KR-Audio VA885 geïntegreerde versterker - Audio Creative

KR-Audio VA885 geïntegreerde versterker

Muziek

KT88 Armada bovenkant

Ik ken de KR-Audio versterkers als accuraat met een karakter dat nooit opdringerig is, krachtig maar ook smeuïg. Ook deze VA885, ondanks dat we hier een push versterker hebben, voorzien van indirect verhitte non-triodes laat vanaf het eerste moment dit bijzonder prettig in het oor liggende geluid horen met de duidelijke familietrekjes van KR-Audio versterkers. Het is nooit het meest gedetailleerde geluid, maar wel een compleet geluid. En ik mis helemaal niks. Al snel luister ik niet meer naar laag, midden en/of hoog, maar naar de muziek. Zoals het ook hoort. Heel veel muziek. Een dag zonder muziek is een dag niet geleefd, is als vanaf mijn jongen jaren een levensmotto.

Bruut maar teder

Dat de VA885 ook een krachtpatser is merk je als de volumeregelaar boven het normale niveau wordt gedraaid. Ik krijg ‘m niet naar zijn max. “Zijn we nou helemaal gek geworden?”…haha… Power genoeg. Een nadeel is dat de VA885 zich continu lekker staat te laven aan het lichtnet terwijl je gemiddeld maar weinig uitgangsvermogen gebruikt om de kamer vol muziek te spelen. Wat dat betreft is het inderdaad een echte S.U.V. amp. Het voordeel is dat de versterker na het inschakelen snel op klank is. Kieskeurig is deze versterker ook geenszins, speel er gerust Metallica op headbang niveau mee, om later op de avond op smooth jazz of klassiek te chillen.

Meten

THD vs uitgangvermogen

Het uitgangsvermogen is groot, bij 1% THD+n, zoals we die als limiet bij solid state versterkers gebruiken is er 29,25 watt beschikbaar aan de LS klemmen, Bij buizenapparatuur houden we meestal de 3% grens, waarbij de 885 versterker 100 watt aan de uitgangen laat zien. Weliswaar wat lager dan de geclaimde 120 watt van KR-Audio, maar niet minder indrukwekkend. Zoals we verderop zien is deze versterker immers niet op het gebruik van veel negatieve tegenkoppeling ontwikkeld. De cijfertjes op de meetbank worden dus niet extra opgeleukt. Om tot dit maximale uitgangsvermogen te komen is er, met vol open gedraaide volumeknop, 770 mV aan de cinchingangen nodig. Een nette praktische waarde.

FFT THD n residu 1 watt in 8 ohm 1khz

Bij 1 watt in 8 Ohm is de vervorming mooi laag met 0.07% lineair gemeten en 0.03% gewogen. Bekijken we het FFT spectrum dan zien we opvallend genoeg, de 885 is immers een push pull versterker, dat de tweede en vierde harmonischen wel te zien zijn maar de oneven broers nauwelijks boven het maaiveld van de laag liggende ruisvloer uitkomen. Dit zou een deel van de lekkere smooth sound kunnen verklaren. Oneven harmonischen zorgen immers voor een ‘opfrissing’ van het geluid die vaak met een typische solid state versterker wordt geassocieerd.

Frequentierespons 1 watt in 8 Ohm

Het frequentiebereik is zoals bij de voorgaande (single ended) versterkers van KR-Audio net aan voldoende met –3 dB op 24,5 kHz. De traforesonantie zie je, wel heel netjes gedempt, op 85 kHz.

Liniariteit bij 70 Hz

De liniariteitmeting met een 70 Hz signaal, een idee van Menno van der Veen dat ik dankbaar omarmt heb, laat een rechte lijn zien die pas naar het clippunt van de versterker toe een fractie gaat afwijken. In het gebeid waar het er echt toe doet, de eerste watt, in dit geval zelfs tot enkele tientallen watt’s, ziet het er erg goed uit. Beneden –90 dB zie je de lijn langzaam weglopen in de eigen ruis. Een prachtig resultaat.

Dempingfactor

Aan de meting van de dempingfactor is hier weer mooi af te lezen dat er weinig tot niets aan overal negatief tegenkoppelen wordt gedaan door KR-Audio. Een DF van 4 lijkt in solid state kringen lachwekkend, buisversterkerliefhebbers weten al lang beter. De rond 17 kHz oplopen de lijn kan ik zo niet thuisbrengen. Met de juiste luidspreker, eentje die niet per se op veel demping uit de versterker is bedacht, zal de VA885 snel tot goede prestaties komen.

(klik weer op de plaatjes voor een grotere afbeelding)

Epiloog

KR-Audio flikt het toch ook om een push pull powerhouse subtiel en bijzonder lekker te laten klinken. Voordelig voor de betere opnames, vriendelijk voor de minder goed opgenomen muziek. De VA885 haalt een niveau waar het leeuwendeel van zijn (ja. het is absoluut een hem) full solid state concurrentie alleen maar jaloers op kan zijn, hoe veel mooier en sierlijker ze vaak ook verpakt zijn. Als je er plek en budget voor hebt kan ik het alleen maar weer aanbevelen om er eens naar te gaan luisteren. Inderdaad: warm aanbevolen van mijn kant. Heerlijke versterker.

Prijs: 8.999,00 euro

Import: Musical Reality

 

KR-VA885 voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.