x 4,7 x 10 cm en 600 gram zwaar. Musical Fidelity gebruikt uit economisch oogpunt zoveel mogelijk dezelfde behuizingonderdelen voor de hele reeks audiocomponenten. Niet vreemd, het oorspronkelijke motto van de V-serie is immers: geen overbodige blingbling die geen kwaliteit toevoegt aan het geluid. Het leeuwendeel van de aandacht en het beschikbare budget gaat naar het ontwerp van de binnenkant: de elektronica.
Dat ging in de eerste instantie met butlelijke zwarte kastjes met een op zijn minst bizarre belettering in een cellofaanverpakking. De VII serie heeft al een mooiere behuizing maar is verder niet veel praktischer in gebruik. Daar brengt de V90 reeks de oplossing. De apparaten worden weer verpakt in een nette kartonnen doosje, de behuizing is (gelukkig) nog steeds basaal, maar verder erg netjes. Belangrijker is dat alle aansluitingen nu op de achterkant zitten en de frontplaat alleen de powerschakelaar heeft, met een kleine led als indicatie. Nu is de boel op een normale manier in het audiorek te zetten of direct naast de platenspeler.
Achterkant
Er zijn gescheiden ingangen voor MC en MM elementen. Met een drukschakelaar kan de gewenste ingang worden geselecteerd. Naast de verder onvermijdelijke cinchbussen voor de uitgangen en een massa aansluiting voor de platenspeler, is er niet veel meer te vermelden. Het gebruik van de V90-LPS is de simpelheid zelve. De benodigde 12 volt voedingspanning krijgt de voorversterker via een bijgeleverde losse lichtnet adaper.
Binnenkant
Kijken we binnen in de V90-LPS dan zien we een nette overzichtelijke PCB. Op de foto boven zie je aan de linkerkant de discreet (met losse componenten) opgebouwde versterkertrapjes voor de MC afdeling. Het kleine muzieksignaal (reken pakweg 0,3 á 0,5 millivolt) wordt eerst liniair een factor 10 versterkt voor het de MM versterkertrap ingaat waar ook de noodzakelijke RIAA correctie plaatsvindt.
De ingangsweerstand is op 100 Ohm vastgezet, een gemiddelde waar veel Moving Coil elementen goed mee overweg kunnen. De MM trap heeft natuurlijk de standaard 47 kOhm ingangsweerstand.
De MM trappen zijn zijn rond de inmiddels klassieke maar nog erg veel toegepaste NE5534 opamp geconfigureerd. Hierna worden beide kanalen gebufferd met een dubbele opamp, een NE5532, die in feite 2 NE5534’s onder één dak heeft. Hiermee kan de RIAA karakteristiek op geen enkele wijze worden beïnvloed door de ingangs eigenschappen van de achterliggende versterker en het zorgt voor een hele lage uitgangsimpedantie van de V90-LPS schakeling.
Lijkt mij interessant om als phonoversterker voor de M-Audio Firewire interface te zetten, zit qua prijs ook op hetzelfde niveau als de Cambridge Audio 651P.
Zit eraan te denken om nog een phonoversterker te kopen, dat deze Musical Fidelity V90-LPS door een gelijkspanning stekkervoeding wordt gevoed lijkt me wel een pré want de Cambridge Audio 651P heeft een 12 volt wisselspanning stekkervoeding, en de accuvoeding lijkt me wel een mooie optie.
Dick waar zou jouw voorkeur naar uitgaan?
Nou Dick ik heb er een gekocht, dat is wel even andere koek dan de Cambridge Audio 651P.
De bassen zijn strakker, een mooi diep en gedetailleerd geluidsbeeld, instrumenten en stemmen klinken veel ruimtelijker en komen los van de speakers en dan is hij nog niet eens ingespeeld, klinkt al bijzonder goed met de bijgeleverde voeding maar een 12v accupack is inmiddels in bestelling.
Goede recensie waar ik veel aan gehad heb, die mogelijkheid voor een accupack sprak me erg aan, bedankt daarvoor.
