Metrum Acoustics NOS Mini Dac Octave

Toch maar eens even vragen

In het audiorekTot het moment daar is dat ik contact opneem met Cees Ruijtenberg van Metrum Acoustics. Na een snelle reactie en een prettige correspondentie wordt al snel een doos afgeleverd waaruit een tweetal kastjes tevoorschijn komen. Sober vormgegeven maar erg mooi afgewerkte behuizingen voor de DAC en separate voeding. Cees verteld me dat ik de boel vooral de tijd moet geven. De DAC gaat dus direct maar op stroom. Laten we maar zien waar het schip gaat stranden. Het klinkt de eerste avond eigenlijk best redelijk.Ik weet natuurlijk ook nog niet goed wat ik mag verwachten. Een wat gesloten geluid met een donkere tint. Maakt niks uit, gewoon aan laten staan. Veel stroom gebruikt een apparaat als dit niet. Daarbij ben ik met mijn buizenbakken toch al alles behalve een groene ridder.

De dagen er na trekt het wel heel langzaam bij, tot er na pakweg een week in continudienst er een ingebouwde schakelaar lijkt over te gaan. Het geluid klaart zienderogen op… niet te geloven. Nu krijgen de vooruit gesnelde positieve berichten meer cachet. Na twee weken lijkt het eind nog niet bereikt maar zit ik wel heerlijk te genieten en na pakweg drie weken aan het stopcontact lijken alle remmen echt los! Je moet weten dat ik voor ik dit intyp al bijna een maand of vijf met de Octave zit te stoeien. De steady state lijkt al enige tijd geleden te zijn bereikt en nu is het geluid zelfs als de DAC na een paar dagen van de stroom wordt gehaald weer vlot op top als de stekker er weer in zit. Het is niet zo dat je steeds weer helemaal opnieuw moet beginnen als je de Octave een tijdje koud heb gezet. Zou me toch wat zijn…

De Octave

Binnenkant DAC

Twee vrij basaal maar erg goed afgewerkt ogende behuizingen worden via een kabeltje aan de achterkant met elkaar verbonden. De ene heeft de voedingtrafo’s aan boord, de andere de DAC elektronica. Er is gelukkig een IEC lichtnetaansluiting, zodat je eigen favoriete powerkabel kan worden gebruikt. Er zijn twee toggleschakelaartjes. Een voor de aan/uit, een om te kiezen tussen SPDIF cinch en Toslink. Inderdaad, slechts twee ingangen en een USB aansluiting ontbreekt helemaal. Dat is karig.

Aan de andere kant: als een fabrikant nog niet de kennis in huis heeft om een fatsoenlijke asynchrone USB aansluiting op hun DAC te zetten en terug moet vallen op de bekende al lang over de maximale houdbaarheidsdatum zijnde adaptieve PCM2706 chipjes van Burr Brown, mag die voor mij ook gewoon weg blijven. We hebben inmiddels keus uit een scala aan goede USB-SPDIF converters. Een Musical Fidelity V-Link kost je de kop niet. Een M2Tech HiFace idem. Of een Halide Design Bridge, iets duurder in aanschaf, maar erg gemakkelijk in gebruik. Zelf sluit ik de Octave aan op de luxere M2Tech Evo converter en dat gaat geweldig mooi. Maar ja, ik had toch graag minimaal één extra digitale cinch of BNC ingang gehad.

Een ander opvallend punt is dat de Octave geen 192 kHz samplefrequenties aan kan. Vreemd genoeg nog wel 176.4 kHz. Maar gelukkig heb ik toevallig veel muziek die met deze frequentie is bemonsterd. DSD opnames worden meestal op 88.2 of 176.4 kHz overgezet naar PCM. DSD is de naam van de datastroom, ‘Direct Stream Digital’ die op de SA-CD, de Super Audio CD, wordt gebruikt. Hoewel geen halszaak, toch jammer dat Metrum net dat laatste stapje naar 192 kHz niet kon redden.

