Music First Audio Classic v2

Music First Audio Classic v2 Preamp (deel 2)

Een avontuur met de nieuwe DAC

De MFA Classic v2 luidt meteen een nieuw avontuur binnen deze avonturen in. Ik heb in een column al verteld over de dag dat Doede Douma met zijn nieuwe DAC op bezoek was. Inmiddels heb ik de DDDAC1794, zoals die genoemd wordt, naar de toegepaste converterchips, al een tijdje spelen. Het bouwen er van is een eitje voor de man die zelf wel vaker leuke dingen in elkaar soldeert.

Verschillende vrienden hebben de kit inmiddels al aangeschaft. Ik heb de ‘full monty’ versie, met een vierdeks converter deel en dubbele voeding. Ik heb de DAC nog open en bloot op een plank gebouw staan. Wel netjes in elkaar gezet uiteraard, ik had het stoute vermoeden dat ‘ie zo nog wel even in het audiorek zou staan. Ik vind het een heerlijk stuk techniek om naar te kijken en zo kunnen bezoekers zich ook een mooie indruk vormen van de mooie pcb’s die Doede voor deze DAC heeft ontwikkeld. Het ziet er buitengewoon gelikt uit allemaal. Maar meer daarover in het verhaal dat eerdaags verder uit de doeken wordt gedaan.

Music First Audio Classic v2 in audiorek (2)

De DDDAC1794 heeft de mogelijkheid voor zowel single ended (cinch) als gebalanceerd XLR uitgangen. Ik heb de DAC de eerste tijd gewoon via een paar cinchuitgangen gebruikt. Niks mis mee. Lekker wat gestoeid met verschillende types uitgangcondensatoren. Altijd leuk om te doen. Alleen is de uitgangspanning wat aan de lage kant met pakweg 1.2 volt. Ik heb niet zulke gevoelige eindbakken en dan is een beetje meer versterking wel zo lekker. Maar ik kan er wel mee leven.

Doede zelf heeft om meer uitgangspanning te krijgen een paar custom made uitgangstransformatoren laten maken. Mooi maar knap aan de prijs. Met de enkelvoudige uitgang speelt de DAC ook erg mooi, er waren dus geen plannen op dat gebied. Ik had eigenlijk weinig meer te wensen over. Hoe is het mogelijk: een tevreden ‘audiofiel’… bijna een pleonasme

Nieuwe mogelijkheden

Dan komt de Music First Audio Classic v2 binnen. Ik sluit de boel aan en het blijkt wel te kunnen samen met de plankDAC, zeker met de +6 dB schakelaar op aan, zit ik nog steeds in een heel mooi regelgebied van de MFA. Maar de dagen er na beginnen de raderen in de bovenkamer weer te knarsen. De MFA Classic v2 heeft immers ook XLR ingangen. Zou ik het niet eens proberen om de uitgangen van de DDDAC gebalanceerd naar de ingangen van de MFA regelaar te laten gaan. Ik heb naast de al aanwezige uitgangscondensatoren er nog een tweetal toegevoegd. En ook nog een beetje heen en weer gemaild met Doede om de resultaten te evalueren. Die bracht al snel het idee om het eens zonder uitgangscondensatoren te doen, tussen de hete en koude uitgang is het spanningsverschil immers minimaal. Wat bij nameten ook snel blijkt. Ruim beneden een millivolt.

DDDAC1794 uitgangenIk heb hiervoor een nieuw aansluitprofiel van aluminium gemaakt waarop naast een paar cinch stekkers ook een tweetal XLR chassisdelen worden geplaatst. De DAC uitgangen zijn nu rechtstreeks bedraad, de single ended uitgangen weer via een uitgangscondensator.

 

 

De wow factor

Als je het over een klik hebt, die sommige apparaten soms met elkaar vormen, dan hebben we er hier eentje te pakken. Wow! Man, wat speelt dit mooi zeg. Een mooie bijkomstigheid is dat de gebalanceerde signalen bij elkaar optellen in de regeltransformatoren van de Music First Audio en meteen 6 dB meer gain geven. Helemaal gratis en voor niks. Het zit immers al in de DDAC1794 ingebouwd. Bij single ended uit gebruikt je eigenlijk maar de helft van de DAC chipjes.

Ik heb een wat schematische opzet getekend met de DDDAC1794 aangesloten op de MFA regelaar. Maar het kan natuurlijk weer iedere denkbare andere bron zijn, die zowel single ended als XLR op de ingangen wordt aangesloten.

In ieder geval maakt een plaatje vaak meer duidelijk dan 1000 woorden. De ingangskeuzeschakelaar heb ik er niet ingetekend en je ziet één kanaal. De pos en neg signalen uit de DDDAC 1794 worden netjes bij elkaar opgeteld, wat voor een dubbele uitgangspanning zorgt.

