RecensieStreaming

Musical Fidelity M6 DAC

Musical Fidelity M6 DAC voorkant blankMusical Fidelity heeft sinds kort een DAC uitgebracht in de wat duurdere klasse. Een opvallende move als je MF boss Anthony Michaelson de laatste jaren hebt gevolgd.

Hoewel Musical Fidelity door de jaren heen al behoorlijk precieuze CD en SA-CD spelers in het programma heeft gehad verkondigt Anthony zelf met regelmaat dat high end DAC’s vaak niet veel meer zijn dan mooie dure kasten waarvan het grootste deel is gevuld met lucht. De consument betaalt vooral voor de blingbling en veel minder voor de inhoud.

Van de ‘V’ van victorie naar de M6 DAC

Een statement dat hij zelf al vet onderstreepte bij de introductie van de V-DAC, een simpel aluminium doosje dat weinig op het totaalbudget drukt maar gevuld is met bovengemiddeld mooie converter elektronica. Het zorgt vier jaar terug voor een kleine revolutie waarbij de V-DAC als de bekende warme broodjes over de toonbank gaan. Op meerdere websites worden er posts gewijd aan alles rond de V-DAC waarbij soms rigoureuze over de top mods worden voorgesteld . Ook onze muziek auteur Jan Deckers heeft zich al eens aardig uitgeleefd op zijn V-DAC.

Musical Fidelity gooide met de V-DAC een behoorlijke knuppel in het hoenderhok. Twee jaar later komt MF met opvolger V-DAC II, met als grootste winstpunt de asynchrone USB connectie, waar de oude nog een beperkte old school adaptieve USB aansluiting heeft. Naast de V-DAC komt de M1 DAC, bijna dezelfde elektronica, maar nu in een veel mooiere behuizing, met ruimere aansluitmogelijkheden en ingebouwde netvoeding. Hoewel twee keer zo prijzig als de ‘lelijke’ V-DAC is de prijs van de M1 DAC ijzersterk.

Hierbij lijkt het te blijven. Anthony vertelde me drie jaar geleden nog dat de M1 DAC naar zijn mening zo goed is dat deze bij iedere MF versterkerlijn is in te zetten. Een duurdere DAC zat niet in de planning.

Inmiddels is er ook een M1 SDAC, een DAC in de compacte behuizing van de M1 DAC, maar met 24/192 kHz USB ingang plus regelbare analoge uitgangen. De M1 SDAC lijkt daarmee de opmaat naar de M6 DAC te zijn.

Van CD-speler naar streamer naar DAC…

Tijden en meningen veranderen voortdurend, conclusies worden bijgesteld door voortschrijdende inzichten. Het streamen van muziek vanaf de harde schijf is inmiddels groot geworden. Was het een paar jaar geleden nog redelijk normaal dat er standaard een bijpassende CD-speler bij de muziekinstallatie werd gekocht, die tijd ligt inmiddels achter ons. Hoewel er altijd die-hards zullen zijn die de glimmende schijfjes prefereren. Net zoals er mensen zijn die vinyl het allerbeste medium vinden. Is dat niet het allermooiste? Dat ieder zijn eigen voorkeuren kan volgen… ja toch?

Bezitters van een Musical Fidelity M6 versterker, die niet meer willen investeren in een nieuwe CD-speler willen misschien toch graag een bijpassende DAC. Nee, natuurlijk is de M6 DAC ook uitstekend autonoom te gebruiken in wat voor installatie, maar qua uiterlijk is het een M6 apparaat. Een serie componenten van Musical Fidelity die in een wat duurdere prijsklasse zitten, maar ook weer niet onbetaalbaar zijn. Een serie die uitblinkt door de oerdegelijke bouwkwaliteit en elektronica die zo lijkt te zijn afgeleid van de echt kostbare apparatuur van deze fabrikant. Je zou het als de gulden middenweg kunnen zien. High end voor een nette aanschafprijs.

Musical Fidelity M6 DAC binnenkant schuinachterHelemaal vreemd is het dus niet dat MF qua looks en kwaliteit een beter passende converter in hun mooie M6 lijn zetten. Meettechnisch gezien wordt echter zelfs de V-DAC zelden tot nooit overtroffen door de duurste exemplaren van de concurrentie. De lat ligt dus ook voor nieuwe producten uit eigen keuken hoog, zeker als de aanschafprijs er van substantieel hoger ligt dan de betaalbare producten. Anthony Michaelson heeft het zichzelf met zijn regelmatig gedane boude uitspraken niet gemakkelijk gemaakt. Aan de andere kant past dat ook weer uitstekend bij deze heerlijk eigenzinnige Brit, die zich nooit wat van de gevestigde orde aantrekt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.