Metrum Acoustics Hex DAC

Luisteren

Ik sluit de Metrum Acoustics Hex wegens de driverproblemen van M2Tech op mijn Mac muziek PC (inderdaad, met het Mavericks OS) aan via de Stello USB naar S/PDIF converter. Nou, laat maar eens horen…

Vanaf het eerste moment is me echter duidelijk dat de toch onvolprezen Octave (mk.1) royaler wordt overvleugeld door big brother Hex dan ik van te voren had verwacht. Het luistert zó vanzelfsprekend, zo natuurlijk, een gevoel als een warm bad. Het virtuele podium wordt breed neergezet met een steeds weer opvallende diepte, tot voor mijn gevoel vele meters achter de luidsprekerlijn. En het klinkt….eh, …ahum… bijna als analoog. Sorry, heb ik die verd***e kromme uitdrukking weer laten vallen. Maar het geeft wel aan hoe ik de Metrum Hex ervaar. Hoe vaak lees ik niet dat dit of dat apparaat muzikaler klinkt, ook zo’n dom gekozen woord, want piano spelen of een lekker riedeltje zingen kunnen ze geen van allen… Maar ook als ik dat lees weet ik wel wat er onbedoeld bedoeld wordt.

Waar no een YES wordt…

Metrum Hex voorkant schuinWaar een nono DAC zich vaak positief in laat horen is de attack van bijvoorbeeld een piano, gitaar of snaredrum. Het veel gebruikte upsamplen lijkt deze meer te versmeren. Natuurlijk is het allemaal niet zo dramatisch dan deze woorden misschien doen vermoeden, maar naast elkaar geluisterd hoor je het goed en op een gegeven moment hoef je het helemaal niet meer naast elkaar te horen om het te herkennen.

Ik ben beslist geen tegenstander van een mooie DAC die upsampling gebruikt, zeker niet, maar het doet eerlijk gezegd de waardering voor het non-oversampling converterprincipe wel groeien. Het blijft echter moeilijk in woorden te vangen…

De plaatsing van de instrumenten is in ieder geval strak en vloeiend, helemaal in harmonie met het totaalplaatje. De Metrum Octave, toch grotendeels op dezelfde leest geschoeid, is wat directer en meer naar voren geplaatst in zijn presentatie, waar de Hex een schijnbaar onbeperkte dieptewerking lijkt te hebben. Met beide is uitstekend te leven, maar eenmaal het Hexenelixer gewend is er eigenlijk geen echte weg terug. Nou ja, als het moet dan moet het, en na een paar dagen weet je echt wel weer waarom de Octave DAC ook zo gewaardeerd wordt. Wat een luxeprobleem zeg… verwende lullo’s die ‘wij audiofielen’ zijn…

XLR of cinch?

Metrum Acoustics Hex Lundahl LL1588Wat voor mij ook in het voordeel van de Metrum Hex werkt is de kwaliteit die de gebalanceerde uitgang me laat horen. Ik was er eigenlijk al vlot achter dat het spelen via de XLR uitgangen me hier het best bevalt.

Als ik naar de single ended uitgang schakel wordt het geluidsbeeld wat smaller en krijgt het geheel wat minder body. Stemmen worden slanker en missen de body van de gebalanceerde uitgang. Ik herken daarin ook wel het karakter van de Lundahl trafo, moet ik zeggen.

Bij experimenten met verschillende uitgangstransformators achter de uitgang van de DDDAC herkende ik het Lundahl geluid op een gegeven moment ook heel duidelijk. Dat is geen kwaliteitsoordeel, maar een constatering. Zoals ieder passief of actief component zijn eigen signatuur meebrengt. Het is alleen zo dat me het geluid van de XLR uitgang me een stuk beter bevalt.

Metrum Acoustics Hex DAC chipsWaar kan het eigenlijk nog beter? Ik moet bekennen dat ik het één, twee, drie niet eens zou weten. Het geluid is zo goed dat ik me afvraag wat er nog meer te wensen kan zijn? Het wordt in ieder geval nog een flinke uitdaging voor Chefkok Ruijtenberg. Maar hem inmiddels een beetje kennende gaat hij die heel graag aan. Ik heb al een kijkje in de toekomst van Metrum mogen nemen en daar al vast  enkele van de rooskleurige nieuwe ontwikkelingen mogen bekijken luisteren. Mooie ontwikkelingen met veel potentie…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

14 thoughts on “Metrum Acoustics Hex DAC

 • 05 februari 2014 om 22:57
  Permalink

  Dick, klinkt deze nu (veel) beter dan de DDDAC? Hij kost tenslotte heel wat méér!

