Recensie Micromega MyDAC

Meten

De uitgangspanning bij een 0 dBFS signaal, de maximale uitsturing bij digitaal, geeft 2.085 volt en 2.099 volt te zien voor resp. het rechter en linker kanaal. Bijna perfect volgens de Red Book norm.

Micromega Mydac Frequentierespons

De frequentierespons laat een nagenoeg liniaalgladde lijn zien vanaf 10 Hz met 20 kHz op –0,1 dB.

 

 

 

Micromega Mydac FFT THD n 1 kHz 0 dBFS

De vervorming is laag met een THD+n (alle harmonischen bij elkaar opgeteld plus de ruis en bromresten) met 0.0018%. In het FFT plaatje zijn de tweede en derde harmonische boven het maailveld van de ruisvloer weer te vinden op –107 en –104 dB.

 

 

Micromega Mydac Liniariteit

De liniarteit van de MyDAC ziet er goed uit met tot -120 dB weinig afwijkingen van de rechte lijn.

 

 

 

Micromega Mydac J-test USB in

De altijd boeiende meting van de jittereigenschappen laten erg mooie resultaten zien. De USB ingang laat een kaarsrechte piek van het meetsignaal zien zonder het minste spoor van een klokvormige uitloop naar onderen toe. In de diep wegliggende vloer zijn de piekjes van de modulatie van het meetsignaal gelijkmatig door het spectrum te vinden. Erg mooi.

 

Micromega Mydac J-test SPDIF in

De SPDIF cinch ingang laat identieke resultaten zien. En minstens zo belangrijk is de ongevoeligheid die de MyDAC laat zien bij gebruik van een bron die minder florissante jittereigenschappen vertoont.

De Micromega MyDAC mag dan een sympathiek geprijsde DA-converter zijn, aan de meetresultaten is dat niet te zien. Die zien er even goed of beter uit dan de betere en niet zelden veel duurdere DAC’s die ik de laatste jaren op de meetbank had. Micromega heeft de techniek perfect onder controle.

(klik op de plaatjes voor grotere afbeelding)

Conclusie

Je krijgt veel DAC voor je geld bij Micromega met de MyDAC. Speel je je muziek het liefst direct vanaf de pc, dan heeft de MyDAC weinig directe concurrenten. Er is een snoepje van een USB converter ingebouwd. Micromega heeft het zwaartepunt duidelijk op de inhoud van de DAC gelegd en niet op het uiterlijk. De behuizing oogt netjes maar de elektronica is buitengewoon goed.

Ben je niet van plan of in de gelegenheid om veel geld uit te geven aan een DAC maar wil je wel graag een geluid dat er mag zijn dan zou ik snel eens kennis gaan maken met de Micromega MyDAC. Zeer warm aanbevolen.

Micromega MyDAC; 299 euro

Importeur: Durob

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 thoughts on “Recensie Micromega MyDAC

 • 06 januari 2013 om 23:17
  Permalink

  Leuk te lezen over de Mydac, en ik dacht direct dat is wat voor mij. Maar hoe kun je nu flac files afspelen via de I-Mac. Ik heb ook een I-Mac maar I tunes speelt geen Flac. Apple is een tegenstander van Flac omdat ze hun eigen systeem willen beschermen. Dan moet ik alles overzetten (en ik heb nogal wat Flac bestanden) naar een ander bestand byv. AIFF. Dus hoe doet u dat dan? Moet ik dan toch een VCL player of XBMC donloaden? Dat lijkt me qua kwaliteit nu ook weer niet aan te raden dacht ik. In ieder geval is het weer via een omweg.
  Kunt u me a.u.b. commentaar hierop geven?
  Alvast Bedankt,

  Frans Gommers

  Beantwoorden
  • 06 januari 2013 om 23:23
   Permalink

   Ha Frans, FLAC is ook op een Mac uitstekend te spelen, alleen niet via de iTunes methode. Ik gebruik voor FLAC files, en ook SA-CD iso files, de Audirvana player, die ook hier op de site wordt beschreven.

   Beantwoorden
   • 06 januari 2013 om 23:49
    Permalink

    Beste Dick,

    Dat ging snel. Ja, ik ben eigenlijk maar een leek op dit gebied. In de Apple winkels doen ze niet echt hun best om je te helpen en prive ken ik niemand die in deze materie geinteresseerd is. Ik zou er goud voor geven (nou ja hmm) om een vakman thuis alles te laten installeren. Zoals een Nas en een DAC en streamer etc. Alles kun je kopen maar aansluiten thuis, ho maar. Een ijskast wordt thuis netjes in het stopcontact gestoken na plaatsing maar ingewikkelde apparatuur moet je zelf maar opknappen. Zo laten ze natuurlijk een hoop omzet liggen want ik koop pas iets als men thuis komt installeren. Voor jullie is dat natuurlijk onbegrijpelijk als je leest wat jullie allemaal voor technische capriolen uithalen. Petje af!

