LuidsprekersRecensie

Mirage OMD-28

Mirage is een Canadees merk en al weer ruim 30 jaar actief is op de audiomarkt. Begonnen als een kleine luidsprekerfabrikant, is Mirage uitgegroeid tot een bedrijf met een complete lijn luidsprekers. Ook voor het Home-Cinema gebeuren heeft Mirage een mooie lijn luidsprekers. Leidraad in het gehele Mirage concept is een hele bijzondere benadering van muziekweergave. Het hoog en midden van de luidspreker is gebouwd rond het zogenaamde Omnipolaire® (rondomstralende) principe. Dit principe is door Mirage gepatenteerd als Omniguide.Mirage OMD-28

De Mirage truc

Mirage OMD-28Wat is nu precies de truc?
Het merendeel van de luidsprekers “straalt” de muziek maar in één richting en dan ook nog eens onder een beperkte hoek. Stel het voor als de lichtbundel van een zaklantaarn. Een Omnipolaire® luidspreker daarentegen heeft de unieke eigenschap dat het geluid niet één kant op wordt ‘gestraald’ maar rondom, zoals bij een gloeilamp. Dit klinkt misschien wat raar, maar nagenoeg alle natuurlijke geluidsbronnen of muziekinstrumenten, zoals een viool of een piano, zijn rondomstralend. Het gevolg is dat, bijvoorbeeld in een concertzaal, het meeste geluid onze oren bereiken via reflecties en maar een kleiner gedeelte rechtstreeks van de bron naar het oor gaat. De verhouding tussen gereflecteerd en direct geluid is ongeveer 70:30.
Dit is wat Mirage heeft toegepast in hun luidsprekersystemen. Deze weergave methode wordt Omnipolair® genoemd, wat mogelijk wordt gemaakt door toepassing van de Omniguide® technologie.

Mirage Omniguide® technologie

Het Omniguide systeem is ontwikkeld om de luidspreker zo natuurlijk mogelijk te laten klinken en maakt dan ook gebruik van de bestaande ruimte om het geluid te laten reflecteren. De Omniguide® is die vliegende schotel bovenop een Mirage luidspreker, waarin de tweeter is gemonteerd die naar boven is gericht. Boven deze tweeter is een omgekeerd schoteltje geplaatst die het geluid reflecteert zodat een perfect 360 graden weergave patroon ontstaat. De Omniguide® zelf fungeert weer als diffuser voor de luidspreker voor het middengebied. Door luidsprekers en Omniguide uitgekiend onder een bepaalde hoek te plaatsen wordt de eerder genoemde 70:30 verhouding gerealiseerd. Een levendige natuurlijke muziekbeleving is hiervan het resultaat. Dat willen we toch nog wel even checken, toch?

Het vlaggenschip van Mirage

Mirage OMD-28De Mirage OMD-28, die bij mij wordt binnengebracht is het vlaggenschip van Mirage. Een zware luidspreker en in prachtig rosewood uitgevoerd. Het mooie rode houtfineer is afgelakt met vele lagen blanke lak, waardoor een glasachtig effect en een hoge glans ontstaat. Het geheel staat op een vast gemonteerde voet met een tussenruimte waardoor de basreflexpoorten kunnen ademen. Ook worden er nog spikes bijgeleverd om de luidspreker te ontkoppelen van de vloer. Nagenoeg alle Mirage luidsprekers zijn gebaseerd op het boven genoemde Omnipolaire® principe.
Op de top van de afgeschuinde luidspreker is de ronde schotel, de Omniguide, gemonteerd. Aan de onderkant reflecteert hier de 13 cm. middentoner gemaakt van koolstofvezel en fiberglas en aan de bovenzijde is de 28 mm titanium dome tweeter geplaatst. Samen zorgen ze voor het rondom afstralende geluid.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Mirage OMD-28

 • Het verbaasd mij dat Mirage als merk nooit echt een succes is geworden, volgens mij hadden ze 20 jaar geleden al een top product, de M range van bipolaire speakers.

  Een kleine 20 jaar geleden liep ik tegen dit merk aan bij een audio zaak in het Duitse Ruhrgebied, ik had al van alles beluisterd, van KEF 104/R tot Martin Logan CLS’en en alles wat er tussenin zit. Ik kende het merk niet maar was meteen verkocht en 2 weken later stonden een stel M3si’s thuis.

  Nooit last van luistermoeheid gehad met deze speakers, heerlijk opgaan in de muziek, vergeten dat er speakers voor je neus staan. Al die jaren nooit meer de behoefte gehad om op zoek te gaan naar iets ‘beters’.

  Ik heb ze pas zeer recent, een week of 8 geleden, verkocht.

  Wellicht dat ze met deze OMD-28 zich weer in de picture kunnen spelen.

  AB

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.