RecensieStreaming

Meridian Director DAC

 

Meridian Director schuinvoor

Meridian

Meridian DSP5200SE speakersysteemHet Britse Meridian heeft bij de audioliefhebber waarschijnlijk weinig introductie nodig. Al sinds 1977 ontwerpt en bouwt Meridian apparatuur dat opvalt door de eigen stijl en hoogwaardige elektronica. Als de CD-speler begin jaren 80 aan zijn opmars begint is Meridian één van de eerste die op de wagen springt en met mooie eigen ontwikkelde applicaties komt en de Philips CD100 speler uitbouwt tot een high end speler…
In de jaren daarna uitmondend in een eigen veel geprezen CD-spelerlijn.

 

Dat Meridian het een en ander van digitale audiotechniek weet is als het intrappen van een open deur. De firma maakt al een kwart eeuw gebruik van DSP (Digital Sound Processing) technieken. Dat vind je onder andere terug in de actieve luidsprekersystemen van Meridian. Het rijk gevulde programma van Meridian bevat naast AV en audioapparatuur voor thuis ook apparatuur voor de automotivemarkt.

Allen Boothroyd en Bob Stuart, al vanaf het begin de grote mannen achter Meridian, hebben in de jaren al vele onderscheidingen in ontvangst mogen nemen voor de vele verdiensten als trendsetter.

Streamspecialist

Meridian SooloosAls het streamen van audio steeds belangrijker wordt neemt Meridian het inmiddels fameus geworden Sooloos onder zijn hoede, bouwt de range uit en perfectioneert de opvallende maar kostbare apparaten verder.

 

Opvallend genoeg is de gebruiksvriendelijke maar kostbare Sooloos standalone CD-ripper/ streamer met het ingebouwde 17” touchscreen nog steeds een opvallende verschijning in muziekstreamland waar de concurrentie op dit gebied inmiddels toch enorm is toegenomen.

 

Meridian Director

Wat als een fabrikant van in de regel dure spullen zich ineens op betaalbare markt gaat begeven? Kunnen we dan voor een nette prijs volop van de kennis van Meridian in huis kunnen halen? Een fabrikant gaat niet bewust zijn in vele jaren opgebouwde goede naam te grabbel gooien, lijkt me.

 

Meridian heeft al fraaie DA-Converters gebouwd, maar nooit dit soort kleine apparaten. Een paar maanden voor de release van de Director is de markt al verkent met de nog kleinere en beperkte Meridian Explorer. Bedoeld om naast je laptop te gebruiken als hoogwaardige vervanger van de ingebouwde soundcard.

Meridian Director schuinvoor zwartDe Director is echter een volbloed DAC, die via USB kan worden aangesloten op de PC of laptop of via een S/PDIF aansluiting. Bij de laatste kan worden gekozen uit een coaxiale of toslink aansluiting. Het gebrek aan ruimte heeft Meridian opgelost door een miniklink aansluiting op de de Director te zetten waarin één van beide S/PDIF adapters kan worden geprikt. De cinchaansluitingen voor de analoge uitgangenzijn overigens van een bovengemiddeld mooie kwaliteit. Dat zie ik vaak heel anders op audioapparaten uit deze prijsklasse.

 

Meridian Director achterkantHet fraai gevormde metalen omhulsel maakt de Meridian Director wel tot een opvallende verschijning in DACland. De voor en achterkant zijn van glanzend kunststof gemaakt. Twee rubberen strips aan de onderzijde zorgen dat de Director sliparm op de ondergrond kan worden geplaatst.

