RecensieStreaming

Musical Fidelity V-DAC II

V-DAC_en_V-DAC2_2_buitenkant_helemaal

In de roos

Musical Fidelity schoot drie jaar geleden midden in de roos met het uitbrengen van een schijnbaar zo simpele tot op de bodem uitgeklede V-DAC. De binnenkant laat echter uitgekiende elektronica zien die een duurdere DAC niet zou misstaan.

Ondanks de uiterst sobere uitvoering van de kast overtuigen de kwaliteiten van de V-DAC. En er gaan dan ook vele exemplaren over de toonbank. Ook mede dank zij de buzz die al snel op het internet rond gaat. Verschillende forums geven tips hoe de V-DAC nog verder te tweaken is. En nu is er de opvolger van de V-DAC, simpelweg ‘V-DAC II’ genoemd.

Behuizing

De behuizing is zondermeer stijlvoller en beter afgewerkt dan die van de eerste versie. De bizarre belettering is vervangen voor een chiquer ‘serieuzer’ opschrift. Niet zo heel belangrijk overigens, de DAC komt door de typische opbouw waarschijnlijk toch buiten zicht achterin het audiorek of kast te liggen. De ingangen zijn aan de ene kant gemaakt, de uitgangen aan de andere. Dit geeft een korte logische signaalflow, maar het maakt dat de V-DAC II waarschijnlijk ook een leven in de luwte, ofwel achter de versterker, zal gaan leiden.

V-DAC2_schuinboven

Qua uiterlijk en buiten de mooiere afwerking lijken beide V-DAC’s, nou ja, op de kleur na dan, als twee druppels water op elkaar. De nieuwe asynchrone USB aansluiting is een erg welkome verandering. Musical Fidelity kwam daarmee voor het eerst in de V-Link USB naar SPDIF converter. Nu is deze schakeling dus gewoon bij de DAC ingebouwd. Ik was in de overtuiging dat dit de enige echte verandering aan het apparaat zou zijn. Een beetje bij schaven voor het oog en nog een beetje meer voor het oor. Ik sluit de boel dus maar aan, zoek een mooi stukje muziek op en… mmm… dit klinkt toch anders dan ik gewend ben van de V-DAC…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Musical Fidelity V-DAC II

 • Hallo Dick,

  Heb je de V-DAC II vergeleken met de M1 DAC (oud en/of nieuw)? Is de M1 zijn hogere prijs waard? Of is het verschil miniem.

  Vr. gr.

  Ronald Koridon,
  Amsterdam.

  Beantwoorden
 • Je kunt het verschil tussen de M1 versies eenvoudig zien aan het aan/uit knopje. De nieuwe versie heeft een tiptoets terwijl die bij de oude nog echt ingedrukt moet worden.
  Nieuwe versie heeft een schakelende voeding gekregen en ook hier zitten de door jou verfoeide keramische c’s niet meer in. Ik hoor tijdens een korte pepsieproef geen verschil (gebruik de coax) …

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.