Music First Audio Baby Reference
Ruim een half jaar geleden heb ik de Music First Audio Classic v2 nog flink aan de tand gevoeld. En ik was, zoals je hebt kunt lezen, behoorlijk onder de indruk van de kwaliteiten van de compacte maar o zo fijne ‘voorversterker’ die alles doet wat een goede voorversterker moet doen, maar eigenlijk geen voorversterker genoemd mag worden. In ieder geval is het geen voorversterker in de normale zin van het woord.
De Music First Audio regelaars werken met een transformator die aan de secundaire kant 24 aftakkingen heeft. De Classic v2 heeft daarnaast nog een extra wikkeling die bij geschakeld kan worden als de extra boost van 6 dB gewenst is, bij extreem zacht opgenomen muziek bijvoorbeeld. Als deze optie niet is ingeschakeld geeft de eerste aftakking een hele lage uitgangspanning en met de volumeknop in de hoogste stand komt er evenveel uitgangspanning uit dan er aan de primaire kant wordt aangelegd.
De apparaten van MFA zien er aan de voor en achterkant niet anders uit dan een normale voorversterker met één verschil: er ontbreekt een aansluiting voor een lichtnetkabel. Er is immers geen actieve elektronica aan boord, dus ook geen voedingstransformator, gelijkrichting, smoorspoelen, stroombronnen, elco’s, condensatoren, buizen, transistors, opamps of wat voor andere geluidbepalende en/of beïnvloedende componenten.
Groen als gras
Een leuke bijkomstigheid is dat dit voor de muziekliefhebber en/of milieuridder wel de meest groene voorversterker is die je je kunt bedenken. Koppel een MFA regelversterker aan een Klasse-D eindversterker, die nog steeds beter worden, en je krijgt een high end audiobasis dat de kWh meter nauwelijks zichtbaar meer op laat lopen. Anno 2013 toch geen al te gekke gedachte, lijkt me. Zelfs al komt die van een buizenbakkenliefhebber als ik…
Toch zijn de Music First Audio apparaten geen passieve regelaars, zoals we die misschien kennen, een kast met alleen een volumepotmeter, ingangskeuzeschakelaar en een aantal cinch aansluitingen voor ingangen en uitgang op achterkant. De laatste is echter door zijn niet gunstige impedantieperikelen alleen met korte bekabeling te gebruiken, en dan nog klinkt het zelden echt goed. De MFA regelaars zijn impedantieartiesten die zowel de bron als de aangesloten eindversterker in de watten legt waardoor ze tot maximale prestaties kunnen komen.
Vaste aanstelling
Ik maak er geen geheim van: na de testperiode met de Classic v2 ben ik tijdens het tot het uiterste uitstellen van het weer inpakken en terugsturen fondsen gaan verzamelen door overal geld weg te schrapen en zorgvuldig achteruit te leggen. Toen dat gelukt was heb de fabrikant maar om de factuur gevraagd. Ik moest en moet er niet aan denken dat dit geweldige apparaat, de beste regelversterker die ik tot nu ooit in mijn audiorack had, weer zou moeten vertrekken.
Beste Dick,
Complimenten met de fraaie webpage, heb inmiddels een link geplaatst. Mooie en goed onderbouwde reviews met oa. de MusicFirst preamps. Echter op je stukje tekst met aanhef ‘kwats’ wil ik toch even reageren.
Heb mijn eigen review er nog eens aandachtig op nagelezen, en herken helemaal niets terug van je indruk cq de tenenkrommende moeite met.
De Classic en de Baby Reference worden in geen passage met elkaar vergeleken, er staat wel dat de Classic al een grote indruk had achtergelaten gedurende een lange periode daarvoor, en waarbij in vele sets ingezet en beluisterd. In meerdere sets inzetten is een goede manier om de klasse van een gegeven component te leren kennen, positief of mogelijk minder positief. Kan ook niet terugvinden in de tekst dat de BabyRef ‘beter’ zou zijn of als zodanig wordt geclassificeerd. Is er sprake van interpretatie? Soms kunnen dingen dan een eigen leven gaan lijden en zelfs chargeren, tot je er kromme tenen van zou krijgen 😉 De aanhef komt dan ook ietwat cynisch over, dat is jammer, want live is er bij mij inderdaad sprake van de beste audiofiele intentie. En met een paar verwende oren in positieve zin.. Weest welkom in Lelystad voor audiokoffie en een kennismaking. – inmiddels weer met actieve preamp – Geniet nooit met mate.
Ha Ron,
Ik denk dat je zeker wel terug kunt lezen hoe ik de verhoudingen tussen de MFA Classic v2 en de Baby Ref vind. De uitkomt was in ieder geval dat de Classic gewoon is blijven staan. Ook kun je lezen dat de Classic v2 het technisch op de meetbank eigenlijk beter doet dan zijn veel duurdere broer. Ik vind beide fantastische apparaten, ben sindsdien groot fan van dit transformatorvolumeregelprincipe, maar de gouden plak geeft ik aan de Classic v2.