RecensieStreaming

Metrum Acoustics Hex DAC

Na de positieve ervaringen met de Metrum Octave DAC ben ik eigenlijk best wel nieuwsgierig naar de grote broer, de Hex. Op hetzelfde principe gebouwd, maar in alles groter. Waar de Octave met acht parallel geschakelde DAC chips werkt, heeft de Hex er maar liefst zestien aan boord.

Maar als we de Hex simpel afdoen als een dubbele Octave, dan doen we deze creatie van Metrum Acoustics chef Cees Ruijtenberg behoorlijk te kort.

Metrum Hex front

De Metrum Acoustics Hex

De Metrum Octave is sinds ik het apparaat voor de recensie in huis kreeg een vaste bewoner van mijn audiorek geworden. Waar is er met de Hex winst geboekt? Een korte vergelijking… De Metrum Octave mk.1 is nog gehuisd in twee nette maar eenvoudige kasten, gescheiden voor DAC en voeding. Daarop zijn slechts twee S/PDIF ingangen te vinden. Een nu bijna niet meer weg te denken USB aansluiting ontbreekt. Ook is de maximale samplefreqentie nog beperkt tot max 176,4 kHz waar de Metrum Hex nu wel tot 192 kHz gaat. De nieuwe behuizing van de Hex is veel luxer en werkelijk oerdegelijk gebouwd, mooi van afwerking en royaal voorzien van aansluitmogelijkheden. De afmetingen zijn 32 x 32 x 8,5 cm, het gewicht is een gezonde 5,5 kg.

Metrum Hex voorkant schuin(2)

Via een rij drukknoppen op het front is er te kiezen uit een vijftal ingangen waaronder een optioneel ingebouwde USB ingang. Gezien de kwaliteit van de USB connectie en de sympathieke meerprijs die Metrum voor deze optie vraagt zal er volgens mij niet zo vaak een USB loze versie worden gevraagd.

De USB module is gebaseerd op de techniek van M2Tech. Een van de betere van vandaag. Helaas zit M2Tech sinds een aantal maanden in zwaarder weer omdat de drivers hardnekkig weigeren om samen te werken met de huidige Mac Mavericks besturing. Een probleem waar volgens M2Tech hard aan gewerkt wordt maar nog steeds niet is opgelost. Gebruikers van oudere Mac OS besturingen hebben overigens geen last van dit jammerlijke euvel, evenals mensen die een Windows PC gebruiken voor hun muziekweergave.

Metrum Hex achterkant

Een andere optie voor de liefhebber is een AES/EBU ingang. In de meest sobere uitvoering heeft de Hex twee coaxiaal ingangen, uitgevoerd in cinch en BNC plus twee Toslink optische aansluitingen. Eén van de Toslink aansluitingen komt te vervallen als de AES/EBU optie is ingebouwd.

Binnenkant

Als de kap van de kast wordt gehaald komt er een fraai stuk techniek te voorschijn. Natuurlijk zijn de typenummers van de DAC chips weer onleesbaar gemaakt. Normaal baal ik van dit soort geheimzinnig gedoe, maar het heeft wel een leuke buzz opgeleverd. Overal op de fora op het internet wordt gehengeld naar het type super converterchip dat Metrum na lang zoeken heeft ontdekt en ingezet. Het enige dat bekend is dat het hier om een breedbandig supersnel industrieel type gaat, geen chip die we in reguliere audio DAC’s zullen vinden. Het is wel een chip die vodoende uitgangstroom kan leveren, waardoor er, helemaal met het aantal parallel geschakelde chips, een laagohmige uitgang, met voldoende uitgangspanning kan worden gemaakt zonder dat daarvoor nog een flinke hand extra componenten, zoals opamps, nodig is. ‘Less is more’ is nu eenmaal het motto van Cees.

Metrum Acoustics Hex binnenkant helemaal (2)Er zijn drie voedingstrafo’s aan boord om de verschillende secties, besturingselektronica, digitale en analoge audio, onafhankelijk van elkaar te kunnen voeden. Alle secties zijn galvanisch van elkaar gescheiden. Er zijn, zoals we normaal zien, geen twee of vier grote voedingelco’s in de voedingsschakeling te vinden, maar 24 kleinere elco’s van 470 uF  op beide converter PCB’s

Metrum Acoustics Hex voedingcondensatoren (2)

Metrum Acoustics Hex binnenkant USB en AES EBU modulesDe Metrum Hex schakeling is geheel gebalanceerd uitgevoerd. Om ook single ended uitgangen mogelijk te maken worden er twee Lundahl LL1588 signaaltrafo’s gebruikt. Zoiets kan natuurlijk ook veel goedkoper met een opamp, maar Cees vertelde dat hij een hele rij verschillende opamps heeft geprobeerd, maar alle types beïnvloeden het geluid zodanig dat hij de transformator steeds weer superieur vindt klinken.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

14 thoughts on “Metrum Acoustics Hex DAC

 • Dick, klinkt deze nu (veel) beter dan de DDDAC? Hij kost tenslotte heel wat méér!

