LuidsprekersRecensie

MC Systems MP5 Luidsprekersysteem


3 in 1?

Door een andere opvallende constructie is de behuizing te verstellen in zowel een gesloten kast, een bassreflex of een transmissionline principe. Dat gebeurd met een kantelbaar schot dat via de achterkant bereikbaar is. Met een inbussleutel wordt een bout losgedraaid waarna het schot in de gewenste stand wordt gezet. Daarna wordt de bout weer goed aangedraaid. Aan de metingen is af te lezen dat het inderdaad werkt. Hoewel voor een transmissionline speakersysteem een langere pijplengte nodig is om van een ‘echte TL’ te mogen spreken werkt het als een speer. De TL stand groeit snel uit tot mijn eigen favoriete afstemming. Het laag is strak, maar heeft in mijn oren ook een bepaalde lekkere sound. Het is smeuïg, los en heel relaxt. Er is opvallend veel druk in het sublaag te horen en voelen als de muziek het in zich heeft. En dat voor een kast met deze afmetingen.

MP5 verschillende modesDie dubbele woofersectie doet er wel wat aan. Je ziet een klein 13 cm woofertje, maar vergeet niet dat het conusoppervlak wel wordt verdubbeld door woofer twee aan de achterkant. Wordt de MP5 in een niet al te grote ruimte opgesteld, dan heb je echt geen subwoofer nodig om ook van het diepe laag te kunnen genieten. En ik ben zelf een enthousiast gebruiker van een actieve sub in mijn huiskamer.

Het schot in de ‘gesloten kast’ stand vastgezet geeft een slanker maar nog steeds mooie diepe laagweergave. Heel mooi in situaties die een wat geprononceerd laag geven, met de luidsprekers min of meer noodzakelijk meer in de hoek of dichter tegen de achterwand geplaatst. In de reflexstand krijgt de speaker een wat meer aangezet laag met een meer frequentiegebonden ‘Tjoemb’, zoals vaak bij een kast met reflexpoort. Het mooie: alle drie mogelijkheden zijn zeer bruikbaar, geen is overbodig. Het maakt aanpassen aan de luisterruimte bijna ideaal. De TL mode heeft volgens mij meer invloed dan alleen op het laag. Het lijkt wel of de middenweergave er ook voordeel van wordt. Opvallend…

Luisteren

De MC MP5 is geen speaker die nukkig divagedrag vertoont bij het opstellen. Er is al snel een prima geluid en stereobeeld uit te toveren. Een beetje schuiven, stukje indraaien, weer recht vooruit. De eerste stappen naar een zo goed mogelijke weergave zijn snel gezet. Het tweaken kan in de dagen er na om de in je eigen oren meest prettige opstelling te vinden. De slanke zuilen zijn ook niet moeilijk te plaatsen. Dat merkte ik ook bij het opstellen in mijn andere twee leef/luisterruimtes (wat een luxeprobleem).

MP5 1Op de grotere ruimte op de zolderverdieping staan de speakers helemaal vrij in de ruimte opgesteld, ver van de muren en hoeken. Ik krijg hier een heel strakke laagweergave, hoewel niet broekspijp wapperend, zeker niet te mager. Hier is er wel meer drang om mijn subwoofer onder pakweg 40 Hz als aanvulling in te zetten. Ik heb het niet gedaan. Het totaalplaatje klopt zo goed dat ik iedere keer maar lekker wegzak in de zitbank en me aan de muziek overgeef. Dit klinkt gewoon verduld goed. Het geluid staat compleet in de ruimte, totaal los van de speakers.

Een verdieping lager, in een veel kleinere ruimte, door onder andere de grote boeken en cd wandkasten prettig akoestisch gedempt, staan de MP5’s dichter tegen de achterwand en hoeken. En natuurlijk ook dichter bij elkaar. Met de speakers recht naar voren stralend lijkt het weergeven podium breder dan de luisterruimte zelf. Het laag is hier, in deze compactere ruimte heel royaal en gemakkelijk. Allemachtig, wat kan dit zuiltje een diepe laagweergave aan. Ik heb de MP5 hier voor lange tijd op een klein EL84 buisversterkertje gebruikt. Goed voor een machtige watt of 8 of zo. Zelfs dat gaat formidabel goed.

El Bizarro

Later kwam daar nog een Altmann BYOB versterker voor in de plaats. Een bizarre versterker gevoed door een een dikke autoaccu. Maar het klinkt voortreffelijk. Hier blijkt steeds weer dat deze MC speaker in principe door iedere fatsoenlijke versterker is aan te sturen. Het kan loeihard op een dikke honderden watts versterker, heb ik ook gedaan, de speaker geeft geen krimp en het geluid blijft steeds overeind. Maar het beste geluid krijg ik zelf met mooie kleinere versterkers van de beste kwaliteit. De MP5 laat de kwaliteit haarfijn horen van de apparatuur die er voor staat, van hoog tot laag en verdient daardoor in feite de beste die je je kunt veroorloven.

