Music First Audio Baby Reference
Music First Audio Baby Reference
De Music First Audio Baby Reference is de duurdere broer van de Classic 2 en afgeleid van de al een aantal jaren bestaande Music First Audio Reference voorversterker. De Reference is het state of the art apparaat uit de MFA stal, een complex opgebouwde regelversterker met meerdere transformatoren aan boord. Een erg kostbaar apparaat. Er is zelfs afstandsbediening mogelijk gemaakt door de veelstappen volumeregelaar aan een motor te koppelen. Peanuts en alledaags bij een gewone draaipotmeter, minder gemakkelijk uit te voeren bij een draaischakelaar.
Het plan komt op om de Reference minder complex te maken door alleen de dingen te behouden die het apparaat zo goed maken en dit in te bouwen in een kleinere behuizing. Alles wat niet speciaal nodig is wordt geschrapt. De Reference regelt de output via een 48 staps regelaar, de kleinere apparaten hebben een 24 stapper Dat scheelt enorm veel montagetijd, zowel in het wikkelen van de trafo als bij het aansluiten er van. Er wordt dan wel wat ingeleverd op gebruikscomfort, maar het maakt voor de uiteindelijke geluidskwaliteit weinig uit. Het uiteindelijke doel van de Baby Reference is om zo veel mogelijk de kwaliteiten van de grote Reference te behouden, voor een prijs die weliswaar nog steeds niet mals is maar toch substantieel lager ligt.
BR vs Cv2
De luxere broer van de Classic v2 heeft een behuizing van geborsteld aluminium met een dikke frontplaat die in meerder kleuren verkrijgbaar is. De kast is een fractie groter en vooral dieper. De cinch aansluitingen zijn van een duurder type dan die op de Classic v2. Verder valt op dat de toggle schakelaar voor de 6 dB extra spanningsversterking er niet meer op zit. Zijn er bromproblemen, dan zijn er twee tuimelschakelaars waarmee naar keus de primaire kant of de secundaire kant aan massa kan worden gelegd. Er blijft dus wel altijd een galvanische scheiding tussen in en uitgang. Eén van de sterke punten van de MFA schakelmethode.
Schroeven we de deksels van de kast dan zien we veel gelijkenis tussen beide apparaten. De ronde trafobehuizingen zijn van identiek formaat. Het grootste verschil, na de andere kast, moet daar dus in verstopt zitten. In de Baby Reference wordt de zogenaamde ‘Nickel Brick’ trafokern gebruikt, waar de Classic een kern met een lager nikkelgehalte heeft. De kast wordt rijkelijk afgeschermd en gedempt met loodbitumen waarop zo te zien een mu-metaal laag is aangebracht. Aluminium schermt zelf niet af tegen instralende magneetvelden, mu-metaal is daarvoor het juiste materiaal.
Ook de mooie Elma schakelaars voor de kanaalkeuze en volumeregeling zijn in beide apparaten gelijk aan elkaar.
Kwats?
Ik las niet zo lang geleden een test van een door mij al jaren hoog gewaardeerde collega recensist. De beste man berichte pakweg een jaar terug ongelooflijk enthousiast over zijn tijd met de Music First Audio Classic v2 preamp. Het apparaat gaat bij hem na de testperiode, met een gezonde tegenzin, wel retour. Een paar maand later mag hij echter ook een MFA Baby Reference uitproberen. Als er vervolgens in dat verhaal wordt geconcludeerd dat er nog duidelijke verbeteringen te horen zijn vergeleken met de Classic v2, een apparaat dat naast dat het veel familietrekken vertoond nota bene al enkele maanden niet meer in huis is, trekken mij de tenen een beetje krom. Met dat soort uitspraken heb ik zuinig gezegd wat moeite, een beetje veel moeite zelfs. Een A-B vergelijking tussen apparaten die veel overeenkomsten vertonen is met een tussenpauze van enkele uren is al moeilijk genoeg, laat staan weken of maanden.
Het kan niet op…
Gelukkig ben ik zelf in de gelukkige omstandigheid dat beide MFA regelaars voor langere tijd schouder aan schouder in mijn audiorack mogen staan. Dat maakt het vergelijk toch een stuk gemakkelijker… dacht ik… Maar zo simpel ligt het niet. Beide zijn pur sang klasbakken, daar ben ik snel uit, maar is de Baby Reference nu echt zo veel beter dan de Classic v2 dat het de niet onaanzienlijke meerprijs realistisch maakt? Het werden boeiende weken, waarbij de kaarten zeker niet vooraf blijken te zijn geschud…
Beste Dick,
Complimenten met de fraaie webpage, heb inmiddels een link geplaatst. Mooie en goed onderbouwde reviews met oa. de MusicFirst preamps. Echter op je stukje tekst met aanhef ‘kwats’ wil ik toch even reageren.
Heb mijn eigen review er nog eens aandachtig op nagelezen, en herken helemaal niets terug van je indruk cq de tenenkrommende moeite met.
De Classic en de Baby Reference worden in geen passage met elkaar vergeleken, er staat wel dat de Classic al een grote indruk had achtergelaten gedurende een lange periode daarvoor, en waarbij in vele sets ingezet en beluisterd. In meerdere sets inzetten is een goede manier om de klasse van een gegeven component te leren kennen, positief of mogelijk minder positief. Kan ook niet terugvinden in de tekst dat de BabyRef ‘beter’ zou zijn of als zodanig wordt geclassificeerd. Is er sprake van interpretatie? Soms kunnen dingen dan een eigen leven gaan lijden en zelfs chargeren, tot je er kromme tenen van zou krijgen 😉 De aanhef komt dan ook ietwat cynisch over, dat is jammer, want live is er bij mij inderdaad sprake van de beste audiofiele intentie. En met een paar verwende oren in positieve zin.. Weest welkom in Lelystad voor audiokoffie en een kennismaking. – inmiddels weer met actieve preamp – Geniet nooit met mate.
Ha Ron,
Ik denk dat je zeker wel terug kunt lezen hoe ik de verhoudingen tussen de MFA Classic v2 en de Baby Ref vind. De uitkomt was in ieder geval dat de Classic gewoon is blijven staan. Ook kun je lezen dat de Classic v2 het technisch op de meetbank eigenlijk beter doet dan zijn veel duurdere broer. Ik vind beide fantastische apparaten, ben sindsdien groot fan van dit transformatorvolumeregelprincipe, maar de gouden plak geeft ik aan de Classic v2.