Musical Fidelity M6 DAC

Musical Fidelity M6 DAC

In gebruik

Musical Fidelity M6 DAC displayDe M6 DAC is recht toe recht aan in gebruik, heerlijk ongecompliceerd, maar heeft hier en daar ook wat eigenaardigheden. De volumeregeling bijvoorbeeld. Met een schakelaartje op de achterkant kan tussen ‘fixed’ en ‘variable’ worden gekozen. Dan kan een gebruiker denken dat het apparaat ook lekker meteen op een paar eindbakken kan worden aangesloten om als digitale voor/regelversterker te dienen. Maar de volumeregeling gaat maar tot –10 dB. Leuk om een eventueel gain aanpassing te kunnen maken dus, om bronnen in output aan elkaar gelijk te maken. Het slow en fast filter werkt alleen na de upsampler, bij 192 kHz. Ik heb me het schompes geschakeld om verschillen te kunnen ontdekken, meestal gaan mijn voorkeur uit naar de ‘slow’ type, hier is met de beste wil van de wereld geen verschil hoorbaar te maken. Zet deze schakeloptie er dan niet op, zeg ik dan, en maak het default slow.

Wat Bluetooth hier doet is me ook een raadsel. Het medium geeft nog mindere resultaten dan mp3 muziekfiles.

Verdere overpeinzingen

De M6 is in bijna alles een top DAC. De bouw is zwaar en oerdegelijk. De buitenkant is solide als een tank en de M6 DAC is zondermeer netjes van afwerking. Ondanks het beduidend hogere prijskaartje dan we gewend zijn bij de al overbekende Musical Fidelity DA-converters is aan alles te zien waar de meerwaarde in zit. De kwaliteit van de kast, de geweldig mooie USB ingang, de royale uitrusting aan digitale in én uitgangen. Je komt niet snel tekort bij de M6 DAC. De ingebouwde Bluetooth is leuk, maar ik vraag me af waarom dit op een DAC van dit kaliber moet. Bluetooth klinkt vaak nog beroerder dan mp3 files.

Ik zou wel andere dingen kunnen bedenken die een echte meerwaarde voor nu en in de nabije toekomst opleveren. Zoals de mogelijkheid om DSD muziekfiles te kunnen spelen. De ingebouwde converterchips zijn notabene van het type DSD1796. Door Texas Instruments ontwikkeld om naast PCM signalen ook een DSD stream te kunnen verwerken. Of deze functie later nog door een firmwareupdate kan worden toegevoegd of dat het ontwerp van de M6 schakeling verder puur op PCM is ingericht durf ik niet te zeggen. De USB converter op XMOS basis kan in ieder geval wel op 384 kHz werken.

Luisteren

De M6 DAC klinkt niet spectaculair anders of beter dan zijn bekende voorgangers, toch kan ik weinig anders stellen dat het een heerlijk apparaat is. Het toepassen van betere componenten heeft zijn zegeningen. De M6 DAC is zeker verfijnder van klank dan zijn eerder genoemde stalgenoten. De V-DAC en M1 DAC hebben een wat lichtvoetiger karakter, de M6 DAC heeft meer vlees en bloed in het belangrijke middengebied en en beter laagfundament, dat me goed aanstaat. Het hoog is zoet als honing, stemmen hebben meer body. Het geheel heeft een mooie balans.

Musical Fidelity M6 DAC voorkant

Het wordt steeds moeilijker om digitale audio als ‘digitaal’ te betitelen, als het karakter zo lekker ‘analoog’ weg luistert. Zo, dat is een heerlijke zin vol kromme beweringen, maar de gemiddelde audioliefhebber weet meteen wat er mee bedoeld wordt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.