Metrum Acoustics NOS Mini Dac Octave

Meten

Een NOS DAC is op de meetbank een ander beestje dan een DAC met over en/of upsampling en digitale filtering.

De uitgangspanning bij 0 dBFS uitsturing ligt een fractie boven de Red Book norm met resp. 2.166 eb 2.161 volt voor rechts en links.

FFT THD n residu 1 kHz 0 dBFS

De vervorming is in cijfers laag met 0.021% zowel lineair al gewogen gemeten. Bekijken we de bijhorende FFT plaatjes dan zien we in de hogere frequenties de ruis boven de vloer uitpieken. Het ziet er allemaal heftig uit, maar als je goed kijkt speelt het zicht allemaal beneden –80 dB af. De 50 piek op de overigens erg lage –103 dB wordt veroorzaakt door instraling uit de voedingtrafo, Van 100 Hz resten, veroorzaakt door net iets minder goed ontkoppelde voedingschakelingen zijn totaal afwezig. Metrum besteed duidelijk veel aandacht aan de voeding van de schakelingen. Wat ook wel is te zien aan de jittermeting hieronder.

Frequentierespons 96 kHz

 

De freqentierespons laat slechts 0.7 dB verzwakking zien bij 20 kHz. 40 kHz zit op –1.8 dB. Nette waardes.

 

 

Liniariteit 96 kHz in.

 

De liniariteit meting laat tot –90 dB weinig afwijking zien van de ideale lijn, daaronder is het echter gebeurd.

 

 

FFT jittermeting 11,025 kHz  229 Hz

De J-Test kan een echte plaaggeest zijn voor minder goed ontwikkelde da-converters. De Octave heeft hier echter totaal geen last van. De ruisvloer ligt weliswaar wat hoger dan bij de top van de upsampled converters, inherent aan het gebruikte principe, er is geen enkel wangedrag van jitter terug te vinden. Zelfs de piekjes uit de 229 modulatie zijn nog herkenbaar. En er is geen modulatie van de ruisvloer zichbaar. Erg mooie resultaten.

De Metrum Octave doet het in vergelijk met een ‘normale’ DAC natuurlijk een stuk minder overtuigend op de meetbank. De hoogfrequentresten, die bij een ‘normale’ DAC wordt uitgefilterd,  boven op het gangbare uitgangsignaal beïnvloeden altijd in minder of meerdere mate de meetresultaten van een nono DAC. Met dat in het achterhoofd en ervaring uit het verleden met dit type da-converters doet de Octave het echter goed.

Conclusie

Kun je leven met de beperkingen die de Metrum MiniDAC Octave in zich heeft, geen USB aansluiting, slechts één cinch en één Toslink ingang, samplefrequentie tot maximaal 176,4 kHz, dan ben je spekkoper. Je hebt dan de mogelijkheid om een DAC aan te schaffen die in deze klasse z’n gelijke eigenlijk niet kent. Sterker nog, ingebouwd in een met veel blingbling uitgevoerde behuizing met high end uitstraling zou een vraagprijs van 8 tot 10 x de aanschafprijs nog geen wenkbrauwen laten fronsen.

Ik ben altijd erg terughoudend om dit soort dingen te beweren, voor je het in de gaten hebt presteren alle besproken apparaten die me bevallen als ‘beste in zijn prijsklasse en hoger’. Wat alles weer in de normale verhoudingen zou brengen. Daar schiet een lezer van mijn verhalen ook geen moer mee op. Nee, ik vind dat ik dit gewoon moet kunnen vertellen. Als iets echt goed is moet het ook gezegd kunnen worden. De minder florissante eigenschappen van een apparaat dat ik recenseer verzwijg ik ook niet snel.

