Een luidspreker met een hoogweergever in de vorn van een vliegende schotel. Een bijzonder luidsprekerconcept is deze Mirage OMD-28 - Audio-Creative

Mirage OMD-28

Griezelig echte weergave

Met name kleine bezettingen en akoestisch werk zet deze luidspreker fenomenaal en soms griezelig echt neer. Wanneer het allemaal wat drukker wordt als orkestwerk en veel stemmen heb ik het gevoel dat het een beetje vastloopt. Waarschijnlijk ligt dit toch aan de combinatie buisversterker/luidspreker. Mogelijk komt er uit de meting nog iets uit wat het minder strakke laag kan verklaren. Ik verwacht zelf dat de impedantie rond 3,5 Ohm mogelijk de oorzaak kan zijn. Ook de dubbele woofer vraagt nogal wat reserve van de versterker. Ten tijde van recensie had ik een fraaie Cambridge Azur 840 set in huis. Deze voor/eind versterker is een mooi gebouwde klasse A versterker met voldoende vermogen om ook lastige luidsprekersystemen te kunnen aansturen. Of het nu aan de goede kwaliteit van de Cambridge voor/eind combinatie ligt dat weet ik niet maar dit is echt een hele goede match. Het laag is strak en vol aanwezig zonder te overheersen Het hoog en midden wat minder twinkeling en ‘feel’ als de buizenversterker maar wel erg strak en zeker in de juiste verhoudingen. Nu gaat het ook erg goed met de wat heftigere stukken. Klassiek, koorwerk gaat gewoon zonder enig probleem en is zeer verslavend.

Made for each other!

cambridge Azur 840Deze twee zijn voor elkaar gemaakt! Bij gevoelige stukken als het requiem van Rutte en Mozart staat het koor levensecht in de luisterruimte. Natuurlijk, als doorgewinterde buizenman mis je een beetje dat lekkere buizen gevoel, ik kan het niet eens echt omschrijven, maar deze combinatie van de Mirage OMD-28 en de Cambridge 840 voor/eind versterker is waanzinnig mooi. Ik kan u vertellen dat de Mirage set met de Cambridge Azur voor en eindversterker een aantal weken hebben mogen spelen in mijn huiskamer. Ik zou er oud mee kunnen worden.

Wat betreft het reflectie principe wil ik nog het volgende kwijt. Het geluid is wat anders als direct stralende luidsprekers. Vergeleken met direct stralende luidsprekers is er wat minder focussering, ook wel pin-point genoemd, ook al valt dit met de Mirage OMD-28 reuze mee. Daarentegen wordt bij reflectiesystemen, hierbij de Mirage OMD-28 in het bijzonder, het live aanwezigheidsgevoel veel meer benaderd.

MozartRequiem-Vienna-big030911105723_300De beide prachtige requiems van respectievelijk Rutter en Mozart

Plaatsing is belangrijk

Wel is plaatsing van een dergelijk reflectiesystemen erg klankbepalend. Dus schuiven met de luidsprekers om de goede plek in de luisterruimte te vinden is belangrijk en zal zich zeker terugverdienen in muziekbeleving. Tevens is het ook van belang om niet teveel dempende materialen aan de wand te hebben om het reflectieprincipe ten volle te benutten. Als aan die voorwaarden wordt voldaan is een dergelijk reflectiesysteem een geweldige muzikale keuze die vaak nog teveel wordt ondergewaardeerd.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Mirage OMD-28

 • 07 december 2012 om 22:34
  Permalink

  Het verbaasd mij dat Mirage als merk nooit echt een succes is geworden, volgens mij hadden ze 20 jaar geleden al een top product, de M range van bipolaire speakers.

  Een kleine 20 jaar geleden liep ik tegen dit merk aan bij een audio zaak in het Duitse Ruhrgebied, ik had al van alles beluisterd, van KEF 104/R tot Martin Logan CLS’en en alles wat er tussenin zit. Ik kende het merk niet maar was meteen verkocht en 2 weken later stonden een stel M3si’s thuis.

  Nooit last van luistermoeheid gehad met deze speakers, heerlijk opgaan in de muziek, vergeten dat er speakers voor je neus staan. Al die jaren nooit meer de behoefte gehad om op zoek te gaan naar iets ‘beters’.

  Ik heb ze pas zeer recent, een week of 8 geleden, verkocht.

  Wellicht dat ze met deze OMD-28 zich weer in de picture kunnen spelen.

  AB

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.