RecensieStreaming

Recensie Micromega MyDAC

Micromega is geen onbekende speler in audioland. Al decennia lang weet de Franse fabrikant keer op keer te verrassen met apparaten waar eigen slimme ideeën in zijn verwerkt. Waar andere fabrikanten de kat veel te lang uit de boom bleven kijken kwam Micromega als vlot met streaming audio mogelijkheden. De nieuwe MyDAC DA-converter veroorzaakt momenteel een ware buzz op het internet. Deze DAC zou ondanks zijn lage prijskaartje een nieuwe maatstaf zetten. We zullen ‘m eens goed aan de tand voelen…

Micromega Mydac schuinvoor

De Micromega MyDAC oogt een beetje als een apparaat uit de Apple stal. Als je een Apple TV of Mac Mini kent weet je wat ik bedoel. 14 x 14 x 3,5 cm (b x d x h) en 300 gram in gewicht. De DAC is verkrijgbaar in een witte en zwarte behuizing.

Pak je ‘m in je handen dan ziet de plastic behuizing er weliswaar best netjes uit, maar het voelt ook goedkoop aan. Het beschikbare budget is duidelijk niet in een te dure behuizing gaan zitten. De liggende draaiknop is van aluminium. Die functioneert zowel als hoofdschakelaar als ingangskeuze.

Micromega Mydac zwart en witDe MyDAC heeft drie ingangen, een USB aansluiting, met een schakelaartje er naast, waarmee je tussen types 1.0 en 2.0 kunt kiezen. Met de laatste is het mogelijk om via de USB aansluiting muziekfiles met een resolutie tot maximaal 24 bit/ 192 kHz af te spelen. USB 1.0 beperkt zich tot 96 kHz. Sluit je de Micromega MyDAC aan op een Windows pc, dan is het installeren van een driver noodzakelijk. Je kunt die via de site van Micromega downloaden.

Gebruik je een Apple pc of laptop dan is dat niet nodig, de Mac herkent de MyDAC meteen. Vergeet alleen niet het schakelaartje op 2.0 te schuiven als je ook 24 bit files met een hogere samplefrequentie wilt spelen. Naast de USB aansluiting is er nog een SPDIF cinch en Toslink aansluiting.

Schakelen…

Op de achterkant is de ‘AC Main’ aansluiting misschien wel het meest opvallend. Het leeuwendeel van de huidige betaalbare compact gebouwde DAC generatie wordt met een losse lichtnetadapter aangeboden. Micromega heeft echter een eigen schakelende voeding ontwikkeld die én heel effectief werkt, dus heel weinig energie in warmte omzet, én schoon is. Dat laatste is lang niet altijd het geval bij de goedkope stekkervoedingtjes. Het is niet voor niks dat het vervangen van zo’n, niet primair voor audio bedoeld, dingetje door een betere conventionele voeding vaak een substantiële verbetering van het geluid geeft. Dit wekt bij veel mensen de indruk dat schakelende voedingen per definitie ondingen zijn. Maar dat is erg kort door de bocht.

In handen van goede ontwikkelaars komt ook dit voedingsprincipe tot grote hoogtes. Je moet er als ontwikkelaar alleen meer voor kunnen. Kijk maar eens naar Linn, Meridian, Chord… De in de Micromega MyDAC ingebouwde voedingschakeling zorgt er voor dat er maar 2,5 watt wordt verstookt tijdens gebruik en minder dan een halve watt in stand-by.

Ik ben misschien wat minder groen ingesteld, maar bij een dergelijk laag verbruik blijft de DAC bij mij gewoon 24/7 operationeel staan.

Micromega Mydac achterkant

Binnenkant

Hier begint het echt interessant te worden. Direct wordt duidelijk waarin terecht de meest kosten zijn gestoken: in de elektronica. Dat zagen we bijvoorbeeld eerder bij de Muscial Fidelity V-DAC, waarin ook de elektronica is weg gestopt in een min of meer onooglijk kastje en daardoor enorm veel waar voor het geld weet te bieden. Bling bling kost nu eenmaal excessief veel geld.

