Een luidspreker met een hoogweergever in de vorn van een vliegende schotel. Een bijzonder luidsprekerconcept is deze Mirage OMD-28 - Audio-Creative

Mirage OMD-28

Vliegende schotel

Het geheel ziet er inderdaad futuristisch uit en heeft inderdaad wat weg van een vliegende schotel. Over de ‘schotelunit’ is een stevige stofkap geplaatst. Wat mij betreft is deze alleen belangrijk als bescherming van de unit. mirage OMD-28Voor het luisteren heb ik hem eraf gehaald en wat betreft geluidskwaliteit en esthetiek gaat de luidspreker er dan direct op vooruit. In het lange half ronde deel van de luidspreker zijn de beide woofers ondergebracht. Ook weer verstopt achter een stevig kunststof verstevigd front. Het weghalen van deze bescherming heeft juist het tegenovergestelde effect. Met kap is de luidspreker veel mooier. En gelukkig maakt het aanwezig zijn van die kap voor de laagweergave niet zoveel verschil. Lekker laten zitten, dus. De beide woofers, die onderin de kast zijn verwerkt zijn, zijn zeer fraaie koolstofversterkte units van 20 cm. Mirage OMD-28 achterzijdeHet laag wordt losgelaten via 2 stuks basreflexpoorten aan de onderzijde van de luidspreker. Dit staat garant voor een superstrak laag waarbij een 18 Hz. haalbaar is, aldus de importeur.

Aan de achterkant van de luidsprekerkast vinden we de aansluitterminals. Maar liefst 6 stuks zijn er gemonteerd. Hiermee wordt het mogelijk om de luidspreker zelfs met drie versterkers aan te sturen. Tri-wiring met een sjiek woord. Maar uiteraard is ook mono-wiring en bi-wiring mogelijk. Tussen de aansluitklemmen zitten stevige vergulde bruggen gemonteerd. Het geheel als luidspreker ziet er erg fraai uit met een zeer hoge afwerkingsgraad. Volgens opgave van de fabrikant duurt het ruim 35 dagen om een set OMD-28 te maken waarbij gebruik gemaakt wordt van echt houtfineer en meerdere afwerkingslagen lak. Gezien de ronde vorm en de ‘looks’ van de luidspreker geloof ik dit direct. En uiteraard vinden we dit ook in de prijs terug. Verder laat de technische specificatie zien dat de luidspreker redelijk makkelijk aanstuurbaar is. Met een rendement van 87 dB en een impedantie van 6 Ohm waarbij het minimum ligt op een 3,5 Ohm zou een mooie buizenversterker op zijn plaats kunnen zijn.

Een buis op de Mirage OMD-28

Triodedick GoliathIk begin dan ook met mijn eigen SE 211 versterker om de Mirage OMD-28 aan te sturen. Deze Triodedick Goliath versterker was destijds mijn referentieversterker. De Triodedick Goliath is een zware buisversterker met een stevige vermogen. Wie wat meer wil lezen over deze versterker, moet het verhaal van Peter Gelder maar lezen. Een bijzonder mooi en geslaagd project heeft Peter afgeleverd.
Allereerst valt me de grote ruimtelijkheid op die deze luidspreker laat horen. Alles klinkt heel erg losjes en zeer transparant. Het afstralende geluid zingt als het ware door de ruimte en wordt gedragen door het volle laag. Heel erg fraai. Ook de pin-point is redelijk aanwezig. Deze laatste is altijd lastig te bereiken in een reflectie systeem. Ik moet zeggen dat de heren van Mirage daar prima in geslaagd zijn. Er is veel diepte in het geluidsbeeld en de plaatsing van de instrumenten is erg precies.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Mirage OMD-28

 • 07 december 2012 om 22:34
  Permalink

  Het verbaasd mij dat Mirage als merk nooit echt een succes is geworden, volgens mij hadden ze 20 jaar geleden al een top product, de M range van bipolaire speakers.

  Een kleine 20 jaar geleden liep ik tegen dit merk aan bij een audio zaak in het Duitse Ruhrgebied, ik had al van alles beluisterd, van KEF 104/R tot Martin Logan CLS’en en alles wat er tussenin zit. Ik kende het merk niet maar was meteen verkocht en 2 weken later stonden een stel M3si’s thuis.

  Nooit last van luistermoeheid gehad met deze speakers, heerlijk opgaan in de muziek, vergeten dat er speakers voor je neus staan. Al die jaren nooit meer de behoefte gehad om op zoek te gaan naar iets ‘beters’.

  Ik heb ze pas zeer recent, een week of 8 geleden, verkocht.

  Wellicht dat ze met deze OMD-28 zich weer in de picture kunnen spelen.

  AB

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.