De Metrum Acoustics Octave is een high end wolf in een weliswaar nette maar niet zo heel dure schapenvacht. Ik ken verschillende DAC’s die onder de 1000 euro worden aangeboden waar ik heel goed mee zou kunnen leven, maar de Octave schudt de boel even flink op en stelt hier een nieuwe orde, punt. Deze DAC gaat mijn rek niet meer uit, dit is de referentie waar toekomstige converters zich aan mogen meten. Vergeet echter niet mijn voorgaande woorden: je moet er wel iets voor doen om alles, tja, wat is eigenlijk ‘alles’, uit de Octave te halen. Ga tweaken met powercords, en nog belangrijker, met de SPDIF kabel. De beloning is er naar. Deze witte raaf kan ik alleen maar zeer warm aanbevelen als je op zoek bent naar high end kwaliteit voor een heel prettig prijsje.

Metrum Acoustics NOS Mini DAC Octave: 795 euro
(Zwarte uitvoering 845 euro)

Metrum distributeur voor Benelux:  Servi-Q B.V.

Website fabrikant: www.metrum-acoustics.nl

Octave voorpaginafoto

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 thoughts on “Metrum Acoustics NOS Mini Dac Octave

 • 31 mei 2012 om 22:20
  Permalink

  Leuk om te lezen dat de tip die ik heb geschreven op HTForum over de WireWorld Gold Starlight je goed is bevallen en dat je het meeneemt in de review.
  De metrum blijkt inderdaad zeer gevoelig te zijn voor netsnoer. Ik heb vele soorten geprobeerd, van zelfbouw tot extreem duur en de absolute winnaar is de AudioQuest NRG10. Ook geen goedkope jongen, maar als je net als bij de wireworld slim inkoopt is deze voor een redelijke prijs te koop Niet in amerika omdat je daar met een andere netsteker te maken krijgt.

  Heel recent heb ik het volgende meegemaakt. Het stekkerblok heb ik voorzien van Mennekes outlets en omdat ik er één tekort kwam heb ik er een Furutech outlet bij gemonteerd. Mijn zoon wilde het nieuwe netsnoer van dichtbij bekijken en haalde de AudioQuest uit het stekkerblok en de metrum. Na bewonderende blikken deed hij hem weer terug. In de juiste fase. Bij het weer gaan luisteren viel mij een totale verandering van klank op. Het was kil en het laag was wel aanwezig, maar op een heel laag niveau. Toch de fase verkeerd? Nee. Wel in de andere outlet – de Furutech – gedaan. Dat is immers een veel betere dan die andere simpele dingen! Nee dus. De totale ommekeer in klank werd veroorzaakt door de andere outlet. Het aardige is dat het ook reproduceerbaar is. Je wisselt van outlet en hup de klank is niet te genieten.

  Over dit fenomeen wilde ik eigenlijk eens met Kees Ruijtenberg overleggen om te horen wat hij daar van vindt.

  Een audiovriend heeft namelijk van de koop van de metrum afgezien omdat het bij hem totaal niet klonk. Voedingsprobleem?

  Verder is mij opgevallen dat in de versie van de Octave die ik heb slechts één trafo aanwezig is en bij andere versies dat er twee zijn. Zou het iets met het beschreven verschijnsel te maken hebben? Ik heb zo’n vermoeden.

  Beantwoorden
  • 10 juni 2012 om 12:40
   Permalink

   Hallo Henk,

   De Gold Starlight tip was inderdaad goud waard. Niet alleen voor de Metrum DAC overigens, hoewel die hier wel heel goed op zijn plek valt, ook mijn andere DAC’s in het audiorek laten haarfijn horen dat een betere SPDIF verbinding ook werkelijke een verbetering geeft.
   Zonder de boel op zijn ‘audiofiels’ uit te willen vergroten. De Metrum DAC is ook met de andere verbindingen een meer dan goed apparaat, maar met wat tweaken in de periferie gewoonweg nog fijner in mijn oren te krijgen. Een kl**en DAC maak je echter niet ineens top door alleen de aansluitkabel te verbeteren.
   Ik durf niet te zeggen of mijn dubbele voedingtrafoversie anders is dan de enkele. Ik heb de laatste zelf niet geprobeerd.

