Musical Fidelity V-DAC II

Snel verder luisteren maar…

De V-DAC II klinkt aangesloten op mijn iMac muziekpc met M2Tech EVO USB naar SPDIF converter er nog tussen gewoonweg een streep beter dan wat ik tot dan van de V-DAC ken. Toch best opvallend. Het altijd wat typerende, naar de ietwat slanke kant overhellende V-DAC sound heeft plaatsgemaakt voor een smeuïger geluid, met een zijdeachtige hoogweergave van de V-DAC II. Hierdoor trekt de totale balans meteen meer richting volbloediger met een schijnbaar krachtiger laag. Het geluid staat daarbij kamerbreed tot voorbij de luidsprekers. Ik kan niet anders zeggen dan dat het me wel erg prettig in de oren valt. Budget DAC? Ja, qua aanschafprijs, het geluid is dat alles behalve.

De binnenkant

V-DAC_en_V-DAC2_2

Hier is toch veel meer veranderd dan ik vooraf verwacht had. De ruim tien jaar oude PCM2706 chip is nu (gelukkig) vervangen voor de inmiddels beroemde moderne TAS1020B, die ik zelf voor het eerst in dekeramische-condensatoren prachtige Ayre USB DAC tegen kwam. Een mooie basis om op te werken. De V-DAC lijkt geheel opnieuw op de ontwikkeltafel te zijn gezet voor een make over. Alle componenten zijn nu in SMD, en helaas voor de thuistweaker, ook de opamps in de filter en uitgangstrap zijn hierdoor minder toegankelijk dan voorheen. Weg zijn alle, snel geteld negenentwintig stuks (!), keramische ontkoppel condensatoren, een component dat we een kwart eeuw geleden al liever niet te veel zagen in audioschakelingen. De nog veel oudere maar na dertig jaar nog steeds veel gebruikte, NE5532 opamp in de uitgangstrap is uitgewisseld voor een ‘33078’, een ultra low noise type. De Burr Brown DSD1792 converterchip heeft plaats gemaakt voor de DSD1796. De upsampler is net als in de vorige V-DAC versie een Burr Brown SRC43921.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.