lead audio nf dac

Lead Audio NF DAC

Muziek

Wat na het aansluiten direct in het oor springt, is het volle karakter met een opvallend mooi smooth hoog waarin ieder spoor van hardheid ontbreekt. Zonder dat dit overigens gepaard gaat aan detailverlies. Waar sommige naaste concullega ’s van de NF DAC juist in het laag wat niet zelden slanker klinken, heeft de NF DAC meer power en druk. Het geluid is plastisch en valt wel heel gemakkelijk in het oor.

Het kan toch nog beter…

Toch eens een ‘echte’ voeding’ aan de NF DAC gebruiken. Een exemplaar dat ik normaal gebruik achter een Musical Fidelity V-DAC II op de hobbykamer. De verschillen zijn niet aard verschuivend, maar toch merkbaar aan de winst in autoriteit die de conventionele voeding me laat horen.

NF-DAC met voedingAls Lead Audio zich niet de beperking van een kleine behuizing op zou leggen en de elektronica in een ruimere kast zou bouwen, met een fatsoenlijke voedingstrafo er in, en ze vroegen 1500 tot 2000 euro voor de NF DAC Giant, zou niemand klagen dat dit te duur zou zijn. Dit klinkt gewoonweg erg goed…

We zijn momenteel bij Audio-Creative ook bezig met een hoofdtelefoontest en dan blijkt de NF DAC al snel een heel fijn hulpmiddel door de prima klinkende ingebouwde hoofdtelefoonversterker. Voorzien van een ¼” klink aansluiting nog wel, uitgerust met een fatsoenlijke volumeregelaar. De hoofdtelefoon heeft de laatste jaren ongekend aan populariteit gewonnen, en ze hoeven ook niet meer klein te zijn. En waarom moet het gebruik er van zich dan alleen tot mobiele situaties beperken?

Meten

De uitgangspanning ligt voor de Red Book norm ruim te hoog met 2,704 volt en 2,713 volt voor resp. het rechter en linker kanaal. Handig als de NF DAC zonder tussenkomst van voorversterker meteen op een eindversterker wordt aangesloten op de variabele uitgang. Lead Audio NF DAC FFT THD n 0 dBFS, liniaire voedingDe THD+n vervorming is laag met 0.0146% linear gemeten en 0.00171% gewogen. Kijken we naar de FFT plaatjes dan valt eerst de heel laag liggende ruisvloer op. De harmonischen van de 1 kHz testsignaal lijken daardoor hoog boven het maaiveld uit te steken maar de tweede harmonische ligt op –104 dB, de derde op –102 dB en de vierde op –121 db.

 

Lead Audio NF DAC FFT THD n -10 dBFS, liniaire voedingBij uitsturen op –10 dBFS is te zien dat de harmonischen nog lager worden.

De voedingslijnen zijn uitstekend ontkoppeld. Van de bekende 50 en 100 Hz piekjes is niets weer te vinden, zelfs niet als er een lineaire voeding wordt gebruikt met een normale voedingtrafo. De bijgeleverde standaard bijgeleverde voeding, zo’n standaard geval voor in de wandcontactdoos, geeft meettechnisch echter geen minder goede waardes te zien.

Lead Audio NF DAC - intermodulatie 18 en 20 khz

De intermodulatiemeting met 18 en 20 kHz dubbeltestoon laat de 2 kHz verschilfrequentie op –100 dB zien.

 

 

 

Lead Audio NF DAC - Liniariteit

De liniariteitsmeting laat tot –126 dB nauwelijks afwijkingen zien. Erg goed!

 

 

 

Lead Audio NF DAC - JTest USB in

De voor menig DAC pijnlijke J-Test om matig jittergedrag te achterhalen is voor de NF DAC een fluitje van een cent. De piekjes die boven de ruis uitsteken zijn afhankelijk van de 229 Hz modulatie en zien ik ook graag. Waar de USB uitgang ‘vroeger’ vaak een 10 tot 20 dB hogere ruisvloer liet zien laat de XMOS USB converter in de NF DAC weer eens zien dat die tijd tot het verleden hoort. De maximale resolutie wordt zowel bij de USB ingang als de S/PDIF aansluiting gehaald, met beide nagenoeg identieke superieure jitter eigenschappen.

Lead Audio NF DAC - JTest SPDIF in

Als er een bron op de NF DAC wordt aangesloten die minder goede jittereigenschappen heeft blijkt de NF DAC daar totaal ongevoelig voor te zijn.

 

 

 

De Lead Audio NF DAC laat uitstekende uitkomsten zien op de meetbank en hoort bij de beste die ik thuis had.

Conclusie

NF-DAC zwart en blankLead Audio heeft met de NF DAC een ijzer in het vuur dat zich probleemloos kan meten met de veel meer bekende analoog digitaal converters van de concurrentie.

De geluidskwaliteit is zelfs boven (mijn) verwachting, de bouwkwaliteit en afwerking is fraai. En niet alleen van de buitenkant. Er wordt een stukje topelektronica gebruikt met een USB converter, dat maar heel weinig te wensen over laat. Dat zien we ook op de meetbank terug.

Lead Audio zou zich wat mij betreft wat minder bescheiden mogen opstellen. Als je zoiets moois maakt als de NF DAC dan heb je wat in je mars en dat mag je de mensen ook laten weten.
Voor de vraagprijs krijg je met de NF DAC een converter die zich met speels gemak staande houdt en zich zelfs positief weet te onderscheiden in de sub-800 euro klasse. Warm aanbevolen om er eens kennis mee te gaan maken!

Lead Audio NF DAC; 699 euro

Import: www.avtunes.nl
Fabrikant: Lead Audio

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Lead Audio NF DAC

 • 04 augustus 2013 om 11:18
  Permalink

  Hallo Dick,

  Je recensie was op deze wijze wel heel fijn te lezen op een iPad.
  Gewoon één pagina waar je lekker naar beneden kunt scrollen.
  Wellicht een idee voor de volgende artikelen, of bij langere de pagina’s wat langer te maken.
  Op deze wijze hoef je op een tablet minder vaak de te kleine paginanummers aan te raken.

  Hartelijke groet,

  René

  Beantwoorden
  • 04 augustus 2013 om 11:38
   Permalink

   Ha René,

   Dat was dus niet echt de bedoeling. Wel dat het fijn te lezen is, niet dat het verhaal aan één stuk bleef…:-) Maar evaluatie is altijd goed, daar komen de beste ideeën uit voort.

   Beantwoorden
   • 04 augustus 2013 om 11:48
    Permalink

    Mee eens. Lekker in het zonnetje met je smartphone of tablet lezen. Goede tip.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.