 

Op de voorkant vind je centraal geplaatst een grote ronde functiedrukschakelaar. Hiermee kies je de gewenste ingang: USB of S/PDIF. Een led geeft een duidelijke indicatie van de ingang die dat moment actief is. Rechts van de drukknop zie je een drietal led’s met bijschrift: 1x, 2x, 4x. Meridian Director schuinvoor 3De eerste led geeft aan dat er muziek wordt geluisterd met een samplefrequentie van 44.1 of 48 kHz, de tweede led staat voor 88.2/ 96 kHz en de derde voor 176.4/ 192 kHz. Het heeft dus niks met het zelf kunnen kiezen van een upsamplefrequentie te maken. Sterker nog: muziek op 44.1 en 48 kHz wordt standaard omhoog gesampled naar een dubbelde frequentie. Daarbij wordt meteen het specifieke Meridian digitale minimum fase Apodising filter ingezet, dat we ook vinden in de high end apparatuur van deze fabrikant. De voornaamste eigenschap van dit in de digitale domein werkende filter is het ontbreken van voorslingering. De filtering is minder straf dan het roemruchte brickwallfilter maar heeft klankmatig de nodige voordelen die de uiteindelijke geluidskwaliteit ten goede komen. Er zijn inmiddels meer high end fabrikanten die dit Apodising filter gebruiken, zoals Ayre. Die er zelfs een mooi white paper over heeft gepubliceerd.

 

Meridian Director SPDIF adapterDus geen grootdoenerij met een (veel te) ruime keus aan verschillende schakelbare digitale filters, van brickwall tot andere filterkarakteristiek, waarvan de gebruiker alleen maar moedeloos en misschien wel radeloos van wordt (…luister ik nu wel naar ‘de beste’ stand?).

Nee, Meridian programmeert gewoon het in hun en vele andere oren beste digitale filter en verder niks. Duidelijkheid voorop… heerlijk…

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

3 thoughts on “Meridian Director DAC

 • Hi Dick,
  wellicht heb je iets over het hoofd gezien, dus wil ik dit even rechtzetten.
  In je recensie van de Meridian Director DAC schrijf je: “Maar… niet geheel toevallig is er ook nog een iFi USB voeding in huis, die de USB voeding en data van elkaar scheidt. Dat daarvoor naast de iFi voeding ook nog een speciale USB kabel nodig is maakt het er wel een beetje chaotischer op en de combinatieprijs wordt er ook behoorlijk mee opgedreven.”

  OPMERKING:
  Dat je bij de iFi USB voeding een speciale iFi Dual USB-kabel nodig hebt, dat klopt niet!!!
  De iFi iUSBPower heeft twee USB-uitgangen. De ene uitgang levert data+stroom, en kan dus met elke normale USB-kabel verbonden worden met het volgende USB-audio-apparaat. De andere uitgang levert alleen stroom.
  Als je de speciale iFi Dual USB-kabel inzet, dan sluit je het data-kabeldeel aan op de ene USB-uitgang en de stroomkabeldeel op de andere USB-uitgang die alleen stroom levert. Deze Dual USB-kabel levert data en stroom in twee aparte kabeldelen gescheiden aan tot aan het volgende USB-audio-apparaat.

  De prijs wordt dus niet ‘opgedreven’. Consumenten kunnen kiezen tussen een gewone USB-kabel die ze al hebben (dus geen meerprijs) of kunnen kopen (en dat hoeft geen iFi USB-kabel te zijn, maar hij is wel goed) en de iFi Dual USB-kabel (en dat kost dan wat meer).

  De klant bepaald!

  De iFi iUSBPower houdt alle vuile USB-stroom uit een computer tegen en levert een nieuwe schone USB-stroom daarvoor in de plaats. Dit geeft een behoorlijk winst in geluidskwaliteit. Daar bovenop levert de inzet van de iFi Dual USB-kabel nog een extra winst in geluidskwaliteit.

  Mvg
  Ed Doggen
  Daluso – iFi-Distributeur.

  Beantwoorden
 • Waar kan je deze dac eigenlijk kopen?

  Mvg,
  Johan

  Beantwoorden
  • Hallo Johan,

   Kijk even bij importeur Viertron (link staat onder aan de pagina van de recensie) naar winkels die de Meridian Director verkopen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.