Melody Valve Amplifier SP3-2 buisversterker

Melody Valve Hifi SP3-2 geïntegreerde buisversterker


Schakeling

De schakeling is geen onbekende. De eerste versterkende trap is een ECC83 in SRPP geschakeld. Deze wordt direct gekoppeld (dus zonder koppelcondensator) met de tweede trap, waarin de fasedraaing wordt gedaan. Dit noemen we een ‘long tail’ of Schmitt fasedraaier. Deze fasedraaiertrap wordt vervolgens gebufferd door een tweetal ECC82 buisjes in kathodevolger schakeling. Daarmee wordt de Millercapaciteit buitenspel gezet, wat een breedbandige werking garandeert. De stuurroosters van de eindbuizen zijn weer direct of DC gekoppeld met de voorgaande buis. De eindbuizen zijn niet zoals bij het merendeel van de hedendaagse buizeneindversterker in Ultra Lineair geschakeld, maar in Penthode mode. Dat geeft een hoge uitgangsimpedantie, ofwel een lage dempingsfactor. Om die nog enigszins acceptabel te maken wordt er enige tegenkoppeling gebruikt vanaf de luidsprekeruitgang naar de onderste kathode van de SRPP schakeling van de eerste buistrap.

SP3 Schema versterker

De voeding is recht toe recht aan. Gelijkrichten en afvlakken met 2 x 390 uF. De ruststroominstelling van de eindbuizen wordt geregeld door de massa van de ECC82 driver niet meteen aan massa te leggen maar op een negatieve spanning te zetten. We moeten toch een negatieve voorspanning op het stuurroosters van de eindbuizen zien te krijgen.

SP3 Schema voeding

Luisteren

Melody SP3 volumeregelaarIk moet toegeven dat ik hier verrast werd, de SP3 klinkt vanaf het eerste moment als een klokje, met meer energie en gloed dan ik verwacht had. Het geluid is mooi transparant, het laag diep en krachtig, stemmen klinken met een natuurlijke warmte en het hoog heeft een zijdeachtig karakter. Aan dat laatste zullen de olie koppel condensatoren deels debet zijn. Die dingen doen het toch echt beter dan goedkope plastic folie condensatoren die je vaak in budget apparatuur vind. Het speelt zo gemakkelijk dat er geen moment gedacht wordt dat we hier met een alles behalve kostbare versterker te doen hebben. Deze Melody is een volwassen volwaardige versterker. Een versterker, als die wordt gebruikt met een passend luidsprekersysteem, ook duurdere concurrenten van repliek kan dienen. Een aangename verrassing.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.