  Beantwoorden
 • Dag Dick,
  Een heel goed onderbouwd verhaal over deze Metrum Hex Dac.Je hebt er nu de volle 6 weken voor uitgetrokken om dit apparaat geheel uit te testen en daarna nog een goed meetrapport te maken.
  Hier hebben aspirant kopers wat aan,want elk spoortje honing richting fabrikant ontbreekt. Chapo!!
  In tegen stelling tot andere recensenten, die vallen over het niet geheel halen van de specs.
  Dan heb ik gelijk al twijfels over de kunde van dit soort jongens. Of is dit misschien te kort door de bocht!!!
  In ieder geval hoop ik dat je toekomstige testen ook van dit hoge nivo zullen zijn.Bedankt.
  vr.gr.Ben van Druten

  Beantwoorden
  • Ha Ben,

   Marco en ik hebben al sinds we voor de audiobladen schreven de stelling dat je langer met een apparaat moet ‘leven’ om de ins en outs te leren kennen. We houden als absoluut minimum een maand aan om een fatsoenlijke indruk aan een te recenseren apparaat over te houden, met de positieve en minder positieve kanten. Aan primeurtjes die na een middagje luisteren moet worden uitgetypt tot een mooi wervend verhaal heb ik een broertje dood. Begin ik niet eens aan. Voor infomercials moet je niet bij Audio Creative zijn, die zijn er al veel te veel te lezen.

   Beantwoorden
 • Uit je verhaal begrijp dat dit weer een stap vooruit is tegenover je eigen 8 decks dddac 1794 nos diy dac.Ik had het wel leuk gevonden hoe de dddac zich staande weet te houden afgezien van de prijs. natuurlijk.

  Beantwoorden
  • De Metrum DAC is een kant en klaar fabrieksapparaat, de DDDAC1794 moet je nog zelf bouwen. Dat is lang niet iedereen gegeven. Daarom houd ik dat soort beoordelingen zo veel mogelijk gescheiden van elkaar. Wat ik van de DDDDAC1794 vind, komt voldoende uit de verf in dat verhaal. Er komt overigens een update aan…

   Beantwoorden
   • Bedankt voor de info.Ik heb zelf de DDDAC1794 4 decks met de Cinemag gebouwd naar volle tevredenheid. Ik verheug mij op de update.

    Beantwoorden
 • goedemiddag dick,eigenlijk moet je hem vergelijken met de octave2. de ingangschip geeft een dusdanig ander resultaat dan de octave1, dat daardoor waarschijnlijk de grootste verschillen veroorzaakt worden.
  of het beter is of niet moet ieder voor zich maar beoordelen.
  ik vind het beduidend beter en speel alweer een aantal maanden met de octave2.

  Beantwoorden
  • Beste Leo

   Dat de MKII anders klinkt ben ik met je eens maar ligt o.a. aan de layout die ten opzichte van de MKI is verbeterd evenals de receiver. De Hex daarintegen is o.a. door de balanced modus, vervorming en betere lineariteit een totaal andere dac geworden. Wat niet uit de metingen van Dick naar voren komt is de kanaalscheiding die constant 100dB is over het gehele spectrum. Onder andere is hierdoor de focus op de instrumenten nog beter. Ik zou me ook schamen als dit niet anders zou zijn voor een product wat bijna 3x duurder is.

   Groeten

   Cees Ruijtenberg

   Beantwoorden
 • Als regelmatige schrijver op deze site het volgende;
  In de huidige “snelle tijd” waarbij de prijs een steeds grotere rol is gaan spelen, gaat het vaak aan de service-kant mis. Het is uiterst makkelijk voor een verkoper, om vooraf mooie beloftes te doen. Maar het nakomen er van, is een heel ander verhaal. Zo kocht ik, een paar jaar geleden, in een gerenomeerde winkel een wereldberoemde buizen- voor en eindtrap, met ….. jawel hoor….. versleten buizen. Verder heb ik gemerkt, dat er onderling, tussen de diverse verkoop-meneren veel haat en nijd bestaat. Uiteindelijk draait het maar op een ding en dat is geld. In een ongeveer 2000 jaar oud boek, wordt dit al het slijk der aarde genoemd. Als consument heb ik altijd sterk de neiging op te moeten komen voor gedupeerde medemensen. Misschien ga ik daar zelf nog wel eens een boek over schrjven. Een bedrijf als Metrum Acoustics, dat erg mooie producten maakt, wil ik graag meegeven ook de nodige aandacht aan de servicekant te besteden. De huidige mens wil een goede service en een goede prijs.
  Wil

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Kun jij uitleggen waarom het “beter” is om voor 24 kleine elko’s te kiezen ipv voor 1 grote

  ( ik heb mijn buizen phono voorversterker van jou nog steeds niet af, ik kan niet eens buizenvoetjes vnden maar komt goed)

  groet,

  Johan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.