RecensieVersterker

Melody Valve Hifi SP3-2 geïntegreerde buisversterker

Soms kom ik bij wat lekker loom rond Googlen erg boeiende dingen tegen. Dit keer stuitte ik op een fabriekstour door de fabriek van Melody Valve Amplifier in China, op 6moons.com. Die staat er al een tijdje, maar was me niet eerder opgevallen. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen…

Het is indrukwekkend wat daar gebouwd wordt. De fototour geeft erg veel constructiedetails te zien waar de liefhebber van audiotechniek en/of de zelfbouwer zijn hart aan op kan halen. Er zelfs misschien ideeën van op kan steken. Het is voor mij een goede reden om een Melody versterker die ik een paar jaar geleden heb besproken voor een inmiddels ten ziele gegaan audioblad, waarvoor Marco en ik maandelijks schreven, eens in een nieuw spotlicht te plaatsen, met de nodige aanvullingen en hier en daar een aangepaste inhoud. We zijn inmiddels toch weer wat wijzer…

Ik was destijds behoorlijk onder de indruk van de hoge bouwkwaliteit van de Melody versterker die voor de vraagprijs van onder 1000 euro geleverd werd. Hier is het verhaal van de Melody Valve Hifi SP3-2. In het naschrift vind je de link naar de genoemde fabrieksexcursie van 6moons eigenaar Srajan Ebaen. Zeer de moeite waard.

Melody Valve Hifi SP3-2 geïntegreerde buisversterker

Melody SP3 schuinvoorDat de buis terug is van nooit echt weg geweest lijkt een duidelijke zaak. Na jarenlang op een laag pitje te hebben doorgegloeid bij een clubje hardnekkige buis gourmets, zette de buis halverwege de jaren 90 een ongekende comeback in die anno nu geen grenzen meer lijkt te kennen. Zelfs massaproductie in China is lonend geworden met als resultaat dat de ene na de andere Chinese versterker op de markt verschijnt.

En het goede nieuws daarvan is dat de kwaliteit in de breedte beduidend beter is geworden, na de vaak uiterste belabberde producten die er een jaar of 10, 12 geleden nog gebracht werden. En dat geldt ook voor de buizen zelf. Chinese buizen golden lang als inferieur vergeleken bij USA, Europa of zelfs Sovjet productie. Maar ook daar is langzaam maar zeker verandering in gekomen en worden er werkelijk juweeltjes van buizen gemaakt in China bij onder andere Shuguang en TJ. Wat duurder dan de bulk van vroegere jaren, maar ook vele malen beter, stabieler en duurzamer.

East West

De betere versterkers uit China lijken echter te ontstaan uit een combinatie met westerse bedrijven. De aansturing en controle van buitenaf en de verdere assemblage in China levert steeds betere apparatuur op met een nog steeds sympathiek prijskaartje. Kijk eens naar Advance Acoustic, waar ik in de jaren al mooie dingen van heb getest. Is toch het resultaat van een hechte combinatie van een Franse ontwikkeling en China productie. En laten we pionier NAD niet vergeten, die de mogelijkheden van het in Europa ontwikkelen en laten produceren in het verre oosten al in de jaren 80 doorvoerde. Musical Fidelity laat al decennia lang hun mooie spullen in Taiwan assembleren. Ik was twee jaar terug in de fabriek in Engeland en zag daar naast de vriendelijke mensen op de ontwerpafdeling, vooral een inpak en verzendhal waar hard gewerkt werd. In Nederland is PrimaLuna is een perfect voorbeeld. Het wereldwijde succes is er naar en dik verdient.

Melody SP3 frontaalToen ik de Melody SP3-2 versterker in huis had werd er verteld dat het een fabrikant is die vanuit Australië opereert. Er wordt snel furore gemaakt met een brede lijn mooie versterkers. Het lijkt dus veel op wat PrimaLuna doet.

Deze Aussie verteld dat de versterkers in eigen huis ontwikkelt zijn, maar daar had ten tijde van de test al mijn twijfels over. Ik dacht meer aan het optimaliseren van een bestaand versterkerontwerp met hier en daar cosmetische aanpassingen. Maar met de kennis van nu twijfel ik zelfs daar een een beetje aan. Wie het echte verhaal weet mag het vertellen, graag zelfs. Kan ik het op deze pagina’s vertellen…

Ik zie veel raakvlakken met andere Chinese versterkers. Dat doet totaal niets af aan de hier besproken SP3-2 versterker, die ronduit geweldig goed is gebouwd met mooie componenten. Wat zien we als de SP3-2 versterker uit de doos is gehaald? Een uiterst aantrekkelijk aaibaar apparaat. Compact gebouwd, met 35 x 27,5 cm en 18,5 cm op het hoogste punt, werkelijk als een tank zo degelijk en veel zwaarder dan je verwacht. 20 kilo weegt het ding maar liefst.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.