MC-Systems MP5 voet

Ik heb ruim twee maanden kunnen avonturieren met deze luidsprekerset. Met een groeiend enthousiasme. Is deze MC MP5 de beste, de mooiste luidspreker die ik ken? Welnee, gelukkig niet. Waren we klaar met de hobby en MC Systems ook. Ik vind ‘m zonder twijfel wel bij de mooiste horen die ik de laatste jaren in huis had. Een echte witte raaf. Ik zou er zondermeer probleemloos dagelijks mijn muziek mee kunnen luisteren en genieten. Mijn vrouw ook, maar dan meer om de reden dat de MP5 zo mooi is gebouwd, compact en aaibaar, en dan natuurlijk met zijpanelen in de houtkleur die bij ons interieur past…

Meten

De belangrijkste dip in de impedantie in de lagere frequentieregionen ligt rond op 6 Ohm, de hoogste op 10,5 Ohm rond 2500 Hz. Rond 7 kHz daalt de impedantie tot ongeveer 5,2 Ohm, wat nog steeds een vriendelijke waarde is. De fase laat ook geen harde sprongen zien met steile hoeken. De MP5 is in alles een bovengemiddeld vriendelijke belasting voor de versterker. De impedantiemeting bij de verschillende kastprincipes laten mooi zien wat de al dan niet gesloten poort doet.

 

Impedantie en fase gesloten kast modeIn gesloten stand is er een enkele resonantiebult op 65 Hz.

 

 

Impedantie en fase reflexmodeIn de basreflex mode krijgen we de bekende dubbele bulten te zien met het dal op 45 Hz, wat aangenomen mag worden als de poortresonantie.

 

 

 

Impedantie en fase TL modeDe TL mode lijkt op de reflex stand, met een dal op 47 Hz, maar er gebeurd toch ook wat subtiel anders: de impedantielijn in het middengebied gaat ook een fractie omhoog. De veel bredere doorgang van de weg naar de buitenwereld heeft blijkbaar meer invloed op de werking dan uit de plaatjes zelf blijkt. De bult rond 200 Hz kan ik zo niet verklaren. Het lijkt me te schoon om als kastresonantie te zien. Het kan in de speakerunits zelf ontstaan. Van trillingen van de behuizing heb ik niks kunnen vinden. De stevige kastconstructie zorgt daar wel voor.

(klik weer op de plaatjes voor een grote afbeelding)

Conclusie

Een prachtig luidsprekersysteem uit eigen land. Stijlvol gebouwd en afgewerkt en vol spitsvondigheden. Ik durf bijna te beweren dat als MC niet uit Nederland zou komen, maar uit een gekend luidsprekerbouwersland als Frankrijk, Engeland, of de laatste decennia ook de USA, het een internationaal erkende beroemde luidsprekerfabrikant zou zijn. Wie speakersystemen als dit kan creëren verdient een veel bredere waardering dan nu het geval is. Aan de andere kant: misschien is MC wel bijzonder omdat het niet pur sang afhankelijk is van grote productieaantallen en verkoopcijfers en in alle rust de tijd neemt om ideeën uit te werken. Wie zal het zeggen. Ik vind de MP5 een prachtluidspreker die aandacht verdiend, niks meer en niks minder. Een aanrader.

Fabrikant:

MC Systems MP5: 1695,00 euro (per stuk)
www.mc-systems.com

MC Systems MP5 voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “MC Systems MP5 Luidsprekersysteem

 • Een opmerkelijke speaker qua constructie, zeker ook wat de woofer betreft: twee speakers die middels een stang in hun uitsparingen gehouden worden, dat vereist nogal lage toleranties in de bouw van units, kast en de staaf, 1/10mm kan het verschil zijn tussen te vast of te los.

  Waar ik wel even mee zit: zwaartekracht: gaan de korven van de speakers niet vroeger of later aan de onderkant op het mdf rusten? Ook denkende aan uitzetting en krimpen o.i. van temperatuur en vochtigheid. Risico op bijgeluiden?

  Niet vermeld in de tekst (of ik heb er overheen gelezen) maar wat ook nog een voordeel is van deze woofer constructie is het dat hij impuls gecorrigeerd is. Alleen onbalans tussen beide woofers levert nog krachten op die men moet dempen. Ik neem aan dat in de filtering de achterste woofer identiek is aan de voorste, in dat geval zal er ook een meer bi (niet di) polair afstraal gedrag zijn in de middentonen.

  Echter, wat ik mij wel afvraag: is ooit eens onderzocht wat de verhouding is aan kastwand trillingen veroorzaakt door de mechanische koppeling van kast en speaker en de trillingen die worden verookzaakt door de druk opbouw in de kast. Is die verhouding dermate dat dit zich loont? Of had een simpelere impuls gekorigeerde opzet ook volstaan.

