LuidsprekersRecensie

Monitor Audio Gold GX50 en de Gold GXW-15 subwoofer

Monitor Audio Nederland heeft mij onlangs een fraaie monitorluidspreker van het merk Monitor Audio aangeboden. De Monitor Audio Gold GX50 en bijpassende Monitor Audio Gold GXW-15 subwoofer. Monitor Audio is een van de merken met een duidelijke eigen identiteit. Door de typerende vormgeving, afwerking en uitstraling kun je direct herkennen uit welke stal deze luidspreker komt.

Naadloos en superstrak

Nu is dus deze relatief kleine GX50 aan de beurt om eens goed aan de tand te voelen. De Monitor Audio Gold GX50 is ook nog eens een luidspreker in een opmerkelijk vriendelijke prijsklasse, echter bedeeld met techniek en ontwikkeling uit de veel prijziger Platinum serie. De Monitor Audio GXW-15 is een bijpassende subwoofer, welke actief wordt aangestuurd middels een ingebouwde klasse-D versterker in combinatie met een effectieve DSP. Al met al een heel interessante set om een flink mee te stoeien…

Gold-GX50-1De Monitor Audio Gold GX 50 is met zijn afmeting van 300 x 170 x 263 mm. een relatief kleine monitorluidspreker. Echter wel met een duidelijk afwijkende kastvorm dan de doorsnee luidsprekerkast. De kast van de GX50 loopt aan de zij- en achterzijde rond toe. Deze vorm minimaliseert akoestische reflecties in de kast en reduceert staande golven. De uitvoering is in echt houtfineer en is werkelijk naadloos en superstrak aangebracht.

Hoog afwerkingsniveau

Mede door deze hoge afwerking oogt de luidspreker veel prijziger dan hij werkelijk is. De luidspreker is in meerdere houtkleuren evenals een aantal kleurlakken te verkrijgen, waaronder hoogglans in zowel pianozwart en pianowit. Op de voorzijde valt direct de relatief grote bandtweeter op. Het gebruik van een bandtweeter is een van de kenmerken van Monitor Audio in deze serie en de kostbare techniek wordt ook gebruikt in de veel duurdere Platinum serie. In dit stukje techniek is dan ook veel onderzoek en werk in gestoken. En dat is zeker belangrijk, wat een bandtweeter is nu niet een van de eenvoudigste units om goed te laten klinken.

Prachtige detaillering

GX_ribbonIk heb menige luidspreker met een bandtweeter mogen beluisteren. De meesten waren in mijn oren toch behoorlijk aan de scherpe kant. Dan wordt het luisteren van muziek al snel vermoeiend en vervelend. Aan de andere kant hebben bandtweeters een aantal eigenschappen die erg prettig zijn, zoals snelheid, transparantie en een prachtige detaillering.. Monitor Audio heeft dit ‘scherpte’ probleem getackeld door een dikker membraan te gebruiken, voorzien van en keramisch gebonden materiaal waardoor de bandtweeter veel natuurlijker en zachter zou moeten klinken. Ik ben benieuwd.

GX50_back-1Het midden/laag wordt verzorgd door een 14 cm conusluidspreker voorzien van een keramisch gecoate aluminium/magnesium conus. Dit materiaal zorgt voor een extreme stijfheid waardoor de conus veel minder snel opbreekt. Het gehele systeem is geconstrueerd rond een uitgewogen basreflexkast. Het frequentiegebied begint bij een slordige 55 Hz en loopt door tot 60kHz. Voor de mensen die toch een octaaf lager nodig hebben heeft Monitor Audio ook een bijpassende (actieve) subwoofer ontwikkeld. Maar daarover verderop wat meer informatie. Aan de achterzijde vinden we mooie hoogwaardige luidsprekeraansluitingen welke aansluiting vinden op de interne crossover. Een dubbele aansluitterminal maakt de luidspreker geschikt voor bi-wiring of bi-amping.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.