Een luidspreker met een hoogweergever in de vorn van een vliegende schotel. Een bijzonder luidsprekerconcept is deze Mirage OMD-28 - Audio-Creative

Mirage OMD-28

Conclusie

Mirage OMD-28De Mirage OMD-28 is een echte ‘luister’ luidspreker waar je heerlijk voor kunt gaan zitten en letterlijk kunt wegdromen in de muziek. Ik vind het rondstralende geluid heel erg mooi, zeker als het laag daarbij in balans is. Ook hier blijkt wel weer hoe belangrijk het laag in een luidsprekersysteem is. Ik heb het al eens eerder gezegd maar het laag draagt voor mijn gevoel letterlijk de midden en hoog weergave. Een goed gebalanceerd laag, al dan niet aangevuld met een snelle subwoofer, geeft zoveel extra aan de muziekbeleving. Wel vraagt de Mirage OMD-28 om een goede keuze in versterking. Een buizenversterker kan wel, maar kies dan een wat stevige buizenbak en ga niet voor een single-ended 300B of een El84 versterker. Kies dan een mooie Push Pull bak, bijvoorbeeld een KT88 buis, die voldoende vermogen levert en eventueel wat teruggekoppeld is. Of natuurlijk een mooie transistorversterker. Keuze volop. De combinatie met de nieuwe Cambridge Azur 840 voor en eind versterker heeft mij in ieder geval zeer verrast en maakt samen met de Mirage OMD-28 een super muzikale set

Voor meer informatie: Klipsch Groep Nederland

Technisch rapport

Auteur: Dick van de Merwe

De Mirage OMD-28 laat een curve zien met op en neergaande bulten en dalen. Het zijn vooral de diepste dalen waar we aan af kunnen lezen hoe een luidsprekersysteem de versterker tot last zal zijn. Die bepalen de hoogte van de stroomsterkte die uit de versterker wordt geëist. Eventueel in combinatie met een bepaalde fasehoek, vaak veroorzaakt door een (te) complex luidsprekerfilter, die de belasting nog eens verergerd. Van dat laatste heeft de Mirage gelukkig geen last. De OMD-28 laat de laagste en meest kritische impedantie zien rond 95 Hz. Daar wordt 3,6 Ohm gemeten. De dubbele woofer zal debet zijn aan deze redelijk lage waarde. Mirage OMD-28 impedantie en fasemetingDe fasehoek ligt op dat punt echter nagenoeg op 0 graden. Het volgende punt zien we rond 650 Ohm met 3,8 Ohm. Op zich ziet de Mirage OMD-28 er nog niet uit als een ultra zware belasting voor de aangesloten versterker, maar ik zou zelf de versterker niet te klein kiezen. Is ook niet nodig, er is momenteel een keur aan mooie versterkers te koop die de Mirage met speels gemak aan kunnen sturen. Rond 160 Ohm zijn er wat rimpels op de curves te zien die op een hele lichte kastresonantie zouden kunnen duiden. De naar 16 Ohm oplopende piek bij 5 kHz kan bij gebruik aan versterkers met weinig tot geen negatieve tegenkoppeling, zoals bij veel buisversterkers het geval is, zorgen voor enkele dB ophoging van de frequentiecurve in dat gebied. Of dat kritisch is kun je het beste zelf beoordelen. Met solid state versterking, die van nature een lage uitgangsimpedantie heeft, zul je hier niks van merken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Mirage OMD-28

 • 07 december 2012 om 22:34
  Permalink

  Het verbaasd mij dat Mirage als merk nooit echt een succes is geworden, volgens mij hadden ze 20 jaar geleden al een top product, de M range van bipolaire speakers.

  Een kleine 20 jaar geleden liep ik tegen dit merk aan bij een audio zaak in het Duitse Ruhrgebied, ik had al van alles beluisterd, van KEF 104/R tot Martin Logan CLS’en en alles wat er tussenin zit. Ik kende het merk niet maar was meteen verkocht en 2 weken later stonden een stel M3si’s thuis.

  Nooit last van luistermoeheid gehad met deze speakers, heerlijk opgaan in de muziek, vergeten dat er speakers voor je neus staan. Al die jaren nooit meer de behoefte gehad om op zoek te gaan naar iets ‘beters’.

  Ik heb ze pas zeer recent, een week of 8 geleden, verkocht.

  Wellicht dat ze met deze OMD-28 zich weer in de picture kunnen spelen.

  AB

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.