Music First Audio Baby Reference

Meten

Of het door de iets andere samenstelling van het kernmateriaal komt, de MFA Baby Reference meet wat minder goed op de vervorming dan kleinere broer Classic v2. Of het hoorbaar is of niet, dit blijven boeiende dingen.

Hoewel niet helemaal vergelijkbaar zien we iets dergelijks ook bij de metingen van de uitgangstransformatoren voor de DDDAC 1794. De best gewaardeerde trafo’s klinken weliswaar allemaal net iets anders, maar ze hebben allen hun kwaliteiten. Dat maakt de keus niet altijd simpel. Aan de andere kant, misschien maakt het de keus ook wel zo gemakkelijk, een echte bok kun je er immers niet mee schieten. Als de kwaliteiten rijkelijk aanwezig zijn is er met allemaal prima te leven.

Music First Audio Baby Reference Frequentierespons 40, 150 en 600 Ohm bron

De frequentierespons bij 40, 150 en 600 Ohm bronimpedanties. Het –3 dB punt in het hoog ligt rond 80 kHz.

 

 

 

Music First Audio Baby Reference FFT THD n 2 volt in, 4 volt uit

Bij 2 volt ingang spanning en 1 volt uitgang spanning laat de THD+n meting 0.058% lineair en 0.010% gewogen zien. Het FFT plaatje laat de derde harmonische op –72 dB en vijfde op –78 dB. De onderdrukte tweede en vierde harmonischen zijn het resultaat van gebalanceerd in en uit gaan. Bij een uitgangspanning van 8 volt is de THD+n nog steeds een hele lage 0,03% lineair en 0.028% gewogen.

Music First Audio Baby Reference - THD n verschillende spanningen

Hier is de vervorming tegen de frequentie uitgezet met een ingangspanning van 2 volt en uitgangspanningen van 100, 200, 300, 500 mV, 1 en 2 volt.

 

 

Music First Audio Baby Reference Volumecontrole

Alle stappen van de volumeregelaar in beeld. Let op de zeer fraaie regelmatige spaties.

 

Epiloog

Ik zou in mijn aanhoudende enthousiasme bijna willen adviseren: als geld geen rol speelt, koop een MFA Baby Reference. Moet je wel (enigszins) rekening met het budget houden, kun je zonder enige vorm van twijfel voor de Classic v2 gaan.

Music First Audio Baby Reference BlankMaar dat ga ik natuurlijk niet doen. Ik vind dat ieder voor zichzelf uit moet maken wat hij of zij het mooiste apparaat vind. De één gaat voor pure muziekkwaliteit, de ander vind een luxe uitstraling even zo belangrijk.

Maar ik vind eigenlijk wel dat iedere zichzelf benoemde ‘audiofiel’ aan zichzelf verplicht is om minimaal één keer kennis te gaan maken met de bijzondere onderscheidende apparaten van MFA. Al is het maar om er achter te komen hoe subliem het ook zonder stekker kan…

Music First Audio Baby Reference in 4 kleuren

Music First Audio Baby Reference: 7500 euro.
Nederlandse importeur: Hear Everything Audio Import
Fabrikant : Music First Audio

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Music First Audio Baby Reference

  • 14 december 2014 om 22:26
    Permalink

    Beste Dick,
    Complimenten met de fraaie webpage, heb inmiddels een link geplaatst. Mooie en goed onderbouwde reviews met oa. de MusicFirst preamps. Echter op je stukje tekst met aanhef ‘kwats’ wil ik toch even reageren.
    Heb mijn eigen review er nog eens aandachtig op nagelezen, en herken helemaal niets terug van je indruk cq de tenenkrommende moeite met.
    De Classic en de Baby Reference worden in geen passage met elkaar vergeleken, er staat wel dat de Classic al een grote indruk had achtergelaten gedurende een lange periode daarvoor, en waarbij in vele sets ingezet en beluisterd. In meerdere sets inzetten is een goede manier om de klasse van een gegeven component te leren kennen, positief of mogelijk minder positief. Kan ook niet terugvinden in de tekst dat de BabyRef ‘beter’ zou zijn of als zodanig wordt geclassificeerd. Is er sprake van interpretatie? Soms kunnen dingen dan een eigen leven gaan lijden en zelfs chargeren, tot je er kromme tenen van zou krijgen 😉 De aanhef komt dan ook ietwat cynisch over, dat is jammer, want live is er bij mij inderdaad sprake van de beste audiofiele intentie. En met een paar verwende oren in positieve zin.. Weest welkom in Lelystad voor audiokoffie en een kennismaking. – inmiddels weer met actieve preamp – Geniet nooit met mate.

    Beantwoorden
    • 04 januari 2015 om 08:54
      Permalink

      Ha Ron,

      Ik denk dat je zeker wel terug kunt lezen hoe ik de verhoudingen tussen de MFA Classic v2 en de Baby Ref vind. De uitkomt was in ieder geval dat de Classic gewoon is blijven staan. Ook kun je lezen dat de Classic v2 het technisch op de meetbank eigenlijk beter doet dan zijn veel duurdere broer. Ik vind beide fantastische apparaten, ben sindsdien groot fan van dit transformatorvolumeregelprincipe, maar de gouden plak geeft ik aan de Classic v2.

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.