RecensieVersterker

Musical Fidelity V90-DAC

Musical Fidelity V90-DAC schuinvoor

Musical Fidelity gooide vier jaar geleden de knuppel in het hoenderhok door met een zeer betaalbare compacte DAC op de markt te komen met een schakeling die bovengemiddeld goed was, maar in een behuizing die erg basaal was, op het lelijke af zelfs, nog eens versterkt door het wat bizarre lettertype dat kast sierde. Waar bijna iedereen het echter over eens was dat dit wel een heel goed DA-convertertje voor zijn geld was, lelijk of niet.

Twee jaar later komt de V-DAC II met een meer gestileerde behuizing maar nog steeds lekker back to base. De elektronica krijgt een upgrade waarvan vooral de USB ingang heftig profiteert. Ik gebruik de V-DAC II zelf nog steeds graag.

Destijds was de fabrikant eigenlijk zonder echte concurrentie. Niemand leverde zoveel audiokwaliteit voor zo weinig geld. Inmiddels zijn er een groot aantal fabrikanten met iets dergelijks gekomen. Kleine simpele behuizingen met goed klinkende elektronica aan boord. Bijna iedere week zie je weer nieuwe apparaten, wat het er niet gemakkelijk op maakt om nog onderscheidend te zijn, laat staan om nog boven het maaiveld uit te steken en op te vallen met je misschien wel vreselijk mooie DACje…

De V90-DAC is het eerste apparaat in de derde generatie van de V-Series. Inmiddels is de V90 phonoversterker ook gearriveerd.

V90-DAC

Musical Fidelity V90-DAC achterkantBij de V90-DAC is de zaak radicaal omgegooid… of liever gezegd: wel 90 graden. Waren de V-voorgangers nog in de vorm gegoten met de ingangen aan de ene kant en de uitgangen aan de andere, wat in de praktijk niet altijd even handig is, de V90 serie krijgt alle inputs op de achterzijde en de bediening aan de voorkant.

De V90-DAC is nu eigenlijk een normaal mini audiocomponent geworden. En ik kan niet anders zeggen dan dat het er prima uitziet. De aluminium behuizing voelt oerdegelijk aan. Je ziet aan de details nog steeds dat er (gelukkig) is gezocht naar een behuizing die niet te zwaar op het totaalbudget zal drukken, de algehele uitwerking maakt echter een uitstekende indruk.

Binnenkant

Musical Fidelity V90-DAC binnenkant schuinvoorTja, waarom een winnaar aan de kant schuiven als die nog steeds voor de prijzen meedoet? Aan het sterke concept is dus gelukkig weinig veranderd. De PCB is aangepast voor de gewijzigde plek van bedieningselementen en aansluitingen, de schakeling zelf lijkt zo te zien weinig veranderd. Het meest in het oog springt het andere type Burr Brown converterchip type.

Musical Fidelity V90-DAC - TAS1020BDe PCM1796 uit de V-DAC II heeft plaatsgemaakt voor de PCM1795, die op papier tot 32 bit resolutie kan werken. De USB ingang is nog steeds rond de Texas Instruments TAS1020B geconfigureerd. Musical Fidelity V90-DAC - Burr Brown PCM 1795Beetje gemiste kans om deze steeds belangrijker wordende aansluiting niet meteen voor 192 kHz samplefrequenties geschikt te maken?… Met een schuin oog op de concurrentie zou dat geen slechte stap zijn geweest.

Misschien is het gewoon een doordachte beslissing, MF zou daarmee waarschijnlijk een te grote concurrent van zijn eigen meer luxere DA-converters maken… Ik gis natuurlijk maar wat… Anthony Michaelson zelf vindt iedere recensent die dit dit soort dingen aanhaalt in ieder geval maar ‘wankers’, zoals ik pas nog las in een Engels audioblad…haha…

Voor het upsamplen van de binnenkomende data naar een 192 kHz samplefrequentie is een Burr Brown SRC43921 ingezet. De analoge uitgangstrappen gebruiken 33079 en 33078 opamps.

Musical Fidelity V90-DAC PCBDe afwerking is ook aan de binnenkant, zo als we gewend zijn van deze altijd heerlijk eigenzinnige fabrikant, weer uitstekend voor elkaar.

