RecensieStreaming

Metrum Acoustics Musette DAC

Ray

Ray Charles - DuetsMuziek zoals van Ray Charles, die in duet met Natalie Cole de “Fever” een paar graden doet stijgen. Misschien wel het beste voorbeeld om de superioriteit van deze DAC te bewijzen, wat een timbre in de stemmen, wat een stevige bas vol met definitie en een Natalie Cole die elke haar op mijn armen rechtop zet. Je zou niet denken dat Bonnie Raitt daar overheen kan en toch doet ze dat in “Do I ever cross your mind?”. Ritme, puntigheid, snelheid, klank, ruimte en schone weergave, alles valt beter samen in deze opstelling dan andere DAC’s tot nu toe lieten horen op een zelfde prijsniveau tot tweemaal de prijs van de Musette.

Epiloog

Ok, laat ik open en eerlijk zijn en toegeven dat ik de eigenschappen van de Metrum Acoustics DAC’s zeer waardeer. Vanaf het moment dat ik de Duo en Quad in handen had zijn er uitstapjes geweest naar beroemde merken, toch kwam ik keer op keer terug bij een Metrum product, aangeschaft voor eigen gebruik. Waarmee ik geen enkele andere DAC uit vroeger eigen bezit tekort wil doen, want kwaliteit hadden ze allemaal. Het is echter de manier van muziek weergeven die zo boeit. De correctheid van de weergave die te danken is aan de liefde voor muziek van de maker, zijn oren en zijn technisch inzicht. Een Metrum neemt je mee naar de concertzaal, een jazz club, een live optreden of street parade. De Musette heeft dat soort eigenschappen in versterkte mate meegekregen via de Transient modules die in dezelfde vorm in de topklasse DAC’s te vinden zijn.

Of ik de Musette laat gaan weet ik nog niet, mijn eigen DAC heeft een paar handigheidjes die ik erg goed kan gebruiken bij recensiewerk zoals een interne volumeregeling, HDMi inputs, Toslink tot 192 kHz, plus XLR en RCA uit. Puur op basis van muziekweergave, het meest belangrijke argument, kan ik de Musette gewoon niet retour zenden. Een dilemma waar ik zelf uit zal moeten komen en wat door het verder draaien van de Ray Charles CD “Genius loves company” steeds lastiger gaat worden.

Metrum Musette voorkant

Metrum Acoustics Musette DAC 1.250 Euro

Zwart of aluminium uitvoering
Fabrikant: All Engineering
Ambachtsweg 4k
3953 BZ Maarsbergen
Telefoon: 0343 437331
Web: Metrum Acoustics
Mail: info@metrum-acoustics.nl

Technische gegevens:
Werkings principe: Non oversampling dac gebaseerd op Transient technologie
Max opgenomen vermogen: 15 VA transformator, gemiddeld 5 Watt, standby < minder dan 1 Watt
Netspanning: 110/115V AC 220/230V AC 60/50Hz
Ingangen: 1x optical Toslink, 2x RCA coaxiaal en 1x USB
Uitgangen: 2x RCA
Uitgangsspanning: 2 Volt RMS
Frequentie bereik: 1Hz – 20 kHz -1dB. 44.1 kHz sampling, 1Hz – 65 kHz – dB.192 and 384kHz (USB)
Vervorming: 0.007 % THD
Ruis: -140 dB gerelateerd aan 2 Volt RMS
Uitgangsimpedantie: 100 Ohm
Sampling rate: Optical 44.1 – 96 kHz, Coax: 44.1 -192 kHz, USB 44.1 – 384kHz
Afmetingen: BxHxD 190 x 60 x 245 mm
Gewicht: 2 kg

2 thoughts on “Metrum Acoustics Musette DAC

 • Goedenmiddag Rene,
  Wat ik me afvraag hoe verhoud de Musette zich tot de DDDAC 1794?
  De Musette accepteert 24 bit maar de output is 16 bit ( wel een hogere sample rate )is dit met hoge resolutie files merkbaar t.o.v andere dacs?

  Met vriendelijke groet,
  Dennis

  Beantwoorden
 • Dag Dennis,

  Ik heb de DDDAC nooit gehoord (schande), dus ik kan je op die vraag geen antwoord geven.

  Als je bedenkt dat muziek qua dynamiek ongeveer 12 bits diep gaat, dan heb je een heel goede opname, dan mis je bit 17-24 niet. Sample rates zijn belangrijker. Een dac die een hoge sample rate aankan is te prefereren als je veel high resolution muziek download. Voor CD kwaliteit heeft het geen nut.

  Bits en bytes zijn veel minder belangrijk dan beleving en plezier. Muziek is emotie en die overdracht moet goed zijn. Ik ken 32bit/384kHz dac’s die in alle opzichten minder presteren.

  M.vr.gr.,
  Rene

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.