RecensieVersterker

Musical Fidelity M1PWR Power Amplifier

Luisteren

De Musical Fidelity M1PWR mag meteen het diepe in als ‘ie één van de beste versterkers die ik ooit in mijn audiorek heb mogen plaatsen mag aflossen. Er heeft zes weken lang een paar Audionet Max monoblokken in de audioset gelogeerd en die één op één aflossen is bijna gemeen. Maar verbazend genoeg wordt het toch niet de verwachte koude douche, voor zowel de M1PWR als voor mezelf. Natuurlijk ervaar ik meteen een slankere weergave, de minder uitbundige wellustig mooie ruimte waar de dure Max reuzen me de hele zomervakantie lang in lieten baden, met een haast ongelimiteerde autoriteit. En toch kan ik een brede lach niet onderdrukken. Verduld nog aan toe zeg, deze kleine MF doosjes weren zich dapper en zijn alles behalve verkeerd.

Sarah Jarosz - Built Me Up From BonesNog geen uur later zit ik gewoon weer lekker van mijn muziek te genieten zonder alleen maar aan de techniek te denken. Ik mis eigenlijk maar  weinig aan het geluid. Het speelt vloeiend, het laag is mooi strak en kracht is er meer dan voldoende. Waar zijn de toch altijd wat typische Klasse-D karaktertrekjes als een wat glazig hoog en schijnbaar weinig echte kracht, ondanks het vaak extreem grote uitgangsvermogen? Daar werden schakelende versterkers toch voor nog niet zo heel lang geleden altijd stevig op afgerekend en als inferieur beschouwd tegenover hun Klasse-A en AB broeders?

 

Agnes Obel - AventineTja, de ontwikkelingen staan niet stil en er wordt vandaag de dag veel gedaan aan ontwikkeling van de Klasse-D versterkertechniek. Met het Groningse Hypex als één van de voortrekkers. Maar ook B&O heeft de ICE Power versterkertechniek steeds verder bijgeslepen, deze modules vind je nu ook wereldwijd in high end versterkers en actieve subwoofers. Een grote speler als Texas Instruments laat zich ook niet onbetuigd en maakte snel furore. De grote NAD versterkers gebruiken bijvoorbeeld de techniek van TI. Ook in de hier besproken Musical Fidelity M1PWR is de eindtrap rond een chip van Texas gebouwd. En met succes, zoals blijkt.

Ik las pas een interview van een audiobaas van een fabriek die louter Klasse-D versterkertechniek in hun fraaie versterkers gebruikt. Die vertelt: ‘een goed klinkende Klasse-D versterker ontwikkelen is meer dan alleen een ICE power module in een mooie kast bouwen’. Het is niet alleen de schakelende eindtrap, maar de hele applicatie die daar omheen gebouwd wordt die de uiteindelijke kwaliteit van de versterker bepaald.

De M1PWR is duidelijk een kind van de latere generatie. Het feit dat ik ‘m veel langer heb laten staan dan normaal, voor mijn dagelijkse portie muziek zegt eigenlijk voldoende. Ik had gewoon geen drang om de versterker weer vlot uit te wisselen.

Bader Nana - WormwoodZoals ik eerder al eens vertelde komt er hier in huis een veelheid aan muzieksoorten voorbij, bijvoorbeeld stevige progrock, ben ik groot liefhebber van. De laatste ontdekking is de Koeweitse (!) muzikant Bader Nana (met dank aan mijn jongste broer). Maar ook lekkere vette smooth Jazz gaat er altijd in als koek, eigenlijk ook best veel Klassiek en singer songwriters. Bij de huidige generatie Nederlandse artiesten zitten voor mij een paar hele goeie en er komen er nog meer aan. De albums van Douwe Bob en Niels Geusebroek draai ik graag.

Maar ook de sfeervolle minimalistische muziek van Agnes Obel, heerlijk. ‘Aventine’ is voor mij persoonlijk nu al zo’n beetje dé herfstplaat van 2013. Een andere leuke ontdekking is de Amerikaanse Sarah Jarosz. Popmuziek met een lik Country en Bluegrass in een modern jasje.

Niels Geusebroek - LinesHet feit dat ik nu al weer veel over muziek lul en weinig over de weergavekwaliteiten van de Musical Fidelity versterker verteld eigenlijk al dat daar niet zo veel op aan te merken is. Twee zwarte doosjes, die ergens op de onderste plank van mijn audiorek, zelfs aan het zicht onttrokken, hun nobele werk staan te doen. Ik vind het niet minder dan een heerlijke versterker.