Micromega Mydac binnenkantIk kan niet anders zeggen dan dat de elektronica er overzichtelijk en uitstekend verzorgd uitziet.
De voedingschakeling aan de linkerkant. De converter en analoge uitgangstrap in het midden en de USB converter rechts. En die mag je gerust bijzonder noemen. Het aan de USB bus aangeboden signaal uit de pc wordt door SMSC USB3318 en XMOS chips naar een I2S signaalstroom omgezet. Dit is een geweldige methode die je eerder in high end apparatuur zou mogen verwachten.

De X factor?

Typisch alleen dat juist veel zogenaamde ‘high end’ fabrikanten de ontwikkelingen op dit gebied te lang als onbelangrijk hebben afgedaanMicromega Mydac XMOS waardoor ik tot op de dag van vandaag nog steeds haastig bedachte minder moderne USB converterelektronica tegen kom in dure apparaten.

Micromega is helemaal bij de tijd en bouwt dit mooie type converter gewoon in hun 300 euro apparaat en neemt daarmee op slag een voorsprong op de naaste en minder naaste concurrentie.

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels wel dat de rond de XMOS opgebouwde conversietechniek bij de allerbest klinkende van dit moment hoort. Waar veel andere DAC’s zich op de USB aansluiting nog beperken zijn 96 kHz samplerates, slikt de MyDAC alle mogelijke samplefrequenties van 44.1 kHz tot 192 kHz.

Omdat converters vaak in een meervoud van 44.1 kHz (zoals bij de CD wordt gebruikt) en 48 kHz (de opnamestandaard in vroegere jaren) werken, zijn er daarvoor voor het beste eindresultaat een tweetal klokken aan boord: 22,579 mHz en 24,576 mHz. Je hoeft overigens niks te doen, het omschakelen gaat uiteraard helemaal automatisch.

Vanaf de SPDIF ingangen komen we eerst de Wolfson WM8804G SPDIF transceiver tegen, die hier alleen als receiver wordt ingezet. Vervolgens zien we de daadwerkelijke digitaal naar analoog converter in de vorm van een Cirrus CS4351. Hoewel er in deze chip een linedriver is ingebouwd buffert Micromega de uitgang nog netjes even met een OPA1642 opamp van Texas Instruments.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

14 thoughts on “Recensie Micromega MyDAC

 • Leuk te lezen over de Mydac, en ik dacht direct dat is wat voor mij. Maar hoe kun je nu flac files afspelen via de I-Mac. Ik heb ook een I-Mac maar I tunes speelt geen Flac. Apple is een tegenstander van Flac omdat ze hun eigen systeem willen beschermen. Dan moet ik alles overzetten (en ik heb nogal wat Flac bestanden) naar een ander bestand byv. AIFF. Dus hoe doet u dat dan? Moet ik dan toch een VCL player of XBMC donloaden? Dat lijkt me qua kwaliteit nu ook weer niet aan te raden dacht ik. In ieder geval is het weer via een omweg.
  Kunt u me a.u.b. commentaar hierop geven?
  Alvast Bedankt,

  Frans Gommers

  Beantwoorden
  • Ha Frans, FLAC is ook op een Mac uitstekend te spelen, alleen niet via de iTunes methode. Ik gebruik voor FLAC files, en ook SA-CD iso files, de Audirvana player, die ook hier op de site wordt beschreven.

   Beantwoorden
   • Beste Dick,

    Dat ging snel. Ja, ik ben eigenlijk maar een leek op dit gebied. In de Apple winkels doen ze niet echt hun best om je te helpen en prive ken ik niemand die in deze materie geinteresseerd is. Ik zou er goud voor geven (nou ja hmm) om een vakman thuis alles te laten installeren. Zoals een Nas en een DAC en streamer etc. Alles kun je kopen maar aansluiten thuis, ho maar. Een ijskast wordt thuis netjes in het stopcontact gestoken na plaatsing maar ingewikkelde apparatuur moet je zelf maar opknappen. Zo laten ze natuurlijk een hoop omzet liggen want ik koop pas iets als men thuis komt installeren. Voor jullie is dat natuurlijk onbegrijpelijk als je leest wat jullie allemaal voor technische capriolen uithalen. Petje af!