  AB

  Beantwoorden
  • Geachte AB,

   De reactieve karachten die in/door de magneet worden opgewekt worden normaal door het chassis naar het front van de kast afgevoerd. Er zijn metingen gedaan waarbij blijkt dat die krachten op het frontpaneel dermate groot zijn dat bij sommige frequenties het energie niveau van het frontpaneel slechts 6 dB lager is dan het niveau van de luidspreker. Met name op de resonatie frequenties van een dergelijk paneel en meestal is dat in het kritische middengebied. Nu zoekt men ook wel naar oplossingen door het frontpaneel heel dik (Avalon) te maken, dan gaat de resonatie frequentie omhoog of heel zwaar te maken of bol (Thiel) of de kast inwendig van een soort matrix te voorzien, ook dan gaat de resonantiefrequentie omhoog door een grotere stijfheid. De akoestische energie is veel lager dan de mechanische en die druk wordt dan ook geleidelijk over de wanden verdeeld. Ook hier zijn beelden van gemaakt met stroboscopisch licht en je ziet dan ook heel weinig energie die door de kast wordt afgegeven. De kwaliteit van de kast is natuurlijk wel belangrijk. Het niveau van deze energie is bij een matig gebouwde kast nog altijd minder dan 18 db van het energieniveau dat de luidspreker afgeeft. Door nu de mechanische energie te elimineren door de beide woofers te koppelen geeft dat een enorme winst. De beide chassis zullen geen energie meer overdragen op het front of achterpaneel en zodoende de kast niet mechanish in trilling brengen. Indien het chassis op het MDF zou rusten heeft dat dan ook geen invloed.
   De achterste woofer is trouwens veel lager gefilterd. Als hij als een echte bipool zou functioneren is hij weer veel lastiger te plaatsen juist iets wat ik niet wilde. Bij het MC patent zoals is toegepast in de M1 en de M3 (ook de M5) zit de woofer op een buis die vervolgens op de achterzijde van de kast is gemonteerd. Ook hier geeft dat een groot voordeel. Door de zandvulling in de buis en het extra dikke achterpaneel geeft deze beduidend minder energie af dan een normaal dik achterpaneel wat niet is ondersteund. En het frontpaneel wat door de gaten beduidend zwakker is dan het achterpaneel zal in deze opstelling niet mecahnische worden belast. Je kunt zelf eenvoudig metingen doen aan de trillingen van de panelen van een luidspreker door een element voor een electrische gitaar op je paneel te schroeven en zodoende krijg je het energieniveau van de kast in beeld.

   Met vriendelijke groeten,
   Rob

   Beantwoorden
   • Beste Rob,

    Dank voor de reactie en nog van de ontwerper zelf begrijp ik van de redactie.

    Als de achterste woofer lager gefilterd is, levert dat dan niet vanaf die frequentie een toenemende onbalans op omdat de impuls correctie wegvalt en waardoor dus de constructie kan gaan vibreren in de afdichtings ring (ik neem aan de afdichtingsringen tussen korven en kast flexibel zijn) of is de filtering toch zo hoog gekozen dat de massatraagheid dit gewoon dempt?

    Ik kan mij voorstellen dat in zo’n onbalans waarbij de reactieve krachten uit de magneet niet meer gedempt worden, dat zoiets de weergave gaat beinvloeden, afhankelijk van een aantal parameters zal de conus geen energie kunnen overdragen omdat de tegenreactie van de korf/magneet niet gedempt is en elkaar dus uitdempen, en door looptijd verschillen elkaar mogelijk ook versterken.

    Indien uit metingen is gebleken dat de reactieve krachten dermate zijn is het opmerkelijk dat het ontkoppelen van de speakerkorf van de kast geen vaker toegepaste methode is.

    Groet,

    AB

    Beantwoorden
    • Apropos, gevoelsmatig lijkt mij dan de MC Patent methode dan veiliger om speaker en kast te ontkoppelen.

     Beantwoorden
   • Ik zoek ivm vervanging van schuimrubber blokjes onder de rechthoekige stoffen dekseltje van mijn 2 MC 3 speakers dergelijk schuimrubber.
    Door de jaren heen zijn deze “vergaan” en vallen uit elkaar.
    Dat “blokje” zat aan de onderkant van het rechthoekige stoffen roostertje en op de box zelf gelijmd.
    Wie kan mij helpen. Ik vind geen contact mogelijkheden met MC-Systems .
    Ad Brocken
    06 54 22 14 04

    Beantwoorden
    • Hallo Ad
     Hierbij het email adres van MC.

     info@mc-systems.com
     Ik ken Rob als een zeer bevlogen en vriendelijk persoon en ik weet dat hij je zeker
     kan en wil helpen.
     Met vriendelijke groet

     Hans (tevens al zeer veel jaren een tevreden mc bezitter )

     Beantwoorden
 • Ik heb nu de wat oudere MC Systems 5-2 op de kop getikt. Echt superspeakers. ik weet wel, voor mijn geen andere meer!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.