Aangesloten op de Music First Audio ‘passieve preamp’ laat het geluid niet zo heel veel meer te wensen over. Het is een set met een neutraal klankkarakter. Geen extra aangezet vet laag of in het oor springend hoog. Ik kan er uren achtereen naar luisteren en wil alleen maar zoveel mogelijk muziek luisteren…

Eén of twee?

Dat is nog wel de vraag. Hebben we genoeg aan één exemplaar van de M1PWR voor een mooie plaats in het muziektheater? Waarschijnlijk wel. Het uitgangsvermogen is ook hier ruim voldoende als je met niet al te hongerige luidsprekers speelt. Heb je die wel, dan heb je aan het dubbele hiervan ook niet genoeg.

Wat is dan de winst van een extra bijgeschakelde M1PWR in monoblok mode? Dat zit ‘m in een nog verdere verfijning van het totale geluidsbeeld. Het wordt allemaal nog net wat dieper en breder. Als je een M1PWR hebt en je bent er heel gelukkig mee, dan zul je niks missen. Maar als je er voor de lol eens een extra M1 versterker bij plaatst, de stereo/mono schakelaars verschuift naar mono, zou je misschien toch gaan nadenken om voor die extra M1 te gaan sparen. Een leuk en niet eens onbetaalbaar upgradepad, lijkt me… Ik ken mods die minder winst opleveren voor meer geld.

Musical Fidelity M1PWR versterkermodule

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

10 thoughts on “Musical Fidelity M1PWR Power Amplifier

 • Gaat het hier niet om de “Equibit” die TI in bezit kreeg na overname van een Deens bedrijf?

  Beantwoorden
   • Zover ik weet komt Equibit uit de stal van Tact/Lyngdorf/Toccata. Een jaar of 10 geleden heeft TI de techniek opgekocht. Lyndorf past het nog steeds toe en andere merken inmiddels ook.

    Hoe uiteindelijk e.e.a. geimplementeerd wordt is wel verschillend, de lyndorf bv regelt deels het volume door de voedingspanning aan te passen en niet het pwm signaal, pas bij lage volumes wordt het pwm signaal aangepast.

    Beantwoorden
    • In 10 jaar kan er veel gebeuren, zeker als het om dit soort ontwikkelingen gaat. TI heeft inmiddels een breed scala in het programma:

     Beantwoorden
     • Het lijkt een trend te worden dat merken steeds meer hun technologie weer bij andere bedrijven inkopen, zo vinden de hypex en B&O modules ook hun weg naar de verschillende fabrikanten. Niks mis mee overigens.

 • Wat klinkt beter de M6 geïntegreerde versterker of de M1PWR met M1 SDAC, als een merk zoveel op markt brengt wordt de keus wel erg moeilijk.
  Een test tussen deze twee zou ook wel leuk zijn.
  Was weer een fijne test om te lezen.

  Beantwoorden
 • Kan deze type voeding ook met buizen worden gebruikt?

  Beantwoorden
 • Heren,
  Zijn er ook laag wattage diy klasse d versterkers? (die ook ECHT goed zijn!)
  HYPEX en NewClassD zijn mooie producten, echter zijn het allemaal grote jongens van minimaal 150w of veel meer.
  Nu heb ik eigenlijk hooguit 50w nodig, sterker nog, meer en de speakers leven niet meer.
  Groet en alvast een fijn weekend!!

  Beantwoorden
  • Ha René,

   Te veel uitgangsvermogen is nooit een probleem voor een luidspreker, te weinig, zeker met een versterker die hard clipt bij max vermogen, is gevaarlijker. Daarbij is het verschil tussen 50 en bijvoorbeeld 200 watt slechts 6 dB…

   Het leuke is dat ik momenteel een dikke eindbak in het audiorek heb staan, die er met gemak een paar honderd watt uit gooit. Met een paar grote vermogensmeters op het front. Als je dan ziet met welk uitgangsvermogen dan gemiddeld maar gespeeld wordt. Het 1 watt niveau wordt maar zelden gehaald, als ik zoals vanavond in een zwitserleven gevoel stemming was, op de vroege vrijdagavond en eens even lekker ‘King of the World’ van Cuby door de kamer laat gaan…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.