    Heel erg bedankt en ik blijf toch interesse houden,

    Frans

    Beantwoorden
    • Goede avond Dick,

     Kun je i.p.v. een I mac ook een I-pad gebruiken en die aansluiten op de Dac?
     Trouwens begrijp ik het goed, gaat Apple zelf een flac Player voor I-tunes invoeren?
     Dag,
     Frans

     Beantwoorden
 • Dag Dick, ik heb de MyDac ook onderhanden voor HVT en kom in feite tot dezelfde conclusie. Was alleen benieuwd naar jouw ervaringen in een Windows omgeving en met name het USB 2.0 verhaal.

  Beantwoorden
  • Ha Bert, Ik heb de MyDAC eigenlijk alleen achter twee Macs gebruikt. Naast mijn dagelijks gebruikte iMac muziekbron heb ik een paar weken de genoemde Macbook pro te leen gehad. Normaal gebruik ik ook een Windows mini pc in de hobbykamer, die ook wordt ingezet om metingen via de USB ingang te kunnen doen.

   Beantwoorden
  • Evert Aaij

   Ik heb met Windows 8 wel problemen met de installatie.
   Alle instructies van de Micromega website gevolgd omdat W8 de driver normaal niet accepteert. Maar tijdens de installatie krijg ik de melding dat de driver niet geschikt is voor dit besturingssysteem.
   Iemand een tip??

   Beantwoorden
   • Hoi Evert

    Even USBDeview bij NirSoft downloaden, hiermee krijg je alle USB drivers welke ooit op je computer zijn geïnstalleerd in beeld, met dit tooltje kan je ook direct drivers de-installeren, gewoon alles eraf gooien wat je niet in gebruik hebt, mogelijk heb je een conflict met andere USB (DAC) drivers welke nog op je computer staan.

    http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html

    Beantwoorden
 • Door deze test hangt deze er nu bij mij ook tussen, ik mocht hem op proef proberen…..ik vind hem super hij bevalt mij beter dan de Zodiac Gold die ik hier ook op proef heb gehad…..wat een geluid het is echt ongelooflijk!!!! bedankt dat jullie dit aan mij hebben bekend gemaakt …….voor 300 euries super!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden
 • Hai Dick,
  Ik heb een UL40-S2 buizenversterker van Menno van der Veen en Elipson 1303 speakers, in mijn gehoor een prachtige set up. Nu heb ik van de week een Pioneer BDP 160k blue ray/DVD speler gekocht en wil een nieuwe HDTV van Samsung kopen. Die heeft geen analoge audio uitgang, alleen optisch en coaxial digitaal. Heeft het volgens jou zin om de Micromega MyDac DAC tussen de TV en de versterker te plaatsen? De Pioneer speler heeft weliswaar wel analoog uit, maar de ingebouwde DAC is van slechte kwaliteit en het filmgeluid van schijfjes over de hifi klinkt vlak en saai. Misschien heeft het dus eveneens zin om de MyDac tussen de speler en de versterker te zetten. Zou het geluid volgens jou in beide gevallen hoorbaar verbeteren?

  Beantwoorden
 • Hallo,
  Ik zat deze review nog eens terug te kijken, en toen dacht ik: laat ik mijn mening even geven…
  Kortom, een geweldig apparaat! De muziek die vanaf Spotify (Premium) via deze DAC naar de versterker gaat klinkt gewoon goed, en dat is helemaal goed te horen met de MyZic hoofdtelefoonversterker uit dezelfde serie van MicroMega. Mijn voeten kunnen niet stoppen met tappen op de muziek (meestal jazz…). Ik gebruik hem overigens vanaf een Windows PC, of af en toe via de Toslink vanaf een Humax harddiskrecorder, klinkt ook niet slecht, maar dat gebruik ik ook meer voor muziekuitzendingen… Afijn, ik ben blij met die kleine kastjes!!!
  Groet, Gerard…

  Beantwoorden
 • Hallo
  Kan ik deze dac ook aansluiten op een netwerk receiver denon ceol?
  Deze heeft een digitale uitgang
  Groeten Rien scholtus

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.