RecensieVersterker

Musical Fidelity M1PWR Power Amplifier

Meten

Het uitgangsvermogen van de M1PWR in stereomode laat 75 watt en 145 watt in resp. 8 en 4 Ohm belastingen zien. Schakelen we de versterker in mono mode dan wordt het uitgangsvermogen 104 en 203 watt, opnieuw in 8 en 4 Ohm gemeten. De ingangspanning die nodig is voor vol vermogen ligt op nagenoeg 1 volt.

De vervormingcijfers vallen altijd een beetje hoger uit op de meetbank omdat de hoogfrequent modulatie van de eindtrap door de jaren heen wel steeds beter wordt onderdrukt, maar nooit 100% kan worden uitgefilterd zonder dat het geluidkwaliteit er nadeel van ondervind. Waar een Klasse-D versterker me 10 jaar terug (nee, ik noem geen merk, hopelijk heeft de fabrikant zich inmiddels verbeterd) nog het luisteren van de radio belemmerde, de ontvangst werd compleet weg gedrukt, moet je bij de betere Klasse-D versterkers anno 2013 soms zelfs twee keer kijken om nog te kunnen zien dat het om een schakelende versterker gaat.

Ook in de M1PWR is het hoogfrequent goed onderdrukt. Ik meet nog 0,47% lineair, dat is al mooi voor een schakelende versterker, met het A-weight filter ingeschakeld is het nog maar 0,026%. Ik heb conventionele versterkers op de meetbank gehad die niet beter waren. Heel mooi.

Musical Fidelity M1PWR - FFT THD n 1 watt in 8 Ohm

Halen we het FFT plaatje van de THD+n meting er bij, gerelateerd aan 1 watt uitgangsvermogen in 8 Ohm, dan valt meteen de lage ruisvloer op waarbij de 50 Hz piek totaal ontbreekt. Logisch, denk je misschien, de M1 versterker heeft een schakelende voeding. Klopt, maar vergeet niet dat dat de volle 230 volt/ 50 Hz ook nog wordt verwerkt in de kleine kast.

Musical Fidelity heeft de voedingschakeling dus goed voor elkaar. Dat het met een schakelende voeding ook goed mis kan gaan heb je nog kunnen zien in de metingen van de V90 DAC. Het ontwikkelen van een goedwerkende schakelende voeding voor audiogebruik vergt het nodige vakmanschap. De tweede harmonische is door het push pull principe van de eindtrap helemaal uitgedoofd, de derde en vijfde harmonische vinden we terug op –74 en –76 dB. Onschuldig laag.

Musical Fidelity M1PWR - FFT THD n 10 watt in 8 Ohm

Bij 10 watt aan de uitgang vinden we vergelijkbare uitkomsten. De ruisvloer ligt vanzelfsprekend nog eens pakweg 10 dB dieper weg, omdat hier aan een hoger uitgangsvermogen gerelateerd wordt.

 

 

Musical Fidelity M1PWR - Frequentierespons in 4 en 8 Ohm

De frequentiemeting laat wat leuke dingen zien. Het laagdoorfilter aan de uitgang is goed gekozen maar is niet in de overall tegenkoppel lus opgenomen, zoals we dat bij enkele concurrenten wel zien. Dat betekend dat het uitgangsfilter de frequentiecurve bij verschillende belastingen laat variëren. Bij 8 Ohm zie je een heel licht oplopende curve, waar bij 4 Ohm aan de speakerklemmen de curve eerder begint af te vallen. In 8 Ohm wordt pakweg 80 kHz bandbreedte gehaald, in 4 Ohm nog rond 35 kHz. Met luidsprekersystemen die echt ver wegduiken met de impedantiecurve richting de hoogste octaven (bijvoorbeeld elektrostaten) zal dit een hoorbaar effect opleveren in de vorm van een vroeger afvallende hoogweergave.

Musical Fidelity M1PWR - Dempingfactor

De dempingfactor is hoog met 120 maar loopt boven 3 kHz langzaam af om bij 20 kHz net boven een df van 30 uit te komen. Dit is een typisch effect van het laagdoorlaatfilter. De uitgangsweerstand is echter op zijn laagst waar het ook nodig is, in de lagere frequentieregionen en nog meer dan voldoende hoog in de hoge octaven.

 

De Musical Fidelity M1PWR laat geen vreemde dingen zien op de meetbank en presteert uitstekend op alle disciplines.

