Musical Fidelity V90-DAC

Op de meetbank

De uitgangspanning bij het maximale digitale signaal, 0 dBFS noemen we dit, geeft een uitgangspanning van resp. 2,21 en 2,20 volt voor het rechter en linker kanaal. Een klein stukje boven de Red Book norm waar maar weinig fabrikanten zich meer wat van aantrekken. Het is in principe ook alleen van belang bij 1 op 1 luisterproeven, waarbij de luidste ‘spreker’ vaak de meeste aandacht naar zich toe trekt. Ik ben maar zelden een voorversterker tegen gekomen die de volumeregelaar achter de ingangsversterkertrap zet waardoor eventuele oversturing door een te luide ingangsbron dreigt.

De liniariteit en vervormingmetingen zijn een stuk matiger dan ik in het verleden bij de DAC’s van Musical Fidelity tegenkwam. Dat is eigenlijk meteen al een beetje verdacht. Met het wisselen van de externe voeding wordt het echter een heel ander verhaal en zijn we weer waar willen zijn. Maar het is toch leuk om het even zichtbaar te kunnen maken, we zetten niet voor niets onze recensieapparatuur op de meetbank.

Als er dan dit soort dingen aan het licht komen weet ik weer waarvoor we dit doen. Ik zeg niet dat meten 100% weten is, maar het blijkt wel steeds weer een belangrijke combinatie te zijn met de luisterervaringen die in de weken voor de meetsessies plaatsvinden. Ik zet een audioapparaat eigenlijk alleen maar vervroegd op de meetbank als ik aparte dingen meen te horen die niet onmiddellijk te herleiden zijn.

In onderstaande metingen is heel mooi te zien hoe (je mag best van spectaculair spreken) veel schoner de ruisvloer wordt als er een schonere voeding aan de V90-DAC wordt gehangen.

Musical Fidelity V90-DAC - FFT THD n met schakelende voedingDe THD+n komt uit op 0.021%. Wat vrij hoog is voor ik van Musical Fidelity gewend ben. Pakken we de bijhorende FFT plaatjes er bij dan is het wel heel duidelijk dat de stekkervoeding ‘sucks’.

Het plaatje links is de meting met de bijgeleverde stekkervoeding.

 

Musical Fidelity V90-DAC - FFT THD n met conventionele voeding

Dit is het FFT plaatje met een betere voeding aan de V90-DAC. Dit geeft een beduidend beter resultaat te zien. Er wordt in cijfers nog maar 0.00144% gemeten…

Ineens zijn daar weer de mooie technische prestaties die de vorige generatie V-DAC’s onderscheidt van veel concurrenten.

 

Musical Fidelity V90-DAC - Liniariteit met stekkervoeding

De liniariteitmeting met bijgeleverde stekkervoeding laat een vroegtijdig afbuigen van de lijn zien.

 

Musical Fidelity V90-DAC - Liniariteit met lineare voeding

De liniariteitmeting met betere voeding laat maar liefst een 25, 30 dB beter resultaat zien. En dat is heel veel.

 

 

 

Musical Fidelity V90-DAC - J-Test USB ingang

De JTest meting laat zien dat de V-DAC geen enkel probleem met digitale plaaggeest jitter heeft. De meetpiek laat geen enkele klokvormige uitloop naar beneden zien en er zijn geen kwalijke zijbanden. Ook de onderdrukking van jitterartefacten uit een jitterrijke bron is weer erg goed. De USB ingang toont identieke uitkomsten als de S/DIF ingang.

Ook op de meetbank is er maar weinig aan te merken op de techniek van de Musical Fidelity V90-DAC. De prestaties zijn zondermeer top.

Conclusie

Musical Fidelity V90-DAC - In audiorek (2)Gelukkig heeft Musical Fidelity ook met de nieuwe V90-DAC de goede prestaties weten te continueren. Het was en is een hele mooie digitaal analoog converter voor een hele nette prijs. De uiterlijke metamorfose laat de kleinste DAC uit het MF programma er niet alleen beter uit zien dan voorheen, de nieuwe look maakt de DAC een stuk gemakkelijker in gebruik. Wat ook een dikke plus oplevert. Hang een betere voeding aan deze kleine reus en je zit voor het spreekwoordelijke dubbeltje op een hele mooie plaats in de zaal. Met een V90-DAC krijg je 100% waar voor je geld. Even warm aanbevolen als zijn inmiddels bekende/beroemde V-voorgangers.

Musical Fidelity V90-DAC: 275 euro
Importeur: Viertron

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 gedachten over “Musical Fidelity V90-DAC

 • 28 september 2013 om 15:42
  Permalink

  Beste Dick, Ik heb ook al geëxperimenteerd met een andere voeding. Het geluid wordt inderdaad nog beter. Ook heb ik bij de groeff audio in Groningen een gemodificeerde v-link II er voor laten zetten met een Tentlabs klok er in. verbluffend de detailrijkdom. Heb jij nog een advies voor een goede lineaire voeding?

  Beantwoorden
  • 28 september 2013 om 18:04
   Permalink

   Jan, de voeding waar ik op doel staat gelinkt in het verhaal. Het is mijn eigenbouw die ik oorspronkelijk voor de Squeezebox heb gemaakt maar uiteraard veel breder inzetbaar is. Gebouwd met een Amplimo transformator en Tentlabs voedingmodule in een kast die bij onder ander Conrad te koop is.

