Metrum Acoustics Hex DAC

Meten

Een nono DAC zal op de meetbank, bij het meten van de vervorming, altijd het onderspit delven als ‘ie wordt vergeleken met een oversample/ upsample/ uitganggefilterde DA-converter. Dat zou voor de snelle (ver)oordeler een reden kunnen zijn om snel door te lopen. Maar door de jaren heen wijzer geworden weet ik wel dat ik me daar totaal niks meer van aantrek, laat staan dit fraaie DAC principe daar op af te rekenen. Meetapparatuur meet breedbandig en neemt ook alle bijkomende signaalresten boven de samplefrequentie mee in de uitslag. Wat niet wil zeggen dat er niks te meten valt. We kunnen de minstens even boeiende dingen als jittergedrag en liniariteit bekijken.

Bij een maximaal digitaal ingangsignaal van 0 dBFS is de uitgangspanning aan de XLR uitgangen resp. 4,306 en 4,318 volt voor het rechter en linker kanaal. De cinchuitgangen laten resp. 2,149 en 2,155 volt zien. Slechts een fractie boven de Red Book norm.

De uitgangsimpedantie is een lage 40 Ohm op de single ended uitgang en 80 Ohm bij XLR uit.

Het verbruik aan het stopcontact is 13,5 watt.

Metrum Acoustics Hex SPDIF in - Frequentierespons 192 kHz samplefrequentieDe frequentieresponse van de Hex bij 192 kHz sampling meet ik rond 66 kHz.

 

 

 

Metrum Acoustics Hex SPDIF in - FFT THD n 1 kHz 0 dBFSMeten we de vervorming lineair, dus zonder enige restrictie van de hoge frequenties, dan wordt er 0,78 % THD+n gemeten, waarbij de ‘n’, de noise of ruis, afkomstig uit de frequentieband boven 20 kHz het cijfer grotendeels bepaald. Wordt het ‘gewogen’ filter ingeschakeld, dan is er nog maar 0.09% meer over. Typisch het gedrag van een nono DAC.

 

Metrum Acoustics Hex SPDIF in - Liniariteit XLR uitgangBij het meten van de liniariteit valt op dat de signaalverwerking in de door Metrum gebruikte converterchip een resolutie van 16 bit heeft. Onder -96 dB is het over en uit. Er zijn DAC’s die het (veel) beter doen op dat gebied, maar klankmatig zelfs niet in de buurt komen van de gehoormatige prestaties die de Hex me laat horen. Voor wat het waard is dus…

OK, ik ben misschien een beetje milder in mijn oordeel dan normaal, waar het op meetuitslagen uitkomt, maar een non-oversampling DAC is technisch gezien nu eenmaal een beestje op zichzelf.

Metrum Acoustics Hex SPDIF in - J-Test XLR uitgangen gemetenDe jittermeting laat wat symmetrische zijbanden zien, naast een strakke piek, zonder het minste spoor van klokvormige uitloop.

 

 

 

Metrum Acoustics Hex blokgolfweergaveBij de blokgolf is mooi te zien dat een non-oversampling DAC geen enkele vorm van in- en uitslingeren laat zien.

 

Conclusie

De Metrum Acoustics Hex is voor mij klankmatig zonder twijfel één van de allermooiste Digitaal Analoog converters die ik tot nu toe heb mogen beluisteren. Ik heb eMetrum Acoustics Hex voedingcondensatorenr zes hele mooie weken mee door mogen brengen en de bewondering voor dit doordachte apparaat is alleen maar groter geworden.

Wat zou ik deze eigengereide kanjer eens graag tegenover de echte dure jongens zetten. Dat kon wel eens op een verrassing uitlopen.

Metrum laat weer eens zien dat het gaan van een eigen weg en minder ‘fröbelen’ met het digitale signaal juist heel veel meer op kan leveren.

Geen up of oversampling, dus ook geen digitale filtering en/of analoge filters, geen extra opamps in de analoge sectie. Alleen maar een geweldige goede geluidskwaliteit.

De Hex is een stuk prijziger dan zijn inmiddels illustere stalgenoten, die fameus werden mede dank zij een fantastische prijs/kwaliteit verhouding. En valt hierdoor waarschijnlijk buiten het beschikbare budget van veel muziekliefhebbers. Maar het topmodel uit de Metrum stal is z’n geld voor 100% waard. Een echte witte raaf in audioland. Zeer warm aanbevolen als je een fantastisch goed klinkende DAC zoekt en het prijskaartje geen probleem vormt.

Metrum Acoustics Hex zwart of zilver uitvoering: 2.850 euro
USB module: 125 euro (separaat verkocht: 200 euro)
AES/EBU: 200 euro

Metrum distributeur voor Benelux:  Servi-Q B.V.

Website fabrikant: www.metrum-acoustics.nl

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 thoughts on “Metrum Acoustics Hex DAC

 • 05 februari 2014 om 22:57
  Permalink

  Dick, klinkt deze nu (veel) beter dan de DDDAC? Hij kost tenslotte heel wat méér!

