Music First Audio Classic v2 pre-amp (deel 1)
In deel één van deze recensie, deel ik mijn ervaring met een bijzondere voorversterker uit Engeland, de Music First Audio Classic v2. In deel twee, zal Dick ook een uitvoerig verslag doen en het geheel wat meer technisch onderbouwen. Daarnaast belooft hij wat bijzondere meetexperimenten te publiceren met een verrassende uitkomst.
Music First Audio is een klein audiobedrijf in Hastings, aan de zuidkust van Engeland. Alle audioproducten van MFA zijn gebaseerd op hoogwaardige transformator technologie. Het productenpakket omvat passieve voorversterkers, step-up trafo’s voor MM elementen en RIAA phono versterkers. De producten worden gekenmerkt door relatief ‘kleine’ kastjes met een sober uiterlijk.
Onder die simpele motorkap ligt echter een wereld aan kennis en techniek verscholen, waarbij elk apparaat volledig met de hand wordt opgebouwd.
Wij hebben het voorrecht om een MFA Classic V2 voorversterker te testen. De MFA Classic v2 is de goedkoopste uit de serie voorversterkers. Er volgen in de lijn nog een tweetal voorversterkers, de Baby Reference en de Reference voorversterker.
De Music First Audio Classic V2
Het hart van de Classic v2 is gebouwd rond een kleine transformator. Twee stuks in totaal, voor elk kanaal één. De kwaliteit van een dergelijke audiotransformator wordt voornamelijk bepaald door de kern van de trafo en de keuze van de bedrading. Deze MFA Classic v2 pre-amp heeft een grote kern en koperen wikkelingen. Op verzoek kan de trafo ook met zilverdraad worden uitgevoerd. De MFA Classic v2 is al weer de tweede versie van MFA Classic pre-amp waarbij het voornaamste verschil ten opzichte van de eerste versie de grootte van de trafokern is.
Deze kern is zo’n 25% groter dan bij de MFA Classic V1. Hierdoor heeft de Classic v2 een hoger verzadigingspunt en daardoor beter en lager doorlopende laagweergave, aldus Musical First Audio. De eigenaren van de eerdere versie kunnen hun voorversterker overigens bij Music First Audio laten ombouwen naar een Classic V2, waarbij beide transformatoren worden vervangen.
Waarom gebruiken we een voorversterker?
De meeste bronnen als cd-spelers en DA converters hebben een uitgangsspanning van ruim 2 Volt. Dat is meer dan voldoende om een niet al te kleine versterker en luidsprekers met een redelijk rendement, van voldoende muzikaal sap te voorzien. Een extra gain is dan eigenlijk overbodig. Maar er zijn ook andere redenen te bedenken waarom een voorversterker wenselijk is.
Een actieve lijnbron als een cd speler of DA converter heeft een hoge uitgangsimpedantie. Een eindversterker ziet echter graag een lage ingangsimpedantie aan de ingang.
De kans is groot, wanneer je een bron direct op de eindversterker aansluit het hoog wordt geknepen en het laag erg ‘modderig’ wordt. De voorversterker dient dan als een buffer tussen bron en eindversterker.
Ook voor bronnen met een lage uitgangsspanning, zoals de meeste tuners, is een extra versterking tussen bron en eindversterker vaak wenselijk, om voldoende output te krijgen. Daarnaast is de voorversterker natuurlijk van belang om het volume op een gewenst luisterniveau in te stellen.
Dan regel ik toch gewoon het volume met een potmeter?
Dat is een veel gehoord idee. Helaas pindakaas. Dat gaat in de meeste gevallen niet goed werken. Door een weerstandsgeregelde verzwakker als een potmeter, verandert de impedantie tussen bron en eindversterker waardoor, met het terugregelen van het muzieksignaal, de capaciteit van de gebruikte kabel als filter gaat werken. Hierdoor loop je het risico dat met name het hoog sneller gaat afvallen en help je je muzieksignaal volledig om zeep. Ook voegt een potmeter vaak ruis en vervorming toe.
Hallo Marco,
Leuk verhaal maar wat je in de volgende zin schrijft (uit het stukje ‘Waarom gebruiken we een voorversterker’) klopt niet….
“……… Een eindversterker ziet echter graag een hoge ingangsimpedantie aan de ingang.”
Moet volgens mij zijn
“……… Een eindversterker ziet graag een lage uitgangsimpedantie (van de bron) aan de ingang.”
En eigenlijk is het, volgens mij, andersom, een uitgang ziet graag een 10 – 20 x hogere ingangsimpedantie om hoogafval te voorkomen.
Vr. gr.
Ronald Koridon.
Hallo Ronald,
Je hebt helemaal gelijk…dank voor je reactie.
Ik ga de tekst aanpassen.
vrg Marco