Audio First Music principeschema plus DAC

Fasedraaier?

Het leuke van de volumetrafo is dat het tal van aansluitmogelijkheden geeft. Je kunt uiteraard gewoon cinch in en cinch uit en uiteraard XLR in en uit. Maar ook gebalanceerd in en single ended uit. En single ended in via de cinchbussen en gebalanceerd er weer uit via XLR. Het kan allemaal. En dat brengt me op ideeën…

Wat wat nu als er bijvoorbeeld een push pull eindversterker wordt aangesloten? Dan kunnen we probleemloos de normale cinch uitgang gebruiken. Maar als je een beetje verder denkt dan zie je dat er dan een bijzondere mogelijkheid niet wordt gebruikt. Als de fasedraaier al in de voorversterker is ingebouwd hoeft een push pull eindversterker geen fasedraaier meer te gebruiken.

En met de Music First Audio Classic v2 kan dit klusje wel op een heel simpele wijze geklaard worden. Wat je ook op de ingang aansluit, via de cinch of XLR ingang, als je de uitgang gebalanceerd uit pakt kan een push pull eindversterker het zonder de altijd kritische en klankbepalende fasedraaier schakeling af. Dat biedt voor de gebruiker van een regelversterker als de MFA een aardig voordeel voor de zelfbouwer.

Music First Audio Classic v2 binnenkantMaar wat als ik naast een push pull versterker ook regelmatig graag mijn single ended versterkers wil gebruiken? Nou, die sluit je gewoon weer op de cinch uitgangen aan!

Dat maakt deze Classic v2 naast de geweldig fijne geluidskwaliteiten meteen ook een wel heel flexibel stuk gereedschap.

Maar denk nou niet dat alleen buizenbakken het goed doen achter de transformatorvolumeregelaar van de MFA Classic v2, solid state eindversterkers zullen er in even grote mate wel bij varen. Dat zijn bovendien vaak de al genoemde apparaten die al bij 2 volt of minder aan de ingang naar vol vermogen worden gestuurd.

Als echte buizenliefhebber zou ik dan natuurlijk wat geniepig kunnen zeggen dat hiermee meteen een heleboel opamps, die solid state voorversterkers vaak bevolken, effectief buitenspel worden gezet… maar ja, zo slecht ben ik gelukkig nou ook weer niet…(grijns)…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

15 thoughts on “Music First Audio Classic v2 Preamp (deel 2)

 • 21 maart 2013 om 18:04
  Permalink

  Hoi Dick,
  Mooi stukje! Laatst heb ik nog op de site van Doede zitten kijken naar zn nieuwe DDDAC en de mogelijkheid om gebalanceerde uitgangen te gebruiken: dat gaat dus heel makkelijk!
  Maar, vraagje tov het getekende schema op pagina 3 van je review. Weet je zeker dat die TVC zo uitgevoerd is? Als het zo zou zijn, zouden er twee decks per kanaal nodig zijn voor het schakelen van de secundaire, oftewel 4 decks voor stereo. Op de foto zie ik maar twee decks, ik denk daarom dat de schakeling eerder is zoals getoond op deze site (TVCs van Silk Audio)
  http://www.diyhifisupply.com/node/341
  Wat denk jij?
  vriendelijke groeten, Erik

  Beantwoorden
   • 21 maart 2013 om 19:47
    Permalink

    Hoi Dick.
    Ik begrijp dat je 1 kanaal getekend hebt. In je tekening heb je twee taps (+ en – signaal) per verzwakking stap. Omdat je twee taps hebt, heb je ook een schakelaar met twee decks nodig per kanaal: een deck selecteert de +, de andere de -. En als je een stereo voorversterker hebt, zoals deze, zou je dus vier deks nodig hebben. Daarnaast, als je een tap voor + en een voor – zou hebben, zouden er zo’n 46 draden uit de secundaire van de transformator komen (23 stappen * 2 taps per stap). Dat zie ik echter niet terug op de foto: er zijn maar twee decks totaal, een voor L, een voor R. En, ik kan de draadjes niet zo goed tellen, maar t ziet er naar uit dat er 4 draden ‘ingaan’, en er twee bundeltjes met 12 elk ‘uitkomen’, dus 24 uitgangen (die naar de ELMA gaan).
    Ik zit al een tijdje naar die TVC van Silk Audio te kijken, omdat ie met USD 390 mooi geprijsd is, en wil die idd ook in kunnen zetten voor al die SE – gebalanceerde omzetting, en terug, en probeer uit te vinden hoe andere apparaten dat oplossen – daarom dat ik zo geïnteresseerd ben in hoe deze preamp dat doet!
    Bedankt voor je aandacht 🙂 Erik

    Beantwoorden
    • 21 maart 2013 om 20:50
     Permalink

     Eric,

     De MFA Classic v2 is een vol gebalanceerd ontwerp, dan ontkom je niet aan het gebruik met vier deks, of een dubbeldekker met per dek twee moedercontacten.