   Beantwoorden
   • 29 september 2013 om 10:50
    Permalink

    bedankt dick, fijn dat je zo enthousiast bent over die v90

    Beantwoorden
   • 01 februari 2014 om 17:22
    Permalink

    Hallo Dick,

    goed en nuttig stukje. Nou heb ik onlangs de Musical Fidelity V90-LPS phono pre-amp aangeschaft, ook een erg mooi kastje, maar die heeft ook een voeding meegeleverd die zo op het oog niet het beste uit het voorversterkertje haalt. Wat zou hierbij een goede vervanger zijn?

    Beantwoorden
 • 28 september 2013 om 15:58
  Permalink

  Dick, thanks for this review. Can you confirm that V90-DAC is capable for 88,2 KHz decoding?

  Beantwoorden
  • 28 september 2013 om 18:13
   Permalink

   Yes, everything will play on the S/P-DIF within the range of 44.1 to 192KHz.
   Using the USB port, the samplerate is limmited to 96KHz. I played my
   24bit/88.2 kHz and 176.4 kHz albums with much pleasure, but for the 176.4 samplerate I had to use an external USB to S/P-DIF converter.

   Beantwoorden
 • 29 september 2013 om 21:23
  Permalink

  Thank you for your answer. This machine looks very nice, would have to give it a listen.

  Beantwoorden
 • 19 oktober 2013 om 19:25
  Permalink

  Hoe klinkt deze als je ‘m vergelijkt met de DDDAC?

  Beantwoorden
 • 06 februari 2014 om 15:49
  Permalink

  Tip: Ik voed mijn budget Superpro dac met een 12 V 7ah lood/gel accu. Deze kun je in elke elektronica zaak kopen voor ca E 20,-. Je hebt dan een fantastische rimpelvrije voeding los van het lichtnet. Deze accu laad ik met een 12v druppellader met overlaad beveiliging. Kosten ca E 13,- 🙂
  Omdat ik deze mooie voeding toch al heb overweeg ik nu de aanschaf van deze V90 dac. Deze heeft voor mij het voordeel dat ik dan ook mijn 24 96 high res. files vanaf mijn laptop via USB kan afspelen!

  Beantwoorden
 • 04 september 2015 om 10:45
  Permalink

  Heb de V-90 dac inmiddels 1.5 jaar en het is inderdaad een mooi dacje. Gisteren heb ik de standaard voeding vervangen door een lood gel accu van 12 V 7AH van E 23 met automatische lader van E 15.
  Fantastische verbetering. De bassen zijn nu super strak en gaan lager. Het midden en hoog komt echt tot leven en klinkt rijk, schoon en zeer gedefinieerd. Er blijft niets te wensen over…
  Mijn bron is een 8 jaar oude Sony Vaio met Linux Mint 17.2 Xfce met Audacious. Al mijn muziek is lossless in FLAC in 16/44-48 en hoge resolutie 24/88-96-192.
  Oh ja ik kan ca 14 h draaien op een volle accu maar ik kan ook draaien met de druppellader aangesloten als ik niet zeker ben van de laadtoestand van de accu!

  Beantwoorden
 • 15 november 2015 om 17:14
  Permalink

  Ik heb de MF V90 dac via usb aan mijn Sony laptop hangen. Mijn voeding is een goedkope loodgel accu 12v 7ah. Mijn laptop hangt altijd aan de netvoeding want de accu is al jaren kapot. Ik hoorde allerlei geluiden van mijn laptop als de versterker meer dan 25 % open stond en de laptop op pauze. Blijkbaar een aardlus. Heb bij hifimediy een usb isolator gekocht voor ca E25. Nu heb ik een doodstille DAC bron. De usb isolator werkt out of the box zonder extra drivers op linux mint 17.2 Xfce tot en met 24 bit 96 khz.
  Een geheimtip voor vele usb-dac gebruikers. Verder heb ik ervaren dat mijn accu voeding vreemd genoeg het mooist klinkt als hij gelijktijdig wordt opgeladen dmv de automatische (druppel) lader. Super strakke bassen en geweldig zuiver en gedefinieerd midden en hoog. Veel genieten voor weinig…

  Beantwoorden
 • 02 juni 2017 om 18:01
  Permalink

  Beste daccers
  Even voor mijn begrip. Ik heb er geen ervaring mee, maar sluit je de dac direct aan op de accu of zit er nog iets tussen.

  Beantwoorden
  • 18 september 2017 om 17:09
   Permalink

   Hallo Hans,
   Beetje late reactie.
   Het is nu 2 jaar verder en ik gebruik nog steeds dezelfde 12V 7 Ah lood gel accu op mijn MF V90 dac.
   Hij is direct aangesloten met natuurlijk alleen een zekering (2 A) in een van de aansluitdraden. Mocht er ooit sluiting in de MF dac optreden dan voorkom je een hoop vuurwerk!
   De 12v druppellader staat gewoon direct op de accu. Soms draai ik met de druppellader uit maar meestal zet ik hem aan. De accu werkt dan als een mooie grote condensator.
   Ik lees nu soms goeie tests van ESS 9038 pro dacs met amanero USB. Maar ik vermoed als ik zoiets koop dat ik waarschijnlijk wel een klein verschil hoor met mijn MF v90 dac met accu en usb isolator. Maar bij een blinde test zal het moeilijk worden om de juiste dac aan te wijzen. Die inmiddels oude MF 90 klinkt al zo onwijs lekker met de kleine toevoegingen die ik heb gedaan. Als de lood gel accu versleten is dan probeer ik een Li Ion accu. Een 12 v versie met lader kun je voor ca E 20 kopen bij Aliexpress!
   M.vr.gr.
   Nico Aarts

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.