RecensieStreaming

Musical Fidelity V-DAC II


Nog even iets over big brother M1

Ik heb zoals ik vertelde ook al anderhalf jaar een M1 DAC in huis. De huidige versie van deze fraaie DAC blijkt stilzwijgend, echt heel sneaky, ook een hoogwaardige asynchrone TAS1020B USB aansluiting te hebben gekregen waarmee beide DAC’s in het MF leverprogramma geheel up to date zijn en in een hoge kwaliteit hi-res spelen vanaf de pc speels gemakkelijk wordt. Voor zover ik het kan zien hebben de productiemodellen die vanaf juli vorig jaar geproduceerd zijn deze mooie pc aansluiting, waar de oudere versie het nog met een al lang door de tijd ingehaalde adaptieve versie op basis van de PCM2706 moet doen.

Toch net iets anders

Je ziet er op het eerste oog niks van. Maar het is onder andere aan de leds met de samplefrequentie te zien. De oude M1 heeft nog een aanduiding met 32 kHz, een samplefrequentie dat nog gebruikt werd in het Fred Flintstone tijdperk, en nog geen ledje dat de inmiddels veel gebruikte 176.2 kHz markeert. Bij de nieuwe versie is de eerstgenoemde verdwenen en de laatst er bij geplaatst. Nog minder opvallend, tenminste, als je niet net als ik altijd graag wil weten wat er binnen in een kast zit, is dat de totale re-design van de voeding. Ik heb (nog) niet met de huidige M1 DAC kunnen spelen, maar al met al lijkt me hier een mooie upgrade te zijn gemaakt tegen een ongewijzigde vraagprijs. Waarom het zo sneaky is ingevoerd? Om te voorkomen dat de V-DAC II met de betere USB techniek aan boord technisch aantrekkelijker zou worden dan zijn verder luxere broer? Of om mensen die kort daarvoor net de oude versie hadden gekocht niet te frustreren? Het laatste zou best kunnen. Anders had de toch bepaald toch niet als publiciteitverlegen bekend staande Anthony M. het er ons consument waarschijnlijk wel ingewreven met een mooie marketingcampagne? Bij me zelf afgaand kan ik me dat ook wel een beetje voorstellen, ik voelde me na de ontdekking ook een beetje grumpy. Het maakt me eerlijk gezegd ook wel nieuwsgierig naar de ‘M1 II’, moet ik zeggen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Musical Fidelity V-DAC II

 • Hallo Dick,

  Heb je de V-DAC II vergeleken met de M1 DAC (oud en/of nieuw)? Is de M1 zijn hogere prijs waard? Of is het verschil miniem.

  Vr. gr.

  Ronald Koridon,
  Amsterdam.

  Beantwoorden
 • Je kunt het verschil tussen de M1 versies eenvoudig zien aan het aan/uit knopje. De nieuwe versie heeft een tiptoets terwijl die bij de oude nog echt ingedrukt moet worden.
  Nieuwe versie heeft een schakelende voeding gekregen en ook hier zitten de door jou verfoeide keramische c’s niet meer in. Ik hoor tijdens een korte pepsieproef geen verschil (gebruik de coax) …

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.