Luisteren

Het zal niet verbazen dat de V90-DAC meer overeenkomsten dan verschillen laat horen dan de oude V-DAC’s. Het goede geluid dat ik van de voorgangers ken kenmerkt ook de nieuwe oogst. Wel krijg ik snel het gevoel dat het vervangen van de meegeleverde voeding stekker door een steviger conventionele voeding nog meer gewicht in de schaal legt dan bij de voorgangers. Ik mag altijd graag even met verschillende voedingen experimenteren als er een budget voedingsstekkertje bij een apparaat wordt geleverd. Vaak blijkt dit nogal een zegenende werking te hebben.

Musical Fidelity V90-DAC - In audiorek (1)Later op de meetbank blijkt dat dit niet alleen gehoormatig maar ook meettechnisch in beeld te vangen is. Waar kan dit aan liggen? Zoveel anders van opbouw zijn de apparaten niet en de oude V-DAC laat op de meetbank ook met een standaard voeding topprestaties zien. Is de huidige bijgeleverde voeding van nog minder allure dan de oude? Wel weet ik uit insiderkringen dat de in de V90-DAC gebruikte PCM1795 weliswaar voor 32 bit geschikt is, wat vooral marketingtechnisch interessant is, Musical Fidelity zet dit gegeven niet voor niets goed leesbaar op de kast, de wat oudere PCM1794 en 1796 converterchips zouden technisch betere eigenschappen bezitten. In andere woorden: de 32 bit PCM1795 zou iets minder goed gelukt zijn dan zijn 24 bit broers…

Als dat zich uit in een hogere gevoeligheid voor de gebruikte voeding is dat in ieder geval wel op te lossen. Ik adviseer wel om de meegeleverde stekkervoeding zo snel mogelijk in de recyclebak te dumpen, als je tenminste het maximale uit dit mooie DACje wilt halen. En dat is zoals we van MF gewend zijn bovengemiddeld veel voor zijn geld.  Musical Fidelity V90-DAC frontaal

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

15 thoughts on “Musical Fidelity V90-DAC

  • Beste Dick, Ik heb ook al geëxperimenteerd met een andere voeding. Het geluid wordt inderdaad nog beter. Ook heb ik bij de groeff audio in Groningen een gemodificeerde v-link II er voor laten zetten met een Tentlabs klok er in. verbluffend de detailrijkdom. Heb jij nog een advies voor een goede lineaire voeding?

    Beantwoorden
    • Jan, de voeding waar ik op doel staat gelinkt in het verhaal. Het is mijn eigenbouw die ik oorspronkelijk voor de Squeezebox heb gemaakt maar uiteraard veel breder inzetbaar is. Gebouwd met een Amplimo transformator en Tentlabs voedingmodule in een kast die bij onder ander Conrad te koop is.

      Beantwoorden
      • bedankt dick, fijn dat je zo enthousiast bent over die v90

        Beantwoorden
      • Hallo Dick,

        goed en nuttig stukje. Nou heb ik onlangs de Musical Fidelity V90-LPS phono pre-amp aangeschaft, ook een erg mooi kastje, maar die heeft ook een voeding meegeleverd die zo op het oog niet het beste uit het voorversterkertje haalt. Wat zou hierbij een goede vervanger zijn?

        Beantwoorden
  • Dick, thanks for this review. Can you confirm that V90-DAC is capable for 88,2 KHz decoding?

    Beantwoorden
    • Yes, everything will play on the S/P-DIF within the range of 44.1 to 192KHz.
      Using the USB port, the samplerate is limmited to 96KHz. I played my
      24bit/88.2 kHz and 176.4 kHz albums with much pleasure, but for the 176.4 samplerate I had to use an external USB to S/P-DIF converter.

      Beantwoorden
  • Thank you for your answer. This machine looks very nice, would have to give it a listen.

    Beantwoorden
  • Hoe klinkt deze als je ‘m vergelijkt met de DDDAC?

    Beantwoorden
  • Tip: Ik voed mijn budget Superpro dac met een 12 V 7ah lood/gel accu. Deze kun je in elke elektronica zaak kopen voor ca E 20,-. Je hebt dan een fantastische rimpelvrije voeding los van het lichtnet. Deze accu laad ik met een 12v druppellader met overlaad beveiliging. Kosten ca E 13,- 🙂
    Omdat ik deze mooie voeding toch al heb overweeg ik nu de aanschaf van deze V90 dac. Deze heeft voor mij het voordeel dat ik dan ook mijn 24 96 high res. files vanaf mijn laptop via USB kan afspelen!

