RecensieStreaming

Musical Fidelity M6 DAC

Meten

De uitgangspanning bij 0 dBFS, de maximale uitsturing, is resp. 1.992 volt en 2.005 volt voor resp. links en recht. Nagenoeg gelijk aan de Red Book norm.

Musical Fidelity M6DAC THD n 1 khz 0dBFSDe THD+n vervorming is laag met 0.0065% lineair en 0.0017% gewogen gemeten. Bekijken we het bijhorende plaatje dan valt de opvallende hoge 50 Hz piek op. Dat duidt op instraling op de analoge trappen. Geen idee waar het van komt. Het is ook niet mogelijk een minimum punt te vinden door het gehele apparaat te draaien en te verplaatsen.

 

Musical Fidelity M6DAC liniariteit linkerkanaalDe liniariteitsmeting is goed maar voor een DAC van dit kaliber mag meer verwacht worden, ook gezien de resultaten van MF converters in het verleden. Onder –95 dB begint de lijn van zijn rechte weg af te glijden, onder –108 dB is het snel gebeurd.

 

Musical Fidelity M6DAC J-test SPDIF ingangDe jittermeting is vaak een plaag voor DAC’s en CD-spelers. Niet voor de M6 DAC. Hoewel ook hier weer een iets hogere ruisvloer opvalt, voor MF begrippen, is er van jitterperikelen geen sprake.

De 11,025 kHz meetpiek heeft geen klokvormige uitloop en de piekjes van de 229 Hz modulatie uit het J-Test meetsignaal zijn zelfs nog weer te vinden.

Zowel de S/PDIF ingang als de USB bus geven vergelijkbare resultaten. Bij eerdere generaties USB converters vind je vaak een hoge ruisvloer, daar heeft de XMOS radicaal mee afgewerkt. Ook dat zal bijdragen aan de erg mooie resultaten die ik telkens bij dit type omzetters zie.

Ondanks dat er aan de meetresultaten op zich niet zo veel aan te merken valt, is het naar Musical Fidelity norm niet helemaal waar ik op hoop. De goedkope V-DAC en M1 DAC meten beduidend beter op een aantal disciplines. Het zou hier om een exemplarische afwijking kunnen gaan. Als ik nog eens de kans krijg om een tweede M6 DAC op de meetbank te krijgen laat ik het uiteraard weten.

Musical Fidelity M6 DAC achterkant

Conclusie

Ik moet zeggen dat ik tijdens de logeerpartij meer en meer gecharmeerd raakte van Musical Fidelity M6DAC, ondanks wat opmerkelijke eigenschappen en misschien wat gemiste kansen. Een investering waarmee je weer een aantal jaren vooruit kunt. Slijten doen dit soort apparaten nauwelijks en de technische headroom van de M6 maakt ‘m voorlopig wel voldoende toekomstveilig. Hoewel een beetje meer binnen handbereik was geweest. Maar dat is de keus van Musical Fidelity en doet in principe niks af aan de vele kwaliteiten die er in de M6 DAC zitten. Zeker warm aanbevolen om er eens kennis mee te gaan maken als je in de run bent voor een nieuwe converter in deze klasse.

Musical Fidelity M6 DAC Prijs: 2500 euro

Import: Viertron

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.