Hebben jullie de luidsprekerkabel van Canare uit Japan al geprobeerd? Je weet niet wat je hoort super een kabel met lucht in het geluid adem halen en de kleinste details hoor je. Het is een 4 aderige kabel wit, blank, rose, rood.Voor Rechts Rood en Rose bij elkaar en voor Links Blank en Wit bij elkaar. Verkrijgbaar bij http://www.hifisuply.nl a 3,99 de meter Type 4S8.
Succes ermee maar ik wil nooit geen andere kabel meer dan deze. SUPER.
Mijn set bestaat uit Unico Research Unico Secondo versterker Tuner en Cd speler. met Xanadu Ds 17 E speakers.
mooie review, duidelijk en compleet. Ik zit zelf ook naar deze te kijken, maar wat me opviel bij de li-ion battery pack is het verschil in maatvoering voor de power aansluiting. MF gebruikt 1,3 mm en de battery packs 2,1mm. Nu dacht ik aan een verloopje, maar die zijn in Nederland 2,5mm naar 1,3 of 1,35 mm. Waar heb je een verloop vandaan of zijn het eigenlijk dezelfde? alvast bedankt.
nickjan, had hetzelfde probleem. Kijk hier eens naar: http://www.ebay.com/itm/271180580814?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT.
Wijnand
Gewoon bij Conrad een voedingskabeltje bestellen met aan de ene kant een 3.5 mm plugje met 1,3 mm gat en aan de andere kant vertinde einden, hierop soldeer je een 5,5/2,1 mm plug die Conrad ook heeft.
https://www.conrad.nl/nl/bkl-electronic-072085-laagspannings-aansluitkabel-laagspanningsstekker-kabel-open-einde-35-mm-2-m-1-stuks-1274029.html
https://www.conrad.nl/nl/lumberg-1633-02-laagspannings-connector-stekker-recht-55-mm-21-mm-1-stuks-740054.html
Wat is eigenlijk de “gain” van de MF V90 LPS voor zowel MM als MC?
Input sensitivity: 3.0mV (MM), 400µV (MC) – for 300mV out (van de MF side)
Weten jullie wat de plus en min is van deze kabel. Ik vermoed dat de draad met tekst erop de plus is.
Vriendelijke groet Ton
Meten is weten, Ton…:-)
Ok maar wat is de plus de buitenste of binnenste van de connector. Sorry ben geen techneut.
Waarschijnlijk liggen jullie dubbel nu:)
Niks van aantrekken Ton…;-) De binnenkant is de +
Is deze gestabiliseerde voeding ook te gebruiken?
Heeft die dezelfde voordelen als een accupack?
Zou u deze gestabiliseerde voeding van 12v 2amp willen aanraden?
Ton, ik zou dit oude ding niet gebruiken. Bouw een echte toegepaste voeding voor je MF…
Hallo,
Is iemand bekend met de iFi iPower ? zal deze hetzelfde effect kunnen hebben op het geluid van de MF als het bovengenoemde accupack ?
(excuus als ik 2x gepost heb, er lijkt iets niet te werken bij het plaatsen van een reactie)
Reacties gaan eerst door de ballotage (Marco en mezelf) voor reacties daadwerkelijk op de site te lezen zijn. Audio Creative is immers geen forum. We houden zo scheldpartijen en ander minder aardige reacties op reacties buiten de deur.Meestal loop ik om de paar dagen even door de reacties heen. Dus geen paniek als je zorgvuldig ingetypte bericht niet meteen zichtbaar wordt…
Ondanks de productie- en leverinsgstop voor de Musical Fidelity V9-LPS heb ik mij een demotoestelletje aangekocht. Was door de leveringsproblemen voor de Cambridge CP2 gegaan, maar heb deze na 3 testdagen terug ingeruild. Hij kon mij niet bekoren kwa finesse en dynamiek. Daarentegen is de Musical Fidelity een ware revelatie voor de prijs! Ik win hier ook +/-12 dB t.o.v. de ingebouwde phonoversterker bij mijn versterker . Dus: de MS aansluiten en genieten! Spijtig dat de onderdelen in Engeland ontbreken om hem te assembleren (info door Musical Fidelity gegeven )