RecensieStreaming

Musical Fidelity M6 DAC

Waar zit de winst

Kijken, of liever luisteren, we naar de V-DAC en M1DAC, dan valt er natuurlijk nog wel winst te boeken. Betere onderdelen in de analoge trappen, de voedingslijnen nog mooier ontkoppelen, de goedkope bipolaire uitgangscondensatoren vervangen door betere foliecondensatoren.

Musical Fidelity M6DAC binnenkant (2)De M6DAC meet 44 x 380 x 10.2 cm ( b x d x h) en weegt maar liefst 10,6 kg. Er is een ruime keus aan digitale ingangen. USB, 2 x cinch S/Pdif, Toslink en AES/EBU XLR. Uitgangen zijn er in zowel single ended cinch als gebalanceerd XLR.

Musical Fidelity M6DAC XMOS usb converterDe USB ingang is in tegenstelling tot de goedkopere DAC reeks van MF uitgerust met een XMOS converter die tot 24 bit/192 kHz werkt. De XMOS methode wordt door velen, inclusief mezelf, als de beste van vandaag gezien.

Voor het gebruik met een Windows PC moet er een driver worden opgehaald op de Musical Fidelity site. Het installeren gaat probleemloos. De handleiding loodst de gebruiker feilloos door de procedure hiervoor. Achter mijn Mac aangesloten is het plug ‘n’play en is er geen installatie van een driver nodig.

 

Binnenkant

Als de zware kap er wordt afgeschroefd valt meteen het strakke opgeruimde binnenwerk op. De afschermkappen over de schakelende voeding en converterelektronica geven de inhoud een nog gedistingeerder uiterlijk. Als de kappen er ook afgeschroefd worden krijgen we een ruime blik op de zeer verzorgde elektronica. De USB converter heeft een eigen pcb gekregen. Het middenschip is voor de DAC. Je ziet hier ook mooi de dual mono opbouw van de converter.

De Burr Brown DSD1796 converterchip is het kenmerk van zo’n beetje alle huidige MF DAC’s. Ook de SRC43921 upsampler is een bekende. De opamps in de analoge trappen zijn hier mooie 49720 exemplaren van National Semiconductor. Musical Fidelity M6DAC 49720 opampsWaar we in de kleiner Musical Fidelity converters vaak de 5532 opamps zien. Dat zou wel eens deels de mooie smeuïge weergave kunnen verklaren. 5532 hebben vaak een eigen klanksignatuur dat naar een wat slanker karakter neigt.

Hoewel dit uiteraard ook weer afhankelijk is van de applicatie waarin ze gebruikt worden. Ik heb deze goedkope, inmiddels ruim 25 jaar oude opamp ook wel eens zo gehoord in een apparaat dat ik ze niet eens weer herkende. De hand van de ontwikkelaar en de componenten er omheen zijn van even doorslaggevend resultaat.

Musical Fidelity M6 DAC binnenkant zonder afschermingNaast de topklasse USB converter vind ik in de M6DAC dus inderdaad de betere componenten en vooral een extra filtering van de voedingslijnen tussen voedingschakeling en converterelektronica valt op. Musical Fidelity M6DAC foliecondensatorenDat wordt gedaan met een dubbel regiment van 2 x 16 stuks folie condensatoren van 4,7 uF met daartussen geplaatst een dikke common mode smoorspoel.

Common mode wil overigens niks anders zeggen dan dat zowel de plus als de min lijn van de voeding door een eigen wikkeling op deze smoorspoel wordt gevoerd. Waardoor eventuele storingen grotendeels worden uitgedoofd.

Musical Fidelity M6DAC BB DSD1796 DAC chip

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.