Binnenkant

Binnenkant schuinboven

De mooie afwerking van de buitenkant staat ook model voor de binnenkant. Ik kan niet anders zeggen dan dat het er buitengewoon fraai en verzorgd uitziet. De Octave, daar komt de naam ook vandaan, gebruikt een achttal converterchipjes. DAC's op een rijVier aan vier per kanaal. Metrum is zuinig met info daarover. Er worden geen standaard in de audio gebruikte bekende converterchips, als Burr Brown, Wolfson en dergelijke, ingezet maar industriële types. Welke? Geen idee, de nummers zijn netjes van de chipbehuizingen geschuurd. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Je zoekt naar een voor jou geschikte converterchip, bent er waarschijnlijk maandenlang zoet mee en na veel experimenteren en transpireren is er eindelijk de bekende ‘Eureka!’ kreet.

De moeizaam verkregen kennis wil je dan uiteraard niet meteen aan de grote klok hangen. Aan de andere kant erger ik me als altijd bloednieuwsgierig audiorecensent wel meer dan een klein beetje aan dit soort geheimzinnig gedoe. Is er soms wat te verbergen dat de geïnteresseerde koper en ik niet mogen weten? Klopt er hier iets niet, is er wat niet in de haak?… Ik doe het hier maar mee, Cees Ruijtenberg is verder geen man die zich in nevelen hult, integendeel, hij is zeer benaderbaar en verteld graag en met passie over zijn mooie apparatuur. Hij houdt alleen de boot af waar het op details aankomt die een concurrent ook wel graag zou willen weten. Ik moet hem helaas nog gelijk geven ook …

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 thoughts on “Metrum Acoustics NOS Mini Dac Octave

 • 31 mei 2012 om 22:20
  Permalink

  Leuk om te lezen dat de tip die ik heb geschreven op HTForum over de WireWorld Gold Starlight je goed is bevallen en dat je het meeneemt in de review.
  De metrum blijkt inderdaad zeer gevoelig te zijn voor netsnoer. Ik heb vele soorten geprobeerd, van zelfbouw tot extreem duur en de absolute winnaar is de AudioQuest NRG10. Ook geen goedkope jongen, maar als je net als bij de wireworld slim inkoopt is deze voor een redelijke prijs te koop Niet in amerika omdat je daar met een andere netsteker te maken krijgt.

  Heel recent heb ik het volgende meegemaakt. Het stekkerblok heb ik voorzien van Mennekes outlets en omdat ik er één tekort kwam heb ik er een Furutech outlet bij gemonteerd. Mijn zoon wilde het nieuwe netsnoer van dichtbij bekijken en haalde de AudioQuest uit het stekkerblok en de metrum. Na bewonderende blikken deed hij hem weer terug. In de juiste fase. Bij het weer gaan luisteren viel mij een totale verandering van klank op. Het was kil en het laag was wel aanwezig, maar op een heel laag niveau. Toch de fase verkeerd? Nee. Wel in de andere outlet – de Furutech – gedaan. Dat is immers een veel betere dan die andere simpele dingen! Nee dus. De totale ommekeer in klank werd veroorzaakt door de andere outlet. Het aardige is dat het ook reproduceerbaar is. Je wisselt van outlet en hup de klank is niet te genieten.

  Over dit fenomeen wilde ik eigenlijk eens met Kees Ruijtenberg overleggen om te horen wat hij daar van vindt.

  Een audiovriend heeft namelijk van de koop van de metrum afgezien omdat het bij hem totaal niet klonk. Voedingsprobleem?

  Verder is mij opgevallen dat in de versie van de Octave die ik heb slechts één trafo aanwezig is en bij andere versies dat er twee zijn. Zou het iets met het beschreven verschijnsel te maken hebben? Ik heb zo’n vermoeden.

  Beantwoorden
  • 10 juni 2012 om 12:40
   Permalink

   Hallo Henk,

   De Gold Starlight tip was inderdaad goud waard. Niet alleen voor de Metrum DAC overigens, hoewel die hier wel heel goed op zijn plek valt, ook mijn andere DAC’s in het audiorek laten haarfijn horen dat een betere SPDIF verbinding ook werkelijke een verbetering geeft.
   Zonder de boel op zijn ‘audiofiels’ uit te willen vergroten. De Metrum DAC is ook met de andere verbindingen een meer dan goed apparaat, maar met wat tweaken in de periferie gewoonweg nog fijner in mijn oren te krijgen. Een kl**en DAC maak je echter niet ineens top door alleen de aansluitkabel te verbeteren.
   Ik durf niet te zeggen of mijn dubbele voedingtrafoversie anders is dan de enkele. Ik heb de laatste zelf niet geprobeerd.

