Recensie

Meze 99 Classics hoofdtelefoon

Een bedrijf in het stadje Baia Mare, gelegen in het noorden van Roemenië, opgericht in 2009 en in 2015 met een klap wereldwijd stevig op de kaart met de introductie van de 99 Classics hoofdtelefoon. Hoe is dat nou mogelijk?

Nou, neem een enthousiast team goed opgeleide jonge mensen en ga aan de slag. Ik vermoed in ieder geval dat Meze zo is ontstaan. 

De ontwikkeling en promotie wordt in Roemenië gedaan de uiteindelijk productie in China, zoals op de verpakking te lezen is.

​Als je wereldwijd je spullen wilt wegzetten voor een groot publiek is er een flinke productiecapaciteit noodzakelijk waarbij de kwaliteit van begin tot het eind geborgd moet zijn. Dat vereist de nodige organisatie.

Het Meze team

​Het Meze team

High End

Naast de Meze 99 Classics in walnoot uitvoering is er ook nog de 99 Neo, met kunststof oorschelpen. Zelfde vorm en afwerking, 60 euro voordeliger in aanschaf. En ook wat minder van klank, vond ik tijdens het luisteren op de stand van Meze in Munchen vorig jaar. Verder zijn er nog twee types in-ear doppen. Een voor de high end markt (3000 euro!) bedoelde magnetostaat, de Empyrean, komt in mei 2019.

​Groeiende diversiteit

We denken nog te vaak dat mooie audio uit de al decennia bekende landen als Japan, de USA, Engeland, Duitsland, Frankrijk, ons eigen Nederland… , of noem naar op, komt. Vergeet dat anno 2019 maar. Ik heb al mooie versterkers uit Polen en Letland in huis gehad. In alle voormalige Oostbloklanden worden nu mooie audioapparaten zoals versterkers, platenspelers en luidsprekers ontwikkeld en gebouwd. Bezoek de jaarlijkse München High End maar eens, je kijkt je ogen uit waar dit moment mooie audio vandaan komen.

Zelf vinden we dat vaak de leukste stands, de kleine fabrikanten uit onverwachte landen die soms ronduit geweldig mooie dingen maken maar ook soms heerlijke kitsch tentoonstellen.

Kostbaar? Of toch niet?

Een kostbare hoofdtelefoon is het eerste dat door mijn gedachte schiet. Zoals zoveel hedendaagse hoofdtelefoons compleet door het prijsplafond zijn geschoten, sinds ‘personal audio’ zo’n opgang heeft gemaakt in onze ‘ieder voor zich, een eventuele hogere macht voor ons allen’ wereld. Maar een blik op het prijskaartje laat 299 euro zien. Een voor velen nog steeds vrij gortig bedrag voor een hoofdtelefoon maar als deze Meze even goed klinkt dan ‘ie er uitziet kon het wel eens het snoepje van het jaar zijn. Dat vraagt verder onderzoek…

Opgewekte nieuwsgierigheid

Tijdens een vorige München High End liep ik tegen een enorme hoofdtelefoonvergelijk opstelling aan. Met rijen hoofdtelefoons operationeel van voordelig tot hele kostbare. Eerlijk gezegd viel het me in dit, natuurlijk niet alleszeggend, vergelijkend luisteren dat duur niet altijd het beste hoeft te klinken. En de Meze 99 Classics viel me in het grote gezelschap op door z’n fijne luisterkwaliteiten. Een later bezoekje aan de Meze stand zelf wekt mijn nieuwsgierigheid verder op…


Alles behalve hardcore

Ik ben zelf geen hardcore hoofdtelefoon liefhebber maar zomers op het terras, op vakanties of andere dingen buitens huis gaat de portable audio steevast bij de koffer in voor mijn dagelijkse portie muziek. Een kapitaal investeren in een personal audio installatie zie je mij dan ook niet doen. Op locatie fungeert de iPhone X of een tweede generatie FIIO X5 als muziekbron, tot volle tevredenheid. In rumoerige omgevingen pak ik graag de Bose QuietComfort 35. Later kwam de hier besproken Meze 99 Classics er bij.

Introvert type graag

Een open hoofdtelefoon, die aan voor en achterkant even veel geluid geeft en alle omgevingsrumoer 1 op 1 doorgeeft is niet mijn kopje thee. Hoe goed ik ze klankmatig inmiddels heb mogen beluisteren. Een gesloten type, en ook in de zogenaamde ‘over-ear’ uitvoering HT heeft mijn duidelijke voorkeur. De Meze 99 Classic is zeker geen omgevingsgeluidkiller maar biedt in normale omstandigheden toch meer dan redelijke isolatie van de buitenwereld.

Meze 99 Classics

Als de hoofdtelefoon uit de luxe doos in doos constructie wordt gehaald valt naast de super chique gebouwde en afgewerkte 99 Classics de veelheid aan accessoires op. Korte aansluitkabel met microfoon voor aan de mobiel, een 3 meter lange kabel voor het lekker languit op de bank of in de luie stoel. De kabels zijn evengoed afgewerkt dan de hoofdtelefoon en zeker geen sluitpost. Mooi stekkermateriaal en met Keflar versteviging waardoor de kabels niet snel stuk worden getrokken. Een vliegtuigadapter ontbreek ook niet.