Het hoge rendement van de Klasse-D techniek wordt nog eens bevestigd in de slechts 4,8 watt die de M1PWR uit de muur gebruikt als er geen muziek speelt. Bij 50 watt continu vermogen in 8 Ohm heeft de versterker 73,6 watt uit de wandcontactdoos nodig. Als je weet dat je bij normaal muziek luisteren op normale luidsprekers gemiddeld ruim beneden 1 watt uitgangsvermogen blijft, weet je dat zelfs met een paar M1PWR in monoblok geschakeld in je audiorek dit nauwelijks op je energierekening weer te vinden zal zijn.

Conclusie

Musical Fidelity M1PWR logoDe Musical Fidelity M1PWR is een fijne eindversterker, beter nog dan ik vooraf had gehoopt. En ik heb het de versterker niet echt gemakkelijk gemaakt. Het geluid heeft een fraaie balans, dat niet warm en niet koud is qua karakter. Ieder vorm van kilheid of scherpte ontbreekt gelukkig. Dat geeft mogelijkheden. Wil je een warmere sound, zet je er een wat honingkleuriger buizen voorversterker voor, hou je het liever wat neutraal of analytischer van toon, gebruik je een passende transistorpreamp.

De M1PWR is een goede stereo eindversterker, maar wint nog eens aan kracht en glans als er nog eentje naast wordt gezet en de apparaten in monoblok mode worden geschakeld.

Musical Fidelity geeft met de M1PWR versterker weer waar voor je geld. Ik kan slechts een warme aanbeveling geven om deze mooie versterker op je shortlist te zetten als je een stereo eindbak óf monoblokken zoekt in deze prijsklasse.

Musical Fidelity M1PWR adviesprijs: 1.099 euro zwart, 1149 blank.

Importeur: Viertron
Fabrikant: Musical Fidelity

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

10 thoughts on “Musical Fidelity M1PWR Power Amplifier

 • Gaat het hier niet om de “Equibit” die TI in bezit kreeg na overname van een Deens bedrijf?

  Beantwoorden
   • Zover ik weet komt Equibit uit de stal van Tact/Lyngdorf/Toccata. Een jaar of 10 geleden heeft TI de techniek opgekocht. Lyndorf past het nog steeds toe en andere merken inmiddels ook.

    Hoe uiteindelijk e.e.a. geimplementeerd wordt is wel verschillend, de lyndorf bv regelt deels het volume door de voedingspanning aan te passen en niet het pwm signaal, pas bij lage volumes wordt het pwm signaal aangepast.

    Beantwoorden
    • In 10 jaar kan er veel gebeuren, zeker als het om dit soort ontwikkelingen gaat. TI heeft inmiddels een breed scala in het programma:

     Beantwoorden
     • Het lijkt een trend te worden dat merken steeds meer hun technologie weer bij andere bedrijven inkopen, zo vinden de hypex en B&O modules ook hun weg naar de verschillende fabrikanten. Niks mis mee overigens.

 • Wat klinkt beter de M6 geïntegreerde versterker of de M1PWR met M1 SDAC, als een merk zoveel op markt brengt wordt de keus wel erg moeilijk.
  Een test tussen deze twee zou ook wel leuk zijn.
  Was weer een fijne test om te lezen.

  Beantwoorden
 • Kan deze type voeding ook met buizen worden gebruikt?

  Beantwoorden
 • Heren,
  Zijn er ook laag wattage diy klasse d versterkers? (die ook ECHT goed zijn!)
  HYPEX en NewClassD zijn mooie producten, echter zijn het allemaal grote jongens van minimaal 150w of veel meer.
  Nu heb ik eigenlijk hooguit 50w nodig, sterker nog, meer en de speakers leven niet meer.
  Groet en alvast een fijn weekend!!

  Beantwoorden
  • Ha René,

   Te veel uitgangsvermogen is nooit een probleem voor een luidspreker, te weinig, zeker met een versterker die hard clipt bij max vermogen, is gevaarlijker. Daarbij is het verschil tussen 50 en bijvoorbeeld 200 watt slechts 6 dB…

   Het leuke is dat ik momenteel een dikke eindbak in het audiorek heb staan, die er met gemak een paar honderd watt uit gooit. Met een paar grote vermogensmeters op het front. Als je dan ziet met welk uitgangsvermogen dan gemiddeld maar gespeeld wordt. Het 1 watt niveau wordt maar zelden gehaald, als ik zoals vanavond in een zwitserleven gevoel stemming was, op de vroege vrijdagavond en eens even lekker ‘King of the World’ van Cuby door de kamer laat gaan…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.