   Een audioapparaat is zo goed als z’n voeding, en daar valt ook de netspanningbekabeling onder. Het controleren van de juiste fase hoort in feite tot de grondbeginselen van de zelfbenoemde audiofiel. En dat is toch in wezen een simpel klusje.

   vrg,

   Dick

   Beantwoorden
 • 09 juli 2012 om 12:40
  Permalink

  Leuk en herkenbaar deze recensie. In eerste instantie vond ik deze DAC niet heel bijzonder maar door hem te plaatsen in andere sets bij familie/vrienden ben ik erachter gekomen dat deze echt wel bijzonder kan presteren.

  Omdat ik het wel vreemd vond dat het geluid van deze DAC bij anderen veel beter presteerde dan in mijn eigen set ben ik ook als eerste de digitale Coax gaan wisselen.

  Verder is de DAC aanzienlijk beter gaan klinken naarmate die langer in gebruik is geweest. Ik draai niet altijd heel veel dus dat duurde hier wat langer. Ik zet alles altijd wel uit. Bij het inschakelen klinkt het nu wel gelijk al goed.

  Er zat redelijk maar volgens mij geen echt slechte kabel van Beresfort tussen (DC222 uit mijn hoofd maar ze hebben er maar één) Een 500 euro kabel zit er nu ff niet in maar via site van Alpha Audio kwam ik uit bij een positieve review van een een kabel die ondanks zijn budget prijs erg goed zou zijn…. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de Metrum Octave aan een RU Connected gehangen van nog geen 20 euro…

  Resultaat is echt fantastisch. Ik heb afgelopen jaren heel wat kabels en verschillen beluisterd maar dit sloeg alles.. zeker gezien de prijs. 🙂

  Als netsnoer gebruik ik gewoon het standaard geleverde product bij de Metrum Octave.

  De set bestaat verder uit:

  SB Touch met betere voeding (BOTWS)
  Synology NAS
  Devolo adapters voor streaming transport via ethernet
  Classic 16.6 buizen versterker met 4x KT90 en NOS RCA Blackplates in de vv
  Swans Diva 4.2 F speakers

  Beantwoorden
 • 09 juli 2012 om 12:50
  Permalink

  Leuk en herkenbaar deze recensie. In eerste instantie vond ik deze DAC ook zo niet heel bijzonder maar door hem te plaatsen in andere sets bij familie/vrienden ben ik erachter gekomen dat deze Metrum Octave echt wel bijzonder en erg goed kan presteren.

  Omdat ik het wel vreemd vond dat het geluid van deze DAC bij anderen beter presteerde dan in mijn eigen set ben ik als eerste de digitale Coax gaan wisselen.
  Er zat volgens mij geen slechte kabel tussen hoor (Beresfort DC222 zo uit mijn hoofd) Maar gewoon geen match blijkbaar. Deze kabel had in andere sets zijn kwaliteiten best wel laten zien. Helaas zit een 500 euro kabel zit er nu ff niet in.

  Via de site van Alpha Audio kwam ik uit bij een positieve review van een een kabel die ondanks zijn budget prijs erg goed zou zijn…. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de Metrum Octave aan de RU Connected gehangen van nog geen 20 euro…

  Resultaat is echt fantastisch! Sprankelend, voldoende detail en een mooi rustig strak laag. Ik heb afgelopen jaren heel wat kabels en verschillen beluisterd maar dit sloeg alles.. zeker gezien de prijs. 🙂

  Als netsnoer gebruik ik gewoon het standaard geleverde product bij de Metrum Octave.

  De set bestaat verder uit:

  SB Touch met betere voeding (BOTWS)
  Synology NAS
  Devolo adapters voor streaming transport via ethernet
  Classic 16.6 buizen versterker met 4x KT90 en NOS RCA Blackplates in de vv
  Swans Diva 4.2 F speakers

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.