RecensieVersterker

Music First Audio Classic v2 pre-amp (deel 1)

De ‘klankkleur’ van een voorversterker

Elk actief apparaat in de muziekketen en dus ook een voorversterker geeft natuurlijk zijn eigen kleuring aan het geluid. Dat kun je mooi vinden of niet. Het is vaak een hele zoektocht naar de juiste  klankcombinatie van voorversterker en bijpassende eindversterker. Dat maakt de hobby ook veelzijdig en boeiend. Er zijn echter ook muziekliefhebbers die zo min mogelijk verstoring van het muzieksignaal willen hebben en het liefst zo min mogelijk actieve componenten in de signaalweg willen hebben. Voor deze mensen is een passieve voorversterker een oplossing.

Een transformator volumeregeling

Bij Music First Audio bouwen ze de passieve voorversterker rond een high quality transformator. Door met een transformator het muziek signaal te verzwakken, wordt bij afnemend volume de bronimpedantie evenredig teruggeregeld. Hierdoor creëer je geen hoogafval en behoud je de volledige muziekkwaliteit. Music First Classic V2 binnenkantDat dit geen sinecure is, blijkt uit de opbouw van een dergelijke volumeregeling. Elke volumestap heeft zijn eigen aftakking en correctie. Het gevolg is een geordende drukte van draden in de kast.

Voorversterker of voorverzwakker?

In het geval van een passieve voorversterker zoals deze MFA Classic V2, kun je dan ook beter spreken van een voorverzwakker. Zoals gezegd is de Classic v2  ‘verzwakker’ opgebouwd rond een transformator, waarbij voor elke volumeklik of verzwakking een separate aftakking wordt genomen. Het lastige van een goede transformator regelaar is dat deze voor beide kanalen binnen nauwe specificaties moet liggen om een gelijke volumeregeling voor beide kanalen te creëren.

Characteristic of a wideband transformerDaarnaast moet de transformator breedbandig zijn om het gehele frequentiegebied te kunnen weergeven.
Het grote voordeel van een trafo gebaseerde passieve voorversterker is dat vergeleken met zijn actieve concurrent, er geen invloed of modulatie mogelijk is tussen beide kanalen. Ook is er geen invloed van weerstanden, en condensatoren en effecten van geluidsverandering onder invloed van zogenaamde thermische ruis, veroorzaakt door het opwarmen van elektronische componenten. Deze passieve pre-amp is gewoon dood-stil.

Wat extra versterking nodig?

6 DB schakelaar Music First Classic V2Wil je toch wat meer push in je geluid, bijvoorbeeld bij het gebruik van een bron met een lagere uitgangsspanning, dan is er een intelligente schakeling in de transformator ingebouwd, waarmee je ongeveer 6 Db extra gain kunt bewerkstelligen. Dit is te realiseren door middel van een kleine tuimelschakelaar aan de achterzijde van het apparaat.

British craftmenship

Wat zo eenvoudig lijkt en klinkt, is echter enorm lastig te maken. Het vergt dan ook kennis en vaardigheid om een dergelijk pre-amp te bouwen. Als ik de deksel van de unit afhaal wordt al snel duidelijk dat dit geenszins hobbywerk is. Voor elke aftakking van de trafo loopt er een draad naar de stappenregelaar. Music First Audio gebruikt hiervoor degelijke en betrouwbare Elna schakelaars. Music First Classic V2 binnenkantAan de binnenkant is het dus een drukte van jewelste. Een overzichtelijke drukte, dat wel. Per kanaal lopen er 24 draden naar de volumeregelaar. Alle bedrading is wel netjes gecodeerd en dat moet ook wel. Het geheel ziet er zeer verzorgd uit.
Alle soldeerverbindingen zijn mooi glimmend en met vakmanschap aangebracht. Een dergelijk constructie kan tientallen jaren of meer mee. Warm wordt het apparaat niet en veroudering van componenten is niet of nauwelijks of niet aan de orde. Dit apparaat is gebouwd voor de toekomst.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Music First Audio Classic v2 pre-amp (deel 1)

 • Hallo Marco,

  Leuk verhaal maar wat je in de volgende zin schrijft (uit het stukje ‘Waarom gebruiken we een voorversterker’) klopt niet….
  “……… Een eindversterker ziet echter graag een hoge ingangsimpedantie aan de ingang.”
  Moet volgens mij zijn
  “……… Een eindversterker ziet graag een lage uitgangsimpedantie (van de bron) aan de ingang.”

  En eigenlijk is het, volgens mij, andersom, een uitgang ziet graag een 10 – 20 x hogere ingangsimpedantie om hoogafval te voorkomen.

  Vr. gr.

  Ronald Koridon.

  Beantwoorden
  • Hallo Ronald,
   Je hebt helemaal gelijk…dank voor je reactie.
   Ik ga de tekst aanpassen.

   vrg Marco

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.