    Beantwoorden
  • Heb de V-90 dac inmiddels 1.5 jaar en het is inderdaad een mooi dacje. Gisteren heb ik de standaard voeding vervangen door een lood gel accu van 12 V 7AH van E 23 met automatische lader van E 15.
    Fantastische verbetering. De bassen zijn nu super strak en gaan lager. Het midden en hoog komt echt tot leven en klinkt rijk, schoon en zeer gedefinieerd. Er blijft niets te wensen over…
    Mijn bron is een 8 jaar oude Sony Vaio met Linux Mint 17.2 Xfce met Audacious. Al mijn muziek is lossless in FLAC in 16/44-48 en hoge resolutie 24/88-96-192.
    Oh ja ik kan ca 14 h draaien op een volle accu maar ik kan ook draaien met de druppellader aangesloten als ik niet zeker ben van de laadtoestand van de accu!

    Beantwoorden
  • Ik heb de MF V90 dac via usb aan mijn Sony laptop hangen. Mijn voeding is een goedkope loodgel accu 12v 7ah. Mijn laptop hangt altijd aan de netvoeding want de accu is al jaren kapot. Ik hoorde allerlei geluiden van mijn laptop als de versterker meer dan 25 % open stond en de laptop op pauze. Blijkbaar een aardlus. Heb bij hifimediy een usb isolator gekocht voor ca E25. Nu heb ik een doodstille DAC bron. De usb isolator werkt out of the box zonder extra drivers op linux mint 17.2 Xfce tot en met 24 bit 96 khz.
    Een geheimtip voor vele usb-dac gebruikers. Verder heb ik ervaren dat mijn accu voeding vreemd genoeg het mooist klinkt als hij gelijktijdig wordt opgeladen dmv de automatische (druppel) lader. Super strakke bassen en geweldig zuiver en gedefinieerd midden en hoog. Veel genieten voor weinig…

    Beantwoorden
  • Beste daccers
    Even voor mijn begrip. Ik heb er geen ervaring mee, maar sluit je de dac direct aan op de accu of zit er nog iets tussen.

    Beantwoorden
    • Hallo Hans,
      Beetje late reactie.
      Het is nu 2 jaar verder en ik gebruik nog steeds dezelfde 12V 7 Ah lood gel accu op mijn MF V90 dac.
      Hij is direct aangesloten met natuurlijk alleen een zekering (2 A) in een van de aansluitdraden. Mocht er ooit sluiting in de MF dac optreden dan voorkom je een hoop vuurwerk!
      De 12v druppellader staat gewoon direct op de accu. Soms draai ik met de druppellader uit maar meestal zet ik hem aan. De accu werkt dan als een mooie grote condensator.
      Ik lees nu soms goeie tests van ESS 9038 pro dacs met amanero USB. Maar ik vermoed als ik zoiets koop dat ik waarschijnlijk wel een klein verschil hoor met mijn MF v90 dac met accu en usb isolator. Maar bij een blinde test zal het moeilijk worden om de juiste dac aan te wijzen. Die inmiddels oude MF 90 klinkt al zo onwijs lekker met de kleine toevoegingen die ik heb gedaan. Als de lood gel accu versleten is dan probeer ik een Li Ion accu. Een 12 v versie met lader kun je voor ca E 20 kopen bij Aliexpress!
      M.vr.gr.
      Nico Aarts

      Beantwoorden
  • Is de V90 alleen voor computer audio? Want had er 1 gekocht vanwege de goede berichten en voor de prijs alleen al om uit te proberen en de eerste ik binnen kreeg hield er na 1 keer aanzetten mee op en terug gestuurd naar de winkel en kreeg de 2de nieuw in de doos. Ik gebruik de V90 voor een Sony 333es met update Quad 33 303 met electrostaten en vind met de V90 een warmer geluid geven als zonder maar na een tijdje stopt de V90 ermee en lijkt de input niet te kunnen verwerken en vroeg daarom af of de V90 speciaal gemaakt is voor computer audio en niet voor versterker audio en te gevoelig is om de input van Sony cd speler aan te kunnen. In het begin doet de V90 het maar na een tijdje spelen stopt de V90 met geluid door te geven en als een weer tijd uitstaat en opnieuw aan zet doet ie het weer een tijdje maar vandaag stopte er helemaal mee en heeft er geen zin meer in lijkt. Denk deze ook maar terug stuur naar een Musical Fidelity reparatie afdeling. Heeft iemand hier ook problemen mee en een oplossing gevonden of goedkoop toch duur kopen is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.