Metrum Amethyst – Forward Correction DACAfgesloten

Hoewel ik mij niet bewust ben van claustrofobie in het dagelijks leven heb ik daar al snel last van met een hoofdtelefoon op. Ik denk altijd dat de telefoon gaat, de bel gaat of er iemand achter mij staat. Reden om niet voluit te kunnen genieten van muziek op de solo tour. Ik heb wel een oude Sennheiser liggen voor testdoeleinden en die prik ik in de Amethyst. Hij laat de hele set zwijgen zonder daarmee een schakelklik o.i.d. te veroorzaken.

Sade - Lovers LiveSade met haar live CD “Lovers life” klinkt erg lekker. Het feit dat de dame in mijn hoofd zit charmeert mij niet, ik ben niet in de wieg gelegd voor dingen direct op of in mijn oor. Na enig wennen zak ik toch achterover en laat nog eens wat tracks passeren die hierboven beschreven staan.

Prettig en leuk zijn woorden die in mij opkomen. Helaas, ik durf geen uitspraak te doen over de kwaliteiten van de Amethyst op dit gebied bij gebrek aan ervaring. Dat ik het na een uur luisteren nog niet zat ben en steeds zoek naar leuke tracks geeft denk ik wel iets aan. Met warme oren keer ik pas veel later dan aanvankelijk gedacht terug naar speakers die een paar meter van mij af staan en niet letterlijk op de oren drukken.

Eenvoud is macht

Ik heb het al aangegeven in het begin van het verhaal, wie zoekt naar een DAC die alles kan zal de Amethyst laten staan. Geen DSD, geen MQA, geen upsampling, geen filteren en geen lijnversterker functie. De Amethyst is een ladder DAC in de ware zin van het woord, die niet manipuleert, niets aantast in het signaal en daarom zo verschrikkelijk zuiver en tonaal correct weet weer te geven. Voedt hem met PCM in formaten van 16 of 24 bit, op sample rates tot 384KHz (USB) en hij doet exact waar hij voor is gemaakt: het signaal converteren zonder iets weg te halen of toe te voegen. De purist bij uitstek die ook nog eens de muziek in de muziek weet te behouden.

Dat laatste klinkt misschien raar, maar apparaten die de ziel in de muziek weten bloot te leggen zijn schaarser dan u denkt. Zelf zou ik de Metrum Acoustics Amethyst knopen aan een digitale speler in de prijsklasse tot circa duizend Euro, met daarachter een mooie geïntegreerde versterker en dan fijne monitors op een stand. Inmiddels weet ik ook dat de Amethyst heerlijk speelt in een high end set, dan wel zijn meerdere moet erkennen in kostbaarder Metrum Acoustics DAC’s en tegelijk laat zien dat hij familie is.

Hebt u al een mooie (Metrum) DAC en een mooie set maar zoekt u naar een hoofdtelefoonversterker die past in dat geheel, ook dan zal de Amethyst u met plezier verder helpen. Eer de profeet uit eigen land, geluk ligt om de hoek en lang niet altijd bij de buren, in de USA, UK of in Azië. Waar ze overigens allang beseffen wat Metrum Acoustics voor digitaal opgeslagen muziek kan betekenen.Amethyst met hoofdtel

Metrum Acoustics Amethyst € 1.295,-

Leverancier:
All Engineering BV
Ambachtsweg 4k
3953BZ Maarsbergen
+31(0)343437331
Email: info@metrum-acoustics.com
www.metrum-acoustics.com

 

 

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

  • Wederom een mooie review. Ben er inmiddels ook al zeker van dat Metrum het betere werk maakt. Ga straks op x-fi nog eens luisteren naar een aantal producten. Ben ook wel benieuwd naar de Jade en de Onyx. Bedankt voor de test.

  • >