RecensieStreaming

Metrum Acoustics NOS Mini Dac Octave

Er gaat al een tijdje een buzz rond over een DAC, een Digitaal Analoog Converter, die vreselijk goed zou zijn en ook nog betaalbaar. En van Nederlands fabricaat! Mijn interesse wordt langzaam maar zeker aangewakkerd. Ik ben nu eenmaal gek op DAC’s. Iedereen heeft immers recht op zijn eigen afwijking, of niet soms?

frontaalNon oversampling DA-converters zijn al lang niet nieuw meer. We kennen bijvoorbeeld 47 Labs en Audio Note als fundamentele aanhangers van dit schakelprincipe. Daarnaast heeft de nonoDAC een stevige subcultuur in de zelfbouwwereld. Maar het merendeel maakt bij de bouw van hun nono converters nog steeds gebruik van inmiddels toch behoorlijk bejaard geraakte elektronica.

Metrum Acoustics , wel een sympathisant van het non-oversampling principe, maar minder van de meestal toegepaste werkwijzes, besloot om dit mooie DAC principe eens naar deze tijd te transformeren met nieuwe inzichten en componentgebruik. En het mag gezegd worden: niet bepaald zonder succes…

Metrum Acoustics

Dit bedrijf onder leiding van Cees Ruijtenberg bestaat al jaren en was tot nu toe waarschijnlijk bekender van de hybride open baffle luidsprekersystemen waarin mid en hoog door elektrostaten wordt verzorgdOntwikkellab Metrum Acoustics. Ook is er een bescheiden lijn versterkers gemaakt, ook op hybride basis, met buizen en transistoren. Twee jaar geleden zag ik voor het eerst de kleine DAC van Metrum, de ‘Duo’ op verschillende forums verschijnen. Een eigenwijs ding dat de oude nonoDAC traditie leek voort te zetten, maar wel met hires muzieksignalen kan worde gevoed. De oude no oversampling/ no digital filter DAC’s werken bijna zonder uitzondering met oude (vaak Philips) chips. Ik heb er zelf ook veel mee gestoeid en er zonder meer mooie tijden mee beleeft. En ook de door mij en Marco zeer gewaardeerde Altmann DAC werkt met de oude Philips TDA1543 chipjes.

Veel kwaliteit voor weinig geld, dat was de algemene mening over de Metrum NOS Mini Dac Duo die ik overal weer kon lezen. Niet lang daarna verscheen de ‘Quad’, met vier converter chipjes. Wat me van de foto’s in ieder geval opviel was de zeer verzorgde elektronica. Kijk voor meer info vooral op de Metrum Site, er staan toch wel de nodige leuke weetjes te lezen over de ontwikkeling van de NOS Mini DAC serie.

Recht in de leer, of wat meer buigzaam…

Zelf ben ik absoluut niet van de ‘rechtlijnige leer’ dat alleen een bepaald principe da-converter je naar het audionirwana brengt . Inmiddels heb ik zoveel DAC’s in huis gehad, afkomstig uit alle kampen, zowel nono, no-upsamling en upsampling converters types, en van alle soorten heb ik vreselijk mooie exemplaren onder handen en oren gehad. Het zit blijkbaar niet alleen in het gebruiken van een principe, maar hoe het wordt gebruikt. Het vakmanschap van de ontwikkelaar speelt minstens een even grote rol in het eindproduct. Mijn eigen geliefde Audio Aero Prima DAC bijvoorbeeld, sampled alle binnenkomende signalen naar 192 kHz via de programmeerbare Anagram module. De betaalbare converters van Musical Fidelity en Cambridge doen ook aan upsampling en kunnen me ook goed bekoren.

De al eerder besproken Tentlabs b-DAC geeft de gebruiker zelf de keus om het in te stellen, heerlijk apparaat, in beide modes, met niet en wel upsamplen. Er is voor mij geen ‘dit is het en niks anders’ principe. Dat zorgt er voor dat ik altijd met open vizier en plezier een toegestuurd apparaat uitpak en aansluit. Het enige wat ik wel wil is dat een moderne DAC niet tot maximaal CD-kwaliteit beperkt is, zoals nog veel van de oude garnituur nono-DAC’s. Die beperking wil ik niet meer mee leven. Ik heb inmiddels een keur aan 24 bit hires muziek op de harde schijf, koop veel te veel bij HDtracks, die een steeds breder palet aan mooie hires muziek aanbieden, en die wil ik dan ook kunnen luisteren in hires kwaliteit. En dat kan zo mooi zijn…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

4 thoughts on “Metrum Acoustics NOS Mini Dac Octave

 • Leuk om te lezen dat de tip die ik heb geschreven op HTForum over de WireWorld Gold Starlight je goed is bevallen en dat je het meeneemt in de review.
  De metrum blijkt inderdaad zeer gevoelig te zijn voor netsnoer. Ik heb vele soorten geprobeerd, van zelfbouw tot extreem duur en de absolute winnaar is de AudioQuest NRG10. Ook geen goedkope jongen, maar als je net als bij de wireworld slim inkoopt is deze voor een redelijke prijs te koop Niet in amerika omdat je daar met een andere netsteker te maken krijgt.