   Een audioapparaat is zo goed als z’n voeding, en daar valt ook de netspanningbekabeling onder. Het controleren van de juiste fase hoort in feite tot de grondbeginselen van de zelfbenoemde audiofiel. En dat is toch in wezen een simpel klusje.

   vrg,

   Dick

   Beantwoorden
 • 09 juli 2012 om 12:40
  Permalink

  Leuk en herkenbaar deze recensie. In eerste instantie vond ik deze DAC niet heel bijzonder maar door hem te plaatsen in andere sets bij familie/vrienden ben ik erachter gekomen dat deze echt wel bijzonder kan presteren.

  Omdat ik het wel vreemd vond dat het geluid van deze DAC bij anderen veel beter presteerde dan in mijn eigen set ben ik ook als eerste de digitale Coax gaan wisselen.

  Verder is de DAC aanzienlijk beter gaan klinken naarmate die langer in gebruik is geweest. Ik draai niet altijd heel veel dus dat duurde hier wat langer. Ik zet alles altijd wel uit. Bij het inschakelen klinkt het nu wel gelijk al goed.

  Er zat redelijk maar volgens mij geen echt slechte kabel van Beresfort tussen (DC222 uit mijn hoofd maar ze hebben er maar één) Een 500 euro kabel zit er nu ff niet in maar via site van Alpha Audio kwam ik uit bij een positieve review van een een kabel die ondanks zijn budget prijs erg goed zou zijn…. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de Metrum Octave aan een RU Connected gehangen van nog geen 20 euro…

  Resultaat is echt fantastisch. Ik heb afgelopen jaren heel wat kabels en verschillen beluisterd maar dit sloeg alles.. zeker gezien de prijs. 🙂

  Als netsnoer gebruik ik gewoon het standaard geleverde product bij de Metrum Octave.

  De set bestaat verder uit:

  SB Touch met betere voeding (BOTWS)
  Synology NAS
  Devolo adapters voor streaming transport via ethernet
  Classic 16.6 buizen versterker met 4x KT90 en NOS RCA Blackplates in de vv
  Swans Diva 4.2 F speakers

  Beantwoorden
 • 09 juli 2012 om 12:50
  Permalink

  Leuk en herkenbaar deze recensie. In eerste instantie vond ik deze DAC ook zo niet heel bijzonder maar door hem te plaatsen in andere sets bij familie/vrienden ben ik erachter gekomen dat deze Metrum Octave echt wel bijzonder en erg goed kan presteren.

  Omdat ik het wel vreemd vond dat het geluid van deze DAC bij anderen beter presteerde dan in mijn eigen set ben ik als eerste de digitale Coax gaan wisselen.
  Er zat volgens mij geen slechte kabel tussen hoor (Beresfort DC222 zo uit mijn hoofd) Maar gewoon geen match blijkbaar. Deze kabel had in andere sets zijn kwaliteiten best wel laten zien. Helaas zit een 500 euro kabel zit er nu ff niet in.

  Via de site van Alpha Audio kwam ik uit bij een positieve review van een een kabel die ondanks zijn budget prijs erg goed zou zijn…. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de Metrum Octave aan de RU Connected gehangen van nog geen 20 euro…

  Resultaat is echt fantastisch! Sprankelend, voldoende detail en een mooi rustig strak laag. Ik heb afgelopen jaren heel wat kabels en verschillen beluisterd maar dit sloeg alles.. zeker gezien de prijs. 🙂

  Als netsnoer gebruik ik gewoon het standaard geleverde product bij de Metrum Octave.

  De set bestaat verder uit:

  SB Touch met betere voeding (BOTWS)
  Synology NAS
  Devolo adapters voor streaming transport via ethernet
  Classic 16.6 buizen versterker met 4x KT90 en NOS RCA Blackplates in de vv
  Swans Diva 4.2 F speakers

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.