RecensieVersterker

McIntosh C2300 voorversterker

Meten

De versterkingsfactor van de C2300 is 6x. 500 mv in geeft 3,086 volt aan de uitgang, met de volumeregelaar op max. Desgewenst kan via de ‘Trim Adjust’ functie tot maximaal 6 dB extra versterking worden bijgeregeld of in mindering worden gebracht. De maximale uitgangspanning, bij het omslagpunt van 1% THD+n, is 9,43 volt in single ended en het dubbele uit de gebalanceerde XLR aansluitingen.

Bij 1 volt aan de uitgangen blijkt de vervorming laag met 0,072%, lineair gemeten, en 0,0087% gewogen. De THD+n plaatjes laten een nette schone voedingslijn zien waaruit nog net de tweede harmonische op -102 dB weer te vinden is. Gemeten bij 1 volt uitgangspanning. 50 en 100 Hz resten uit de gelijkrichting van de voedingspanning zijn nog met enige moeite op een diepe -98 en -104 dB te zien. Erg mooi.

De uitgangsimpedantie van de C2300 ligt op een mooie 220 Ohm.

De frequentiesrespons laat een nagenoeg rechte curve zien tussen 20 Hz en 100 kHz om daarna af te vallen naar -3 dB op pakweg 200 kHz.

De RIAA curve van de phono ingang is recht binnen +/-0,5 dB in het 100 Hz – 20 kHz gebied. Goed zichtbaar is het laag-af rumble filter, om ongecontroleerde wooferuitslagen in het subsonische frequentiegebied tegen te gaan. Het laat bij 20 Hz een verzwakking van ongeveer 3 dB zien. Het linker kanaal zet een fractie eerder in. Belangrijker is dat beide kanalen verder dezelfde curve vertonen. De onderlinge verschillen liggen grotendeels binnen 0,1 tot 0,2 dB. Heel netjes.

Het klankregelcircuit laat tot maximaal 15 dB versterken of verzwakken op de uiterste 20 Hz en 20 kHz punten. Boven 20 kHz loopt de curve gelukkig niet verder op maar neemt juist weer af.

De metingen van de signaal/ruisverhouding laten mooi het effect zien van de toegepaste dubbele volumeregelaar. Bij een maximale uitgangspanning, en de regelaars buitenspel kom ik op 63,09 dB lineair en 81,87 dB gewogen. A hele nette waardes voor een buizenbak. Maar met 0,5 volt op de uitgang vind ik zelfs nog resp. 74,00 en 92,60 dB, lineair en gewogen gemeten.

De McIntosh C2300 is weliswaar een buisvoorversterker, maar doet op de meetbank niet onder voor een goede solid state tegenhanger met z’n overall uitstekende meetuitslagen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.