RecensieVersterker

McIntosh C2300 voorversterker

De binnenkant

Van binnen toont de C2300 uiterst verzorgd. De r-core voedingtransformator en elektronica zijn aan de voorkant te vinden. De buizen liggen op een schuin geplaatst en netjes van de rest van de kast mechanisch ontkoppeld sub-chassis dat, over de volle breedte van de kast, boven de PCB is bevestigd. Alle zes buizen zijn van het ECC83/ 12AX7 type. De koppel en uitgangs condensatoren zijn de overbekende Wima MKP rode blokjes.

 

C2300_binnenkant_helemaal

 

Condensatoren die de verschillende versterkertrappen met elkaar verbinden noemen we ‘koppelcondensatoren’, de condensator die naar de uitgangsbussen gaat: ‘uitgangscondensator’. Dat zijn in high end apparatuur vaak hoogwaardige verliesarme Polypropyleen (MKP) types. En dan ook nog vaak afkomstig van het Duitse Wima. Opvallend: het zijn prima kwaliteit condensatoren maar niet de allerbeste die er te koop zijn. Maar nagenoeg alle wat grotere fabrikanten, van oost naar west, van noord naar zuid, passen ze toe in hun (top)producten. Het zal de betrouwbaarheid en de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding zijn die Wima biedt.

Niet zelden, meestal in de zelfbouwkringen, wordt er gedacht dat als er maar voldoende dure topcomponenten aan elkaar worden geknoopt dit automatisch tot een top klinkend apparaat zal leiden. Helaas, die vlieger gaat niet altijd op. Eerst moet de schakeling zelf deugen. En daarin moet het totaal aan componenten als team functioneren. Componenten moeten bij de schakeling, bij elkaar en bij het apparaat passen om het geheel tot een eenheid te smeden waarvan de som groter is dan losse delen. Het kan zelfs best zo zijn dat als je alle Wima’s in deze Mac vervangt voor op papier veel betere types, het uiteindelijke resultaat je best eens tegen kan vallen. Let wel: dat hoeft niet maar het is niet ondenkbaar.

Ik heb het zelfs wel eens gehad met een mooie voorversterker waarvan ik de bekende blauwe Alps volumeregelaar verving voor een vele malen kostbaardere stappenschakelaar, een type dat het echt prachtig deed in een andere voorversterker, maar na de uitwisseling de ‘synergie’ van het geluid compleet om zeep bleek te hebben geholpen. Na veel hoofdschudden en ergeren heb ik na een week de oude Alps maar weer terug gezet en bingo, de boel viel weer op z’n plek. Tja, niet alles is verklaarbaar…

Het ontwikkelen van audioapparatuur kun je niet slechts met computersimulaties klaren, zoals steeds meer gedacht wordt. Dat je hiermee een elektronische schakeling ontwikkeld dat technisch goed werkt is heel goed mogelijk, maar dat het gelijktijdig ook gehoormatig het audionirvana benadert is even klein dan het winnen van een dikke prijs in de Postcodeloterij. Vergeet het maar. Als de schakeling eenmaal naar wens werkt begint het tweaken op componentniveau. Het uitzoeken van het juiste type buis, weerstand of condensator op een bepaalde klankbepalende plek. Dat juist maakt het allemaal zo boeiend en daardoor klinkt een versterker van de ene fabrikant nooit identiek aan die van een willekeurige andere. En daarin onderscheiden zich de betere merken. Het tweaken vergt ervaring en feeling. Maar o wee als er eens een chef ontwikkelaar gaat lopen… Het lijkt wat dat betreft wel op koken met sterren…

McIntosh_C2300_lijntrap

 

De versterkerschakelingen in de C2300 zijn klassiek, geënt op de McIntosh schakelingen uit eerdere beroemde versterkers. De oude Mac C22 heeft praktisch dezelfde schakeling voor de lijntrapjes. Waar de ‘22’ echter nog een kathodevolger in de uitgang gebruikt, om de uitgangsimpedantie omlaag te brengen, heeft de C2300 de hulp ingeroepen van solid state. De buizenuitgang wordt gebufferd met een in ‘Unity Gain’ ingestelde enkele transistor die voor een hoogohmige afsluiting voor de laatste buis moet zorgen en voor een laagohmige uitgangsimpedantie van de voorversterker. Dezelfde functie dus dan de vroeger gebruikte kathodevolger had, maar met een transistor is gemakkelijker een nog lagere uitgangsweerstand haalbaar.

De voedingspanning wordt na de gelijkrichting gestabiliseerd met een separaat opgebouwde solid state schakeling.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.