  Heel recent heb ik het volgende meegemaakt. Het stekkerblok heb ik voorzien van Mennekes outlets en omdat ik er één tekort kwam heb ik er een Furutech outlet bij gemonteerd. Mijn zoon wilde het nieuwe netsnoer van dichtbij bekijken en haalde de AudioQuest uit het stekkerblok en de metrum. Na bewonderende blikken deed hij hem weer terug. In de juiste fase. Bij het weer gaan luisteren viel mij een totale verandering van klank op. Het was kil en het laag was wel aanwezig, maar op een heel laag niveau. Toch de fase verkeerd? Nee. Wel in de andere outlet – de Furutech – gedaan. Dat is immers een veel betere dan die andere simpele dingen! Nee dus. De totale ommekeer in klank werd veroorzaakt door de andere outlet. Het aardige is dat het ook reproduceerbaar is. Je wisselt van outlet en hup de klank is niet te genieten.

  Over dit fenomeen wilde ik eigenlijk eens met Kees Ruijtenberg overleggen om te horen wat hij daar van vindt.

  Een audiovriend heeft namelijk van de koop van de metrum afgezien omdat het bij hem totaal niet klonk. Voedingsprobleem?

  Verder is mij opgevallen dat in de versie van de Octave die ik heb slechts één trafo aanwezig is en bij andere versies dat er twee zijn. Zou het iets met het beschreven verschijnsel te maken hebben? Ik heb zo’n vermoeden.

  Beantwoorden
  • Hallo Henk,

   De Gold Starlight tip was inderdaad goud waard. Niet alleen voor de Metrum DAC overigens, hoewel die hier wel heel goed op zijn plek valt, ook mijn andere DAC’s in het audiorek laten haarfijn horen dat een betere SPDIF verbinding ook werkelijke een verbetering geeft.
   Zonder de boel op zijn ‘audiofiels’ uit te willen vergroten. De Metrum DAC is ook met de andere verbindingen een meer dan goed apparaat, maar met wat tweaken in de periferie gewoonweg nog fijner in mijn oren te krijgen. Een kl**en DAC maak je echter niet ineens top door alleen de aansluitkabel te verbeteren.
   Ik durf niet te zeggen of mijn dubbele voedingtrafoversie anders is dan de enkele. Ik heb de laatste zelf niet geprobeerd.

   Een audioapparaat is zo goed als z’n voeding, en daar valt ook de netspanningbekabeling onder. Het controleren van de juiste fase hoort in feite tot de grondbeginselen van de zelfbenoemde audiofiel. En dat is toch in wezen een simpel klusje.

   vrg,

   Dick

   Beantwoorden
 • Leuk en herkenbaar deze recensie. In eerste instantie vond ik deze DAC niet heel bijzonder maar door hem te plaatsen in andere sets bij familie/vrienden ben ik erachter gekomen dat deze echt wel bijzonder kan presteren.

  Omdat ik het wel vreemd vond dat het geluid van deze DAC bij anderen veel beter presteerde dan in mijn eigen set ben ik ook als eerste de digitale Coax gaan wisselen.

  Verder is de DAC aanzienlijk beter gaan klinken naarmate die langer in gebruik is geweest. Ik draai niet altijd heel veel dus dat duurde hier wat langer. Ik zet alles altijd wel uit. Bij het inschakelen klinkt het nu wel gelijk al goed.

  Er zat redelijk maar volgens mij geen echt slechte kabel van Beresfort tussen (DC222 uit mijn hoofd maar ze hebben er maar één) Een 500 euro kabel zit er nu ff niet in maar via site van Alpha Audio kwam ik uit bij een positieve review van een een kabel die ondanks zijn budget prijs erg goed zou zijn…. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de Metrum Octave aan een RU Connected gehangen van nog geen 20 euro…

  Resultaat is echt fantastisch. Ik heb afgelopen jaren heel wat kabels en verschillen beluisterd maar dit sloeg alles.. zeker gezien de prijs. 🙂

  Als netsnoer gebruik ik gewoon het standaard geleverde product bij de Metrum Octave.

  De set bestaat verder uit:

  SB Touch met betere voeding (BOTWS)
  Synology NAS
  Devolo adapters voor streaming transport via ethernet
  Classic 16.6 buizen versterker met 4x KT90 en NOS RCA Blackplates in de vv
  Swans Diva 4.2 F speakers

  Beantwoorden
 • Leuk en herkenbaar deze recensie. In eerste instantie vond ik deze DAC ook zo niet heel bijzonder maar door hem te plaatsen in andere sets bij familie/vrienden ben ik erachter gekomen dat deze Metrum Octave echt wel bijzonder en erg goed kan presteren.

  Omdat ik het wel vreemd vond dat het geluid van deze DAC bij anderen beter presteerde dan in mijn eigen set ben ik als eerste de digitale Coax gaan wisselen.
  Er zat volgens mij geen slechte kabel tussen hoor (Beresfort DC222 zo uit mijn hoofd) Maar gewoon geen match blijkbaar. Deze kabel had in andere sets zijn kwaliteiten best wel laten zien. Helaas zit een 500 euro kabel zit er nu ff niet in.

  Via de site van Alpha Audio kwam ik uit bij een positieve review van een een kabel die ondanks zijn budget prijs erg goed zou zijn…. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de Metrum Octave aan de RU Connected gehangen van nog geen 20 euro…

  Resultaat is echt fantastisch! Sprankelend, voldoende detail en een mooi rustig strak laag. Ik heb afgelopen jaren heel wat kabels en verschillen beluisterd maar dit sloeg alles.. zeker gezien de prijs. 🙂

  Als netsnoer gebruik ik gewoon het standaard geleverde product bij de Metrum Octave.

  De set bestaat verder uit:

  SB Touch met betere voeding (BOTWS)
  Synology NAS
  Devolo adapters voor streaming transport via ethernet
  Classic 16.6 buizen versterker met 4x KT90 en NOS RCA Blackplates in de vv
  Swans Diva 4.2 F speakers

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.