    Heel erg bedankt en ik blijf toch interesse houden,

    Frans

    Beantwoorden
    • 07 januari 2013 om 23:35
     Permalink

     Goede avond Dick,

     Kun je i.p.v. een I mac ook een I-pad gebruiken en die aansluiten op de Dac?
     Trouwens begrijp ik het goed, gaat Apple zelf een flac Player voor I-tunes invoeren?
     Dag,
     Frans

     Beantwoorden
 • 17 januari 2013 om 11:32
  Permalink

  Dag Dick, ik heb de MyDac ook onderhanden voor HVT en kom in feite tot dezelfde conclusie. Was alleen benieuwd naar jouw ervaringen in een Windows omgeving en met name het USB 2.0 verhaal.

  Beantwoorden
  • 26 januari 2013 om 09:07
   Permalink

   Ha Bert, Ik heb de MyDAC eigenlijk alleen achter twee Macs gebruikt. Naast mijn dagelijks gebruikte iMac muziekbron heb ik een paar weken de genoemde Macbook pro te leen gehad. Normaal gebruik ik ook een Windows mini pc in de hobbykamer, die ook wordt ingezet om metingen via de USB ingang te kunnen doen.

   Beantwoorden
  • Evert Aaij
   04 februari 2013 om 21:27
   Permalink

   Ik heb met Windows 8 wel problemen met de installatie.
   Alle instructies van de Micromega website gevolgd omdat W8 de driver normaal niet accepteert. Maar tijdens de installatie krijg ik de melding dat de driver niet geschikt is voor dit besturingssysteem.
   Iemand een tip??

   Beantwoorden
   • 05 maart 2014 om 15:48
    Permalink

    Hoi Evert

    Even USBDeview bij NirSoft downloaden, hiermee krijg je alle USB drivers welke ooit op je computer zijn geïnstalleerd in beeld, met dit tooltje kan je ook direct drivers de-installeren, gewoon alles eraf gooien wat je niet in gebruik hebt, mogelijk heb je een conflict met andere USB (DAC) drivers welke nog op je computer staan.

    http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html

    Beantwoorden
 • 05 maart 2014 om 01:54
  Permalink

  Door deze test hangt deze er nu bij mij ook tussen, ik mocht hem op proef proberen…..ik vind hem super hij bevalt mij beter dan de Zodiac Gold die ik hier ook op proef heb gehad…..wat een geluid het is echt ongelooflijk!!!! bedankt dat jullie dit aan mij hebben bekend gemaakt …….voor 300 euries super!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden
 • 30 maart 2014 om 15:51
  Permalink

  Hai Dick,
  Ik heb een UL40-S2 buizenversterker van Menno van der Veen en Elipson 1303 speakers, in mijn gehoor een prachtige set up. Nu heb ik van de week een Pioneer BDP 160k blue ray/DVD speler gekocht en wil een nieuwe HDTV van Samsung kopen. Die heeft geen analoge audio uitgang, alleen optisch en coaxial digitaal. Heeft het volgens jou zin om de Micromega MyDac DAC tussen de TV en de versterker te plaatsen? De Pioneer speler heeft weliswaar wel analoog uit, maar de ingebouwde DAC is van slechte kwaliteit en het filmgeluid van schijfjes over de hifi klinkt vlak en saai. Misschien heeft het dus eveneens zin om de MyDac tussen de speler en de versterker te zetten. Zou het geluid volgens jou in beide gevallen hoorbaar verbeteren?

  Beantwoorden
 • 17 september 2014 om 02:27
  Permalink

  Hallo,
  Ik zat deze review nog eens terug te kijken, en toen dacht ik: laat ik mijn mening even geven…
  Kortom, een geweldig apparaat! De muziek die vanaf Spotify (Premium) via deze DAC naar de versterker gaat klinkt gewoon goed, en dat is helemaal goed te horen met de MyZic hoofdtelefoonversterker uit dezelfde serie van MicroMega. Mijn voeten kunnen niet stoppen met tappen op de muziek (meestal jazz…). Ik gebruik hem overigens vanaf een Windows PC, of af en toe via de Toslink vanaf een Humax harddiskrecorder, klinkt ook niet slecht, maar dat gebruik ik ook meer voor muziekuitzendingen… Afijn, ik ben blij met die kleine kastjes!!!
  Groet, Gerard…

  Beantwoorden
 • 08 januari 2022 om 12:04
  Permalink

  Hallo
  Kan ik deze dac ook aansluiten op een netwerk receiver denon ceol?
  Deze heeft een digitale uitgang
  Groeten Rien scholtus

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.