Lead Audio is een Deense fabrikant, met een betrekkelijk klein maar niet minder interessant assortiment. De nog relatieve onbekentheid is niet geheel terecht, zoals je in onderstaand verhaal kunt lezen. - Audio-Creative

Lead Audio LA-100 DAC


Goed, beter, best?

LA-100 achterkantWe hebben met de LA-100 opnieuw het bewijs dat de DA-converters van vandaag niet alleen beduidend beter klinken dan de oude generatie, maar ook een heel stuk voordeliger in aanschaf zijn geworden. Voor de kwaliteit die dit LA-100 convertertje je geeft moest je 10 jaar geleden een veelvoud neertellen en dat waren ook nog apparaten die niet boven een 48 kHz samplefrequentie uitkwamen. Toen nog geen probleem. High res muziek op de harde schijf was er nog niet voor de consument. De inhoud van SA-CD’s en DVD-A’s was niet tot nauwelijks te rippen. Het was allemaal nog 16 bit wat de klok sloeg. Tegenwoordig zijn 24 bit/ 192 kHz al lang geen uitzondering meer. 24 bit/ 96 kHz is zo’n beetje de standaard bij hoge resolutie downloads zoals je die onder andere bij HDtracks of Linn vind.

Oldtimer kopen?

Ik zie op de forums regelmatig vragen of die of die 15 jaar of nog oudere voormalige high end DA-converter nog de moeite waard is om aan te schaffen als upgrade van de bestaande speler of het gebruik bij streaming audio. Ik weet het, destijds was zo’n apparaat alleen voor de happy few onder ons haalbaar. Dan lijkt het heel mooi als je die alsnog kunt arresteren voor een paar honderd euro. Want wat top was zal nu toch niet veel minder zijn, toch? En wat kan er nou kapot gaan aan een DAC? Bewegende delen zitten er niet in.

Vraag jezelf dan eens of je nog met een pc uit 1997 wilt werken, laat staan dat je nog een dubbeltje in zo’n oud ding wilt investeren, terwijl die destijds misschien ook wel absolute top was. Maar ja, die wordt nu aan alle kanten door het meest lullige netbookje op kilometers afstand gezet.

Ik zeg: niet doen. Mooi laten staan, hoe groot en beroemd de naam ook is die er op prijkt en hoe zuinig de eerste eigenaar er ook mee is geweest. De oude DAC’s zijn hun houdbaarheidsdatum reeds lang voorbij. Iedere hedendaagse moderne converter, de mooie Musical Fidelity V-DACII en M1, een Arcam rDAC, noem ze maar op, of de hier besproken Lead Audio LA-100, allemaal lekker betaalbare apparaten, maken gehakt van de oude high end garde. Ik heb hier meerdere DAC’s in huis. Een tickje, ik geef het toe, ik ben een beetje een DAC freak. Arcam rDACVan goedkoop tot erg kostbaar. Het valt me steeds meer op hoe de high end alle zeilen moet bijzetten om het onderscheid met de betaalbare jongens nog voldoende te houden om de enorme prijsverschillen nog als realistisch te mogen beschouwen. Het kwaliteitsverschil in weergave nivelleert momenteelheel aardig. Het punt is dat je nu vaak dezelfde chipsetjes tegenkomt in zowel de lagere als hogere prijsklasse. Als ze dan ook nog gebruik maken van dezelfde applicaties die door de chipmakers in de datasheets worden aangeleverd…

Een meerwaarde die dan nog hoofdzakelijk door de blingblingfactor wordt bepaald is toch een beetje pijnlijk, niet? Natuurlijk zullen er altijd fabrikanten blijven die zich onderscheiden van de rest. Die zich op andere invalshoeken richten en met eigen ontwikkelingen komen. En ook bij een firma als Lead Audio zitten slimme mensen die weten hoe ze een pcb optimaal moeten maken en welke componenten in hun visie de beste resultaten zullen geven.

Metrum OctaveNeem ook eens een onderscheidende fabrikant als Metrum Acoustics, waar met tijdverslindend maar vruchtbaar onderzoek naar nieuwe wegen en non-standaard componenten wordt gezocht en waarmee inmiddels geweldig mooie resultaten worden geboekt. Dan zie je waar de verschillen momenteel gemaakt kunnen worden. En bij Metrum vragen ze ook nog niet eens de hoofdprijs voor hun mooie DAC’s.

Ik ben benieuwd waar dit in de nabije toekomst naar toe gaat. Een feit is wel dat wij als consument er ons voordeel mee kunnen doen. Met een DAC uit de 4 tot 500 euro klasse haal je al zo veel kwaliteit in huis dat je je af kunt vragen of je nog wel beter nodig bent. Natuurlijk kan het beter, en het geeft ook verdomd veel plezier als er weer eens eentje op mijn pad komt die met kop en schouders boven het maaiveld uit steekt. Maar de vraag is dan nog steeds: hoe veel heb ik er voor over?

LA-100 binnenkant analoge uitgangstrapHier zie je de analoge uitgangschakeling van de LA-100.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.