RecensieVersterker

Musical Fidelity M1PWR Power Amplifier

Binnenkant

Musical Fidelity M1PWR binnenkant helemaalAls de kap van de versterker gaat zien we het tot op bijna de laatste centimeter benutte oppervlakte van de bodemplaat.

Laten we de stroomrichting eens volgen… go with the flow… De lichtnet stroom wordt na binnenkomst eerst gefilterd en daarna meteen, dus zonder tussenkomst van een grote transformator, gelijkgericht en met een elco van 330 uF afgevlakt. Dan heb je dus een gelijkspanning van 230 volt x wortel 2. Meer dan 300 volt dus. Deze gelijkspanning wordt in mootjes gehakt waardoor er weer een wisselspanning ontstaat maar met een velen malen hogere frequentie dan de 50 Hz van de standaard stopcontactspanning. Officieel moet je overigens wandcontactdoos zeggen en schrijven.

Musical Fidelity M1PWR detail voedingDank zij de hoge frequentie die de spanning nu heeft is het een koud kunstje om deze met een heel klein voedingstrafootje naar de gewenste lagere spanning te transformeren. De stelling dat een goede versterker een dikke trafo moet hebben gaat hier dus niet op. De fysieke omvang van een transformator wordt bepaald door de frequentie van de spanning die het omlaag of omhoog moet transformeren.

De voedingtrafo in de M1PWR versterker meet slechts pakweg 4 x 4 cm en is meer dan op zijn taak berekend om voldoende stroom te kunnen leveren als ‘m dat gevraagd wordt. We hebben in deze Musical Fidelity versterker dus met een schakelende voeding te doen.

Het voordeel van dit soort voedingen is het hoge rendement, er wordt maar weinig vermogen in warmte omgezet, en de bekende grote gewichtsbepalende transformator ontbreekt. Het nadeel: lang niet alle schakelende voedingen zijn kwalitatief geweldig. Maar door de juiste mensen ontwikkeld is er niks mis met een moderne schakelende voeding. Een hoog gewaardeerde fabrikant als Linn gebruikt ze al jaren in hun topapparatuur.

Musical Fidelity M1PWR versterkermodule met relaisDe M1PWR is een klasse-D versterker en dus ook een schakelend ontwerp. De versterkermodule zelf neemt maar weinig ruimte in, minder dan 20% van de totale schakeling, inclusief de noodzakelijke periferie van spoelen voor het laagdoorlaatfilter. Het koelprofiel die boven op de versterkerchip uit het huis van Texas Instruments is gekit is behoorlijk overgedimensioneerd en heb ik nauwelijks in temperatuur voelen stijgen, helemaal niet tijdens normaal gebruik, maar ook tijdens de kwellende vermogensmetingen blijft alles lauwwarm. Het laagdoorlaatfilter, essentieel bij een schakelende versterker, is direct achter de versterkerschakeling geplaatst.

Musical Fidelity M1PWR achterkantEr zijn veel onderdelen gebruikt in de totale schakeling van de M1PWR versterker, maar de opbouw en afwerking zijn van een hoog kaliber. Het ziet er allemaal zeer verzorgd uit.

De M1PWR versterker zal dank zij de zeer geringe warmteontwikkeling en het daarbij horende lage energieverbruik een lang leven mee kunnen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

10 thoughts on “Musical Fidelity M1PWR Power Amplifier

 • Gaat het hier niet om de “Equibit” die TI in bezit kreeg na overname van een Deens bedrijf?

  Beantwoorden
   • Zover ik weet komt Equibit uit de stal van Tact/Lyngdorf/Toccata. Een jaar of 10 geleden heeft TI de techniek opgekocht. Lyndorf past het nog steeds toe en andere merken inmiddels ook.

    Hoe uiteindelijk e.e.a. geimplementeerd wordt is wel verschillend, de lyndorf bv regelt deels het volume door de voedingspanning aan te passen en niet het pwm signaal, pas bij lage volumes wordt het pwm signaal aangepast.

    Beantwoorden
    • In 10 jaar kan er veel gebeuren, zeker als het om dit soort ontwikkelingen gaat. TI heeft inmiddels een breed scala in het programma:

     Beantwoorden
     • Het lijkt een trend te worden dat merken steeds meer hun technologie weer bij andere bedrijven inkopen, zo vinden de hypex en B&O modules ook hun weg naar de verschillende fabrikanten. Niks mis mee overigens.

 • Wat klinkt beter de M6 geïntegreerde versterker of de M1PWR met M1 SDAC, als een merk zoveel op markt brengt wordt de keus wel erg moeilijk.
  Een test tussen deze twee zou ook wel leuk zijn.
  Was weer een fijne test om te lezen.

  Beantwoorden
 • Kan deze type voeding ook met buizen worden gebruikt?

  Beantwoorden
 • Heren,
  Zijn er ook laag wattage diy klasse d versterkers? (die ook ECHT goed zijn!)
  HYPEX en NewClassD zijn mooie producten, echter zijn het allemaal grote jongens van minimaal 150w of veel meer.
  Nu heb ik eigenlijk hooguit 50w nodig, sterker nog, meer en de speakers leven niet meer.
  Groet en alvast een fijn weekend!!

  Beantwoorden
  • Ha René,

   Te veel uitgangsvermogen is nooit een probleem voor een luidspreker, te weinig, zeker met een versterker die hard clipt bij max vermogen, is gevaarlijker. Daarbij is het verschil tussen 50 en bijvoorbeeld 200 watt slechts 6 dB…

   Het leuke is dat ik momenteel een dikke eindbak in het audiorek heb staan, die er met gemak een paar honderd watt uit gooit. Met een paar grote vermogensmeters op het front. Als je dan ziet met welk uitgangsvermogen dan gemiddeld maar gespeeld wordt. Het 1 watt niveau wordt maar zelden gehaald, als ik zoals vanavond in een zwitserleven gevoel stemming was, op de vroege vrijdagavond en eens even lekker ‘King of the World’ van Cuby door de kamer laat gaan…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.