De binnenste verpakking is de kunststof meeneemdoos. Ik raak er zelfs mijn FIIO player in kwijt.

Ambachtelijke klasse

Maar dat houtwerk… wat mooi gemaakt! De ambachtelijke klasse straalt er van af met de fraaie houten oorschelpen, CNC gefreesd uit massief walnoot, met naar keus de even zo fraaie metalen delen in goud of aluminium afwerking.

Niet alleen erg mooi maar ook erg aaibaar. Toch wel iets anders dan de vele plastic schelpen die je zo vaak in deze klasse ziet. De beugel is ook iets aparts. De schelpen worden mechanisch met elkaar verbonden via twee rondgebogen verende metalen strippen. Daartussen is een zelf-justerende hoofdband gemonteerd. De fijne kunstleren oorkussens vallen als vanzelf op hun plek. Een puntje van aandacht is dat het aanraken van de metalen beugels behoorlijk geluid doorgeeft aan de houten schelpen. Daarover later meer… Verder is de bouw, uitvoering en afwerking voor mij een dikke pluim waard. Een liefdevol gemaakt product.

​Luisteren

Het belangrijkste uiteraard, als het ondanks de bling als bagger klinkt hebben we nog niks... De indrukken die ik ‘in het wild’ al kreeg worden thuis alleen maar verder versterkt. Het geluid is volbloedig, warm met een zijdeachtige hoogweergave. Klassieke muziek luisteren op de Meze 99 Classics is heerlijk.

Met andere muziek mag het laag van mij wat minder geprononceerd. Het staat het prettig luisteren nog niet in de weg maar bij sommige albums valt de balans me te veel naar het wollige. De EQ op de muziekplayer een streepje minder instellen maakt het, voor mij in ieder geval, ieder gehoor is anders, echt aangenamer.

De potentie van de Meze 99 is groot, het wordt echter net niet helemaal uitgebuit door de fabrikant. Mijn enthousiasme is er echter niet minder om. Maar we gaan er later wel even wat werk van maken…

​Een zekerheid

De komende Munchen High End? De Meze 99 Classics gaat zeker weer mee in de koffer. Ik moet me ’s avonds terug op de hotelkamer immers nog even kunnen laven aan muziek die me echt wat doet. De audiofiel bedoelde klanken die in de regel aan de bezoekers worden voorgezet doen, zoals een oud-Hollands gezegde het zo treffend neerzet: “Het doet mij den broeck zelden bollen”… De goede daar gelaten, maar daar blijven we vaak weer veel te lang zitten…

​Conclusie

Wil je een klasbak hoofdtelefoon die niet meteen een rib uit het lijf kost, goed klinkt en er door de prachtige uitvoering en afwerkingsgraad beduidend duurder uitziet dan ‘ie daadwerkelijk is? ​Neem dan de geweldig mooi gemaakte Meze 99 Classic mee op je shortlist. Ik heb in de 300 euro klasse slechter klinkende concullega’s van Meze gehoord maar eerlijk is eerlijk, ook wel beter klinkende. Maar geen komt qua fysiek ook maar in de buurt van deze fraaie Roemeen. Zo mooi!

En aan de minpuntjes is inmiddels met succes wat gedaan... Hoe en wat? Daar lees je in deel 2 over. Volgende week...

Meze site
Nederlandse importeur Meze

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

3 thoughts on “Meze 99 Classics hoofdtelefoon

  • Hi Dick, due to my partial deafness I have been listening through headphones for many years now and have build my own SE valve headphone amps namely Blue Ears, Adaggio, 6C45pi but also a version of Menno’s trans principle. Both have their own plus and minus and the sound of the valve is, I find, to be preferred above solid state. The only downside of OTL are the huge caps in the end stage hence my preference for SE. I use a Sennheiser HD595 now for 15 years and have had to replace the cups only once, still going strong but perhaps could be replaced funds permitted. However, I am curious what amp you would come with? Arnold Isle of Wight

    Beantwoorden
    • Hallo Arnold,

      Misschien dat een lezer daar beter antwoord op kan geven. Ik heb totaal geen ervaring met speciaal voor hoofdtelefoongebruik bedachte versterkers.

      Beantwoorden
      • Hallo Dick,
        Om de buren rustig te houden luister ik vaak met hoofdtelefoons.
        Sennheiser HD 25 en Grado SR 80.
        Eigenbouw Morgan Jones / White cathodevolger hoofdtelefoonverserker met 3 x E88CC en 5Y3.
        Verder een Chinese kloon van een hele dure Duitse hoofdtelefoonversterker, ik zal het merk maar niet noemen. Het is een transistor klasse A gebeuren.
        Beide versterkers hebben hun eigenaardigheden. De Morgan Jones klinkt het beste, maar de laagweergave is wat mager. Bij de Chinees is de laagweergave wat te geprononceerd. Zitten overigens kwaliteitsonderdelen in.
        Er was een hele aardige website over het hoofdtelefoon gebeuren, HeadWize. Ontwerpen voor buizen, transistoren en hybride. Jammer genoeg uit de lucht.
        Met vriendelijke groet,
        Jan Gret

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.