     Beantwoorden
 • 21 maart 2013 om 21:32
  Permalink

  Dick,
  De aanslutingen getoond op van de Silk Audio maken het ook een volledig gebalanceerd ontwerp. Ik vraag me dan alleen af – en jij misschien ook – waar die vier deks dan terug te vinden zijn in de foto op pagina 3? Dat is toch de foto van de unit die je aan het gebruiken bent?
  Ik denk nog steeds dat de tekening die je gemaakt hebt op pagina 3 niet klopt, omdat er geen twee draadjes per tap uit de transformator komen, maar ja, ik heb t ding niet in handen om de bedrading zelf langs te gaan.
  Groeten, Erik

  Beantwoorden
 • 21 maart 2013 om 21:40
  Permalink

  Hoi Dick,
  Nog even, ik keek weer even terug op de review van Marco van deze unit, en die schrijft ‘Per kanaal lopen er 24 draden naar de volumeregelaar. Alle bedrading is wel netjes gecodeerd en dat moet ook wel’. Als er 24 draden uit de trafo komen, en hij heeft 24 stappen, kan het dus niet zijn zoals je tekening op pagina 3, want in die configuratie zouden er meer dan 40 draden uit elke transformator moeten komen.
  Dit begint al op een discussie te lijken, maar dat wil ik eigenlijk niet. Ik denk dat ik aan de hand van de foto’s al veel heb geleerd, en dat t geheel ook nog eens goed klinkt stemt me ook tevreden 🙂
  Groeten, Erik

  Beantwoorden
 • 21 maart 2013 om 22:54
  Permalink

  Hi Dick, bedankt voor het mail adres. Ik zou ze een mailtje sturen, is idd mss handiger.

  Beantwoorden
 • 16 mei 2013 om 16:29
  Permalink

  De uitgang van de MFA voorversterker is niet echt gebalanceerd! Hij kan prima met echt gebalanceerde bronnen worden gebruikt, maar de uitgang heeft geen middentap, dus is pseudo-gebalanceerd. Dat levert dus niet altijd een correcte, netjes gebalanceerde push-pull oplossing. Meestal gaat het wel goed, maar ik weet niet zeker of het wel altijd veilig een fasedraaier kan vervangen.

  Beantwoorden
 • 19 mei 2013 om 13:34
  Permalink

  Beste Maarten,
  De uitgang van de MFA pre amp is wel degelijke gebalanceerd. Dat de middentap ontbreekt, betekent niet dat hij pseudo-gebalanceerd is, zoals jij zegt. De MFA is transformer balanced en dan is die middentap niet nodig.
  Een nadere uitleg hierover krijg ik een dezer dagen van Music First. Zodra ik de uitleg heb, zal ik ‘m hier posten.
  Met vriendelijke groet,
  Ton van der Veeken, Hear Everything Audio Import

  Beantwoorden
 • 20 mei 2013 om 11:44
  Permalink

  Beste Maarten en andere liefhebbers van versterkertechniek,
  Hier de uitleg die ik kreeg van Jonathan Billington van Music First Audio:
  “The balanced output on the Music First Audio preamplifiers are fully balanced. Hot goes to pin 2 and cold goes to pin 3. Because of the transformer nature of the pre-amp a centre tap going to pin 1 is not needed. This is not always the case with electronically balanced circuits. These circuits need a ground going to pin 1 to act as a ‘return’ for the signal.

  A very complicated transformer design means that only a single deck of switching is needed for each channel.”

  Met groet,
  Ton van der Veeken, importeur MFA

  Beantwoorden
 • 21 mei 2013 om 11:20
  Permalink

  Dat is gewoon niet waar! De meeste eindverterkers zijn intern niet gebalanceerd, en dan maakt het niet uit, maar een trafo kan nog steeds aan een kant naar aarde worden getrokken. Als je eindversterker echt gebalanceerd is dan zie ik niet in hoe dat correct kan werken, omdat beide kanten van de XLR ouput van de MFA zweven. Je kunt dan gewoonweg nooit een goed symmetrisch resultaat krijgen.

  Maarten

  Beantwoorden
 • 04 juni 2013 om 11:23
  Permalink

  Bedankt. Overigens wel een erg interessante recensie. Ik ben een grote liefhebber van TVC voorversterkers. Als je de MFA goed vind dan moet je zeker ook de Townshend Allegri eens proberen. Dat is aan AVC (dus zeker niet gebalanceerd, omdat een kant gewoon aan aarde hangt) en geen TVC, maar klinkt daardoor wat steviger in de bas en wat levendiger. De Music First is universeler, met XLR in en uit, en de mogelijkheid om aardlussen te breken, maar de Allegri klinkt wel erg goed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.