Metrum Acoustics Musette DAC
Een typisch Cees Ruijtenberg ontwerp
De voorzijde van de Musette toont vijf druktoetsen voor de ingangskeuzes en On/Standby, de echte netschakelaar bevindt zich aan de achterkant. Niet dat die ooit nodig is, de ware DAC liefhebber schakelt zijn digitale systeem nooit van de stroom. Hoogstens tijdens vakantieperioden en dan nog met pijn in het hart. De Musette met zijn bescheiden afmetingen van 190 x 60 x 245 mm is een typisch Cees Ruijtenberg ontwerp, een zeer stevige behuizing, een zwart of aluminium gekleurd front en nergens onnodig kostenverhogende opsmuk. Intern zijn de printplaten gemaakt met SMD techniek en uit ervaring weet ik hoe grondig de testprocedures bij All Engineering verlopen. De winkelprijs van 1.250 Euro vertegenwoordigt ontwikkelingskosten, materiaalkosten, assemblage, testen en leveren, alles met een gezonde marge die ervoor zorgt dat het bedrijf zal blijven bestaan en kan door ontwikkelen. Ook hierin schuilt de aard van de ontwerper die duurzaamheid en techniek veel hoger in het vaandel heeft dan de aanschaf van een Porsche of een tweede huis.
Aansluiten
Als trotse eigenaar van een Metrum Acoustics Pavane DAC heb je al snel de neiging de kleine Musette daarnaast te zetten. Ik heb mij weten te beheersen omdat de Pavane viermaal de prijs van een Musette is en vergelijk daarom absoluut niet zinvol. De Musette verdween in de “kleine” set waar normaliter een NAD M51 uitstekend presteert en een versterkercombinatie bestaande uit een Pass Labs XP-10 (voor-) met XA30.5 (eindversterker) van analoog signaal voorziet. De bron is daarbij een Bluesound Node 2 terwijl de luidsprekers van Harbeth P3ESR zijn en staan op Töntrager stands. Kabels zijn afkomstig van AudioQuest (digitaal), Van den Hul (XLR analoog), Supra (netsnoeren) en Simply Audio (luidsprekerkabel). Aanvankelijk speelde de Musette met Crystal Cable Piccolo interlinks, eerst vervangen door CC Reference en later door CC Ultra, omdat de kabels steeds de beperkende factor bleken en niet de Musette. De M51 is gebalanceerd aangesloten op de XP-10, de Musette ongebalanceerd wat leidt tot niveauverschil aan de uitgang van de XP-10. Daarom is het uitgangsniveau van de NAD M51 met de interne volumeregeling -6 dB aangepast voor een eerlijk vergelijk. Natuurlijk had ik de M51 ook via RCA aan kunnen sluiten, maar dan stap ik af van mijn referentie en haal niet het maximum uit die DAC.
Goedenmiddag Rene,
Wat ik me afvraag hoe verhoud de Musette zich tot de DDDAC 1794?
De Musette accepteert 24 bit maar de output is 16 bit ( wel een hogere sample rate )is dit met hoge resolutie files merkbaar t.o.v andere dacs?
Met vriendelijke groet,
Dennis
Dag Dennis,
Ik heb de DDDAC nooit gehoord (schande), dus ik kan je op die vraag geen antwoord geven.
Als je bedenkt dat muziek qua dynamiek ongeveer 12 bits diep gaat, dan heb je een heel goede opname, dan mis je bit 17-24 niet. Sample rates zijn belangrijker. Een dac die een hoge sample rate aankan is te prefereren als je veel high resolution muziek download. Voor CD kwaliteit heeft het geen nut.
Bits en bytes zijn veel minder belangrijk dan beleving en plezier. Muziek is emotie en die overdracht moet goed zijn. Ik ken 32bit/384kHz dac’s die in alle opzichten minder presteren.
M.vr.gr.,
Rene