Melody Valve Amplifier SP3-2 buisversterker

Melody Valve Hifi SP3-2 geïntegreerde buisversterker


De buitenkant

Melody SP3 rood

Er is zelfs een mooie rode uitvoering van de Melody SP3-2

De Melody is apart van design. Dat komt mede door de opmerkelijke en mooi gevormde geperforeerde afschermkap die over de vier eindbuizen staat. Een kap die er eens niet uitziet of ‘ie er op het laatste moment bij de haren is bijgesleept, omdat een afdekkap toevallig moet voor het CE keurmerk. Voor de echte voyeur is de kap gemakkelijk van het chassis te klikken. Heb je kleine kinderen over de vloer? Gewoon laten zitten.

En wat voor chassis is het. Geheel opgetrokken uit dik plaatstaal, afgewerkt met een champagnekleurige poedercoating voor de versterker die ik hier in huis heb. De frontplaat is uit een gegoten stuk aluminium gemaakt. Met een uitstulping in het midden waar de grote volumeknop zit. Met daarboven een blauwe signaal led. De zes voorbuisjes hebben afschermhulsen die in dezelfde kleur zijn gespoten als het chassis.

Achterop het chassis zitten de twee uitgangstransformatoren, beide ingegoten in een eigen behuizing. De voedingtrafo ligt onder het chassis en komt deels onder de bodemplaat uit. Deze transformator is doodstil en blijft ook bij langdurig gebruik aangenaam koel. Alle ruimte in en op de kast is goed gebruikt, zonder dat het geheel een overvolle indruk maakt. Waar wel een veer is gelaten is in het aantal ingangen: twee paar cinchbussen slechts. Dat is echt te weinig voor mij.

De ruststroom door de eindbuizen is aan de beide zijkanten van het chassis te controleren en in te stellen. De gebruikte eindbuizen zijn van het type 5881, een lid van de bekende 6L6 beamtetrode familie. Een kleinere broer van de KT88 en 6550 eindbuizen. In de voortrap/fasedraaier vinden we drie buisjes per kant: een 12AX7,ofwel ECC83, een 6922, identiek aan de ECC88 en een ECC82.

Melody SP3 stappenregelaarVóór de ingangsbuis zien we iets speciaals in deze klasse: een echte 24-staps volumeregelaar. Netjes opgebouwd met 1 % weerstanden. Door de massieve lange regelknop, die zo een beetje als vliegwiel fungeert, klikt het mooi smooth door de verschillende stapjes. De luidsprekerterminals zijn de inmiddels bekende WBT namaak uit China. Desalniettemin Prima kwaliteit. Er zijn aansluitingen voor zowel 4 als 8 Ohm luidsprekers.

De binnenkant

Melody SP3 binnenkantDe elektronica ziet er keurig verzorgt uit. Meteen vallen me de niet typische koppelcondensatoren op, afkomstig van Russische legerproductie. Koppel c’s tussen de verschillende versterkertrapjes zijn klankbepalende componenten. Uit eigen ervaring weet ik dat er momenteel mooie componenten uit het voormalige oostblok komen. De oude veel te grote voorraden uit de tijd dat er nog een grote muur om dat deel van de wereld stond worden de laatste jaren in grote hoeveelheden op de markt gedumpt en zijn nu voor iedereen beschikbaar.

Melody SP3 koppel condensatoren

De kwaliteit? Niet minder dan de gekende USA made mil specs onderdelen. Maar de prijzen zijn nog steeds een fractie van wat we gewend zijn, dank zij de grote aantallen die onder andere via Ebay worden aangeboden. Hoe lang dat nog het geval zal zijn weet ik niet, maar je kunt nu nog voor het bekende dubbeltje op de eerste rang zitten. Draal niet, het zal geen eeuwigheid meer duren voor de prijzen zich weer audiofiel gaan ontwikkelen. Ik heb zelf ook en mooi gebruiksvoorraadje liggen. Melody heeft dat goed ingezien. De voedingelco’s zijn van Nippon Chemicon, degelijke kwaliteit die tot in de duurste audioapparatuur te vinden is. De algehele onderdelenkwaliteit is goed tot zeer goed voor elkaar in deze Melody. De montagekwaliteit is bovengemiddeld goed.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.