  Beantwoorden
 • 06 februari 2014 om 13:55
  Permalink

  Dag Dick,
  Een heel goed onderbouwd verhaal over deze Metrum Hex Dac.Je hebt er nu de volle 6 weken voor uitgetrokken om dit apparaat geheel uit te testen en daarna nog een goed meetrapport te maken.
  Hier hebben aspirant kopers wat aan,want elk spoortje honing richting fabrikant ontbreekt. Chapo!!
  In tegen stelling tot andere recensenten, die vallen over het niet geheel halen van de specs.
  Dan heb ik gelijk al twijfels over de kunde van dit soort jongens. Of is dit misschien te kort door de bocht!!!
  In ieder geval hoop ik dat je toekomstige testen ook van dit hoge nivo zullen zijn.Bedankt.
  vr.gr.Ben van Druten

  Beantwoorden
  • 06 februari 2014 om 19:38
   Permalink

   Ha Ben,

   Marco en ik hebben al sinds we voor de audiobladen schreven de stelling dat je langer met een apparaat moet ‘leven’ om de ins en outs te leren kennen. We houden als absoluut minimum een maand aan om een fatsoenlijke indruk aan een te recenseren apparaat over te houden, met de positieve en minder positieve kanten. Aan primeurtjes die na een middagje luisteren moet worden uitgetypt tot een mooi wervend verhaal heb ik een broertje dood. Begin ik niet eens aan. Voor infomercials moet je niet bij Audio Creative zijn, die zijn er al veel te veel te lezen.

   Beantwoorden
 • 06 februari 2014 om 15:27
  Permalink

  Uit je verhaal begrijp dat dit weer een stap vooruit is tegenover je eigen 8 decks dddac 1794 nos diy dac.Ik had het wel leuk gevonden hoe de dddac zich staande weet te houden afgezien van de prijs. natuurlijk.

  Beantwoorden
  • 06 februari 2014 om 19:21
   Permalink

   De Metrum DAC is een kant en klaar fabrieksapparaat, de DDDAC1794 moet je nog zelf bouwen. Dat is lang niet iedereen gegeven. Daarom houd ik dat soort beoordelingen zo veel mogelijk gescheiden van elkaar. Wat ik van de DDDDAC1794 vind, komt voldoende uit de verf in dat verhaal. Er komt overigens een update aan…

   Beantwoorden
   • 06 februari 2014 om 19:54
    Permalink

    Bedankt voor de info.Ik heb zelf de DDDAC1794 4 decks met de Cinemag gebouwd naar volle tevredenheid. Ik verheug mij op de update.

    Beantwoorden
 • 08 februari 2014 om 17:33
  Permalink

  goedemiddag dick,eigenlijk moet je hem vergelijken met de octave2. de ingangschip geeft een dusdanig ander resultaat dan de octave1, dat daardoor waarschijnlijk de grootste verschillen veroorzaakt worden.
  of het beter is of niet moet ieder voor zich maar beoordelen.
  ik vind het beduidend beter en speel alweer een aantal maanden met de octave2.

  Beantwoorden
  • 10 februari 2014 om 13:44
   Permalink

   Beste Leo

   Dat de MKII anders klinkt ben ik met je eens maar ligt o.a. aan de layout die ten opzichte van de MKI is verbeterd evenals de receiver. De Hex daarintegen is o.a. door de balanced modus, vervorming en betere lineariteit een totaal andere dac geworden. Wat niet uit de metingen van Dick naar voren komt is de kanaalscheiding die constant 100dB is over het gehele spectrum. Onder andere is hierdoor de focus op de instrumenten nog beter. Ik zou me ook schamen als dit niet anders zou zijn voor een product wat bijna 3x duurder is.

   Groeten

   Cees Ruijtenberg

   Beantwoorden
 • 11 oktober 2015 om 08:05
  Permalink

  Als regelmatige schrijver op deze site het volgende;
  In de huidige “snelle tijd” waarbij de prijs een steeds grotere rol is gaan spelen, gaat het vaak aan de service-kant mis. Het is uiterst makkelijk voor een verkoper, om vooraf mooie beloftes te doen. Maar het nakomen er van, is een heel ander verhaal. Zo kocht ik, een paar jaar geleden, in een gerenomeerde winkel een wereldberoemde buizen- voor en eindtrap, met ….. jawel hoor….. versleten buizen. Verder heb ik gemerkt, dat er onderling, tussen de diverse verkoop-meneren veel haat en nijd bestaat. Uiteindelijk draait het maar op een ding en dat is geld. In een ongeveer 2000 jaar oud boek, wordt dit al het slijk der aarde genoemd. Als consument heb ik altijd sterk de neiging op te moeten komen voor gedupeerde medemensen. Misschien ga ik daar zelf nog wel eens een boek over schrjven. Een bedrijf als Metrum Acoustics, dat erg mooie producten maakt, wil ik graag meegeven ook de nodige aandacht aan de servicekant te besteden. De huidige mens wil een goede service en een goede prijs.
  Wil

  Beantwoorden
 • 29 oktober 2020 om 11:47
  Permalink

  Hallo Dick,

  Kun jij uitleggen waarom het “beter” is om voor 24 kleine elko’s te kiezen ipv voor 1 grote

  ( ik heb mijn buizen phono voorversterker van jou nog steeds niet af, ik kan niet eens buizenvoetjes vnden maar komt goed)

  groet,

  Johan

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.