RecensieVersterker

McIntosh C2300 voorversterker

 

Na de bespreking van de MC275 eindversterker gaan we verder met de C2300 voorversterker. Ik heb beide apparaten bewust niet als een combinatie in één verhaal beschreven om te voorkomen dat de schijn gewekt wordt dat ze een vaste twee-eenheid vormen. De C2300 kan natuurlijk uitstekend in combinatie gebruikt worden met de MC275, maar beide zijn los van elkaar ook perfect inzetbaar met zowel andere McIntosh apparaten als die van andere fabrikanten.

Groot van stukMcIntosh_C2300_frontaal

De C2300 is naar huidige begrippen groot van omvang met 44,4 x 36,8 x 18,1 cm (b x d x h), en zet bijna 13,5 kg op de weegschaal. De vormgeving laat er geen twijfel over bestaan dat we hier met een McIntosh te doen hebben. Het front met de glasplaat, het groen oplichtende logo, blauw oplichtende display en signaalmeters en display, totaal overbodig natuurlijk, dat laatste, maar o wat vind ik dit mooi… En de herkenbare bedieningsregelaars. De bovenplaat heeft een venster waarachter de zes buizen te zien zijn. De C2300 is een echte buizenbak, dan mag dit ook gezien worden. Je kunt dit buizencompartiment zelf extra laten verlichten… Gruwel je van dit soort opsmuk? Schakel de functie gewoon uit. De afwerking is om door een ringetje te halen.

C2300

De 2300 is zoals je het mag zeggen: een echte voorversterker. Het episch centrum van een audioinstallatie. Veel voorversterkers anno nu zijn eigenlijk pure lijnversterkers. Er is tijdens het dagelijkse gebruik zelfs zelden sprake van enige voorversterking, waarbij het uitgangsignaal dus hoger is dan het ingangsignaal, maar van verzwakking. De naam ‘regelversterker’ is in dat geval eigenlijk beter op zijn plek. In de Mac preamp vinden we naast de lijnversterker ook gescheiden phono RIAA voorversterkers voor zowel MM en MC elementen. En geheel volgens de traditie is een klankregeling aan boord. En vergis je niet: veel mensen missen dit echt op de moderne voorversterkers. Voor de hardcore ‘audiofiel’: je kunt het met een simpele druk op een knop buitenspel zetten.

McIntosh_C2300_achterkant

Deze C2300 is eigenlijk naar ieders wens, per ingang, te configureren, van sober en direct tot een ‘full options’ regelcentrum. Het instellen doe je met de twee middelste draaiknoppen die het bijschrift ‘Trim select’ en ‘Trim adjust’ dragen. De versterkingsfactor en het wel of niet ‘klankregelen’ is per ingang afzonderlijk in te stellen. Wil je bijvoorbeeld de radio een beetje aanpassen via de klankregeling, is dat voor dat kanaal alleen te programmeren én vast te leggen. Zo is iedere van de acht (!) ingangen naar eigen wens op een gebruiksvriendelijke wijze in te stellen. Als de ingang op Phono MM of MC staat is op dezelfde manier ook de optimale gain, afsluitweerstand en/of parallelcapaciteit voor het element te regelen.

Een viertal lijningangen kan naast single ended, via cinch ingangen, ook gebalanceerd, via XLR, worden gebruikt. Er is ook een drietal uitgangen in zowel cinch als XLR, plus een ‘record out’ aansluiting.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.