Lead Audio is een Deense fabrikant, met een betrekkelijk klein maar niet minder interessant assortiment. De nog relatieve onbekentheid is niet geheel terecht, zoals je in onderstaand verhaal kunt lezen. - Audio-Creative

Lead Audio LA-100 DAC


Meten

De uitgangspanning ligt lager dan de 2 volt Red book norm met 1.277 volt en 1.280 volt voor resp. rechts en links.

Dat kan geen kwaad maar het is niet altijd even voordelig. Als een geïnteresseerde koper DAC’s gaat vergelijken in de winkel zal degene die het luidst ‘schreeuwt’ gemakkelijk in het voordeel kunnen zijn bij het opdoen van de eerste indrukken. Let daar wel op. Het heeft niks met de kwaliteit op zich te maken overigens. Of er nu 1 of 2 volt uitkomt is lood om oud ijzer.

Frequentierespons

frequentierespons laat een nagenoeg rechte respons zien met 20 kHz op -0,2 dB.

 

 

 

FFT THD n residu 1 khz 0dBFS

De vervorming is extreem laag met 0,00092% bij 0 dBFS uitsturen. In het FFT plaatje  valt de lage ruisvloer op en de bijna niet terug te vinden harmonischen. 50 en 100 Hz stoorsignalen uit de voeding liggen even indrukwekkend diep weg.

 

Lineariteit

De liniariteit meting toont geweldig goed. Tot –130 dB is er nauwelijks sprake van afwijkingen van de ideale lijn. Dit is één van weinige DAC´s die ik op de meetbank heb gehad die recht doet aan de geclaimde 24 bit resolutie.

 

J-Test 11,025 kHz plus 229 Hz

En dan de J-test. Om de jittereigenschappen te controleren. Ook hier zien we een resultaat dat ik maar zelden tegenkom. Het meetsignaal heeft geen enkele klokvormige uitloop naar onderen. De extreem diep liggende ruisvloer laat alle piekjes zien die we graag zien. Deze zijn afkomstig uit de 229 Hz modulatie van de LSB, het laagst liggende bitje.

 

De meetbank laat niets minder dan state of the art meetresultaten zien. Erg mooi. Lead Audio heeft de digitale techniek zo te zien volledig onder controle.

(klik weer op de plaatjes voor een grote afbeelding)

Conclusie

Ja, ik weet dat de keus aan DAC’s inmiddels enorm is, maar de LA-100 heeft voldoende in zijn mars om zich van de concurrentie te onderscheiden en mee te doen met de betere in zijn klasse. Alleen al door de bovengemiddeld fraaie weergavekwaliteiten. Ook op de bouwkwaliteit is weinig aan te merken. Een mooi stevig goed afgewerkt kastje en een tot in de puntjes verzorgde elektronica. Inderdaad, een erg mooi gemaakte DAC, deze Lead Audio LA-100. Warm aanbevolen om er eens kennis mee te gaan maken als je op zoek bent naar een uitstekende DAC die je niet meteen je spaarrekening laat plunderen.

Lead Audio LA-100 DAC
Prijs: € 349.00

http://www.avtunes.nl/
http://www.lead-audio.com/

 

LA-100 voorpagina 2

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.