Melody Valve Amplifier SP3-2 buisversterker

Melody Valve Hifi SP3-2 geïntegreerde buisversterker

Meten

Een kleine versterker, niet zulke krachtige eindbuizen (in vergelijk met een KT88), weinig uitgangsvermogen? Nee hoor, de SP3 heeft dankzij de penthodeschakeling een heel gezond uitgangsvermogen van 25 watt per kanaal. Gemeten bij het 1% THD+n punt (de totaal geproduceerde vervorming plus brom en ruis). Ruim voldoende om normaal gevoelige luidsprekers, in normale huiskamers, op normale, non-headbang, geluidsniveaus zonder enig probleem aan te kunnen. Bij een open volumeregelaar is er 229 mV spanning aan de ingang nodig voor vol vermogen.

Melody SP3-2  frequentieresponsDe frequentierespons ziet er prima uit, het -3 dB punt in het hoog is te zien bij 70 kHz, waarna het snel afvalt. Bij 120 kHz is een kleine goed gedempte resonantiebult van de uitgangstrafo zichtbaar.

 

 

Bij de vervormingsmeting afgezet tegen de frequentie valt het mooie gelijkmatige gedrag door de hele band op. Bij 25 watt loopt de vervorming bij 20 Hz slechts tot iets voorbij 2 % op. De uitgangstrafo’s zijn dus goed genoeg om het diepste laag onvervormd weer te geven en ook bij vol vermogen. Heel mooi.

Melody SP3-2  FFT THD n 1watt 8ohm logaritmische schaalHet FFT plaatje laat bij 50 Hz een piek op –76 dB zien die op instraling van de voedingtrafo op de gevoeligste voorbuisjes is terug te leiden. Gerelateerd aan een uitgangsvermogen van 1 watt. Laag genoeg om geen hoorbare brom uit de speakers te horen.

100 Hz resten uit de gelijkrichting en afvlakking liggen op een mooie -98 dB.  Dat geeft aan dat de Melody SP3-2 een stille buizenbak is. En dat blijkt ‘ie ook in de praktijk te zijn, ook aan overgevoelige LS types als de Klipsch RF-83. Een mooie combinatie overigens, ook gezien de prijsklasse van beiden.

Melody SP3-2 DempingfactorDe dempingfactor is laag met 3,2 ten opzichte van een 8 Ohm belasting. Heel normaal bij een buisversterker waar weinig negatieve tegenkoppeling in toegepast wordt, en zeker bij een eindtrap in penthode mode. Kies je luidspreker met wat tact en je zult er geen last van hebben. Sommige basreflex luidsprekers zijn meer demping uit de versterker nodig om het laag onder controle te kunnen houden. Die moet je niet combineren met een versterker als de Melody. Als je nog een luidspreker voor je Melody moet zoeken is het heel simpel: neem de versterker mee naar de winkel toe.

De kleine Melody SP3-2 meet op alle disciplines verdienstelijk. Het toont zich ook op de meetbank een prima ontworpen versterker.

Conclusie

Niet zo moeilijk dit keer. Waar vind je onder 1000 euro nog zo’n goed gebouwde fijne versterker? De prijs/kwaliteitverhouding krijgt een 10+. Houden we de prijs er even buiten dan is de Melody SP3 ook in absolute zin een klasbakje, een goede vertegenwoordiger van de moderne buisversterkers. Probleemloos in gebruik, vrij van brom en ruis en een geluid dat er staat. Zeer warm aanbevolen.

Naschrift

Een importeur in Nederland heeft Melody Valve Hifi, om wat voor reden, helaas al een tijdje niet meer, en ook een fatsoenlijk site is er zoals bij zoveel Chinese fabrikanten niet (meer). Wel een Italiaanse site, die voor het gemak maar ‘European Edition’ wordt genoemd. Maar toch zijn producten in deze fabriek geassembleerd al een tijdje wereldberoemd. Prima Luna laat zoals je in de 6moons reportage kunt zien ook haar versterkers in deze fabriek bouwen. In dezelfde superieure bouwkwaliteit.

Blader vooral eens door onderstaande fabriekstour, een prachtige reportage van 6moons.

http://www.6moons.com/industryfeatures/roadtourchina/melody.html

Melody

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.