  Beantwoorden
 • 06 februari 2014 om 13:55
  Permalink

  Dag Dick,
  Een heel goed onderbouwd verhaal over deze Metrum Hex Dac.Je hebt er nu de volle 6 weken voor uitgetrokken om dit apparaat geheel uit te testen en daarna nog een goed meetrapport te maken.
  Hier hebben aspirant kopers wat aan,want elk spoortje honing richting fabrikant ontbreekt. Chapo!!
  In tegen stelling tot andere recensenten, die vallen over het niet geheel halen van de specs.
  Dan heb ik gelijk al twijfels over de kunde van dit soort jongens. Of is dit misschien te kort door de bocht!!!
  In ieder geval hoop ik dat je toekomstige testen ook van dit hoge nivo zullen zijn.Bedankt.
  vr.gr.Ben van Druten

  Beantwoorden
  • 06 februari 2014 om 19:38
   Permalink

   Ha Ben,

   Marco en ik hebben al sinds we voor de audiobladen schreven de stelling dat je langer met een apparaat moet ‘leven’ om de ins en outs te leren kennen. We houden als absoluut minimum een maand aan om een fatsoenlijke indruk aan een te recenseren apparaat over te houden, met de positieve en minder positieve kanten. Aan primeurtjes die na een middagje luisteren moet worden uitgetypt tot een mooi wervend verhaal heb ik een broertje dood. Begin ik niet eens aan. Voor infomercials moet je niet bij Audio Creative zijn, die zijn er al veel te veel te lezen.

   Beantwoorden
 • 06 februari 2014 om 15:27
  Permalink

  Uit je verhaal begrijp dat dit weer een stap vooruit is tegenover je eigen 8 decks dddac 1794 nos diy dac.Ik had het wel leuk gevonden hoe de dddac zich staande weet te houden afgezien van de prijs. natuurlijk.

  Beantwoorden
  • 06 februari 2014 om 19:21
   Permalink

   De Metrum DAC is een kant en klaar fabrieksapparaat, de DDDAC1794 moet je nog zelf bouwen. Dat is lang niet iedereen gegeven. Daarom houd ik dat soort beoordelingen zo veel mogelijk gescheiden van elkaar. Wat ik van de DDDDAC1794 vind, komt voldoende uit de verf in dat verhaal. Er komt overigens een update aan…

   Beantwoorden
   • 06 februari 2014 om 19:54
    Permalink

    Bedankt voor de info.Ik heb zelf de DDDAC1794 4 decks met de Cinemag gebouwd naar volle tevredenheid. Ik verheug mij op de update.

    Beantwoorden
 • 08 februari 2014 om 17:33
  Permalink

  goedemiddag dick,eigenlijk moet je hem vergelijken met de octave2. de ingangschip geeft een dusdanig ander resultaat dan de octave1, dat daardoor waarschijnlijk de grootste verschillen veroorzaakt worden.
  of het beter is of niet moet ieder voor zich maar beoordelen.
  ik vind het beduidend beter en speel alweer een aantal maanden met de octave2.

  Beantwoorden
  • 10 februari 2014 om 13:44
   Permalink

   Beste Leo

   Dat de MKII anders klinkt ben ik met je eens maar ligt o.a. aan de layout die ten opzichte van de MKI is verbeterd evenals de receiver. De Hex daarintegen is o.a. door de balanced modus, vervorming en betere lineariteit een totaal andere dac geworden. Wat niet uit de metingen van Dick naar voren komt is de kanaalscheiding die constant 100dB is over het gehele spectrum. Onder andere is hierdoor de focus op de instrumenten nog beter. Ik zou me ook schamen als dit niet anders zou zijn voor een product wat bijna 3x duurder is.

   Groeten

   Cees Ruijtenberg

   Beantwoorden
 • 11 oktober 2015 om 08:05
  Permalink

  Als regelmatige schrijver op deze site het volgende;
  In de huidige “snelle tijd” waarbij de prijs een steeds grotere rol is gaan spelen, gaat het vaak aan de service-kant mis. Het is uiterst makkelijk voor een verkoper, om vooraf mooie beloftes te doen. Maar het nakomen er van, is een heel ander verhaal. Zo kocht ik, een paar jaar geleden, in een gerenomeerde winkel een wereldberoemde buizen- voor en eindtrap, met ….. jawel hoor….. versleten buizen. Verder heb ik gemerkt, dat er onderling, tussen de diverse verkoop-meneren veel haat en nijd bestaat. Uiteindelijk draait het maar op een ding en dat is geld. In een ongeveer 2000 jaar oud boek, wordt dit al het slijk der aarde genoemd. Als consument heb ik altijd sterk de neiging op te moeten komen voor gedupeerde medemensen. Misschien ga ik daar zelf nog wel eens een boek over schrjven. Een bedrijf als Metrum Acoustics, dat erg mooie producten maakt, wil ik graag meegeven ook de nodige aandacht aan de servicekant te besteden. De huidige mens wil een goede service en een goede prijs.
  Wil

  Beantwoorden
 • 29 oktober 2020 om 11:47
  Permalink

  Hallo Dick,

  Kun jij uitleggen waarom het “beter” is om voor 24 kleine elko’s te kiezen ipv voor 1 grote

  ( ik heb mijn buizen phono voorversterker van jou nog steeds niet af, ik kan niet eens buizenvoetjes vnden maar